Journals / Journal of Silk Road Tourism Research / 2022 / Cilt: 2 - Sayı: 2

TURİZM İSTİHDAMININ NATHAN MODELİ İLE ÖLÇÜLMESİ , ERZURUM ÖLÇEĞİNDE BİR ARAŞTIRMA

Pages
1–16
Publication Date
2022-12-31
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Bu sonuca göre turizm alanındaki yeni iş olanağında hizmetler sektöründe 96 kişilik sanayi sektöründe ise 78 kişilik yeni istihdam sağlanacağı sonucu elde edilmiştir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Tüm Dünya’da önemli bir sorun haline gelen işsizlik, turizm sektörü sayesinde büyük oranda çözüme ulaştırılmıştır.
📊
Key Findings & Data:Turizmin istihdam üzerindeki etkilerinin ne ölçüde olduğunun anlaşılabilmesi için çeşitli araştırmacılar tarafından istihdam çarpanları geliştirilmiştir.
💡
Conclusion & Impact:Bu sonuca göre turizm alanındaki yeni iş olanağında hizmetler sektöründe 96 kişilik sanayi sektöründe ise 78 kişilik yeni istihdam sağlanacağı sonucu elde edilmiştir.
🔬Design:Modeling & Simulation
📍Scope:2018 Verileri
⚙️Variables:TURİZM · TURİZM İSTİHDAMI · NATHAN İSTİHDAM ÇARPANI

Özet

Tüm Dünya’da önemli bir sorun haline gelen işsizlik, turizm sektörü sayesinde büyük oranda çözüme ulaştırılmıştır. Bunun sebebi turizmin doğrudan veya dolaylı olarak birçok sektöre istihdam olanağı sağlamasıdır. Turizmin istihdam üzerindeki etkilerinin ne ölçüde olduğunun anlaşılabilmesi için çeşitli araştırmacılar tarafından istihdam çarpanları geliştirilmiştir. Bu çarpanlardan biri de R. R. Nathan’ın geliştirdiği istihdam çarpanı modelidir. Bu model sayesinde turizmin istihdam üzerindeki etkisi, matematiksel formüller kullanılarak hesaplanabilmektedir. Bu çalışmada Erzurum ilinde elde edilen veriler ile formüle edilerek turizm alanında yaratılacak yeni iş olanaklarının dolaylı olarak diğer sektörlere ne kadar istihdam sağladığı hesaplanmıştır. Hesaplamalar sonucunda 2018 yılında en küçük çarpan 0,81 ile hizmetler sektöründe, en büyük çarpan 0,84 ile sanayi sektöründe elde edilmiştir. Bu sonuca göre turizm alanındaki yeni iş olanağında hizmetler sektöründe 81 kişilik sanayi sektöründe ise 84 kişilik yeni istihdam sağlanacaktır.2019 yılında ise en küçük çarpan 0,78 ile sanayi sektöründe en büyük arpan 0,96 ile hizmetler sektöründe elde edilmiştir. Bu sonuca göre turizm alanındaki yeni iş olanağında hizmetler sektöründe 96 kişilik sanayi sektöründe ise 78 kişilik yeni istihdam sağlanacağı sonucu elde edilmiştir.

🔖

Cite This Article

SELÇUK, G. N., ÖZDEMİR, Y. (2022). TURİZM İSTİHDAMININ NATHAN MODELİ İLE ÖLÇÜLMESİ , ERZURUM ÖLÇEĞİNDE BİR ARAŞTIRMA. Journal of Silk Road Tourism Research, Cilt: 2 - Sayı: 2, 1–16. https://ajindex.com/articles/873631

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (12)

  1. Associates, R. R. (1966).
  2. Resource Planning Associates, Recreation As An Industry. Washington. Aydın, Z. (2013). Neoliberalizmin Türkiye’deki İstihdam Politikalarına Etkisi. Yükseklisan Tezi / İstanbul.
  3. Cooper, C., Fletcher, J., Gılbert, D., & Wanhıll, S. (1993 ). Tourism Principles And Practice. Pitman Publishing London. Fletcher, J. E. (1989). Input-Output Analysis And Tourism İmpact Studies’. Fletcher, J., & Snee, H. (1989). Tourism Marketing And Management Handbook Department Of Management Studies For Tourism And Hotel Industries, University Of Surrey, Guildford, Uk. London: Prentice Hall. Goeldner, C. R., & Ritchie, J. R. (2006).
  4. Tourism, Principles, Practices, Philosophies, John Wiley&Sons, New Jersey. John Wıley & Sons, Inc. Goeldner, C., & Ritchie, J. (2009).
  5. Tourısm Principles, Practices, Philosophies. Canada 2.Baskı: Published By John Wiley & Sons, Inc. Karagöz, D. (2006). Etkinlik Turizmi Ve Etkinlik Turizmi Bağlamında Yabancı Ziyaretçi Harcamalarının Ekonomiye Etkisi: Formula 1 2005 Türkiye Grand Prıx Örneği. Yükseklisans Tezi, Eskişehir. Liu, J., & Var, T. (1982). ‘Differential Multipliers For The Accommodation Sector’ Tourism Management. Mcıntosh, R., & Gupta, G. (1980).
  6. Tourısm Principles, Practices, Philosophies, Grid, Inc, 3rd,Ed. Usa. Olalı, H. (1982). Turizm Olayı-Turizmin Önemi. İzmir:
  7. Ofis Ticaret Matbaacılık. Olalı, H., & Timur, A. (1988). Turizm Ekonomisi. İzmir: Ofis Matbaacılık. Robert R. Nathan Associates And Resource Planning Assocates, R. A. (1966)). Recreation As An Industry. Washington,. Selçuk, G. N. (2004 ). Turizmin Erzurum Ekonomisindeki Yeri: Turizm Uydu Hesaplamaları Yöntemi İle İncelenmesi. Doktora Tezi / Erzurum Selçuk, G. N. (2014). Turizm Ekonomisi. Erzurum: Salkımsöğüt Yayınları.
  8. Tutar, E., & Tutar, F. (2004).
  9. Turizm Ekonomisi, Türkiye Ve Oecd. Ankara:
  10. Seçkin Yayınları.
  11. Tutar, F., Alpaslan, C., Tutar, E., & Erkan, Ç. (2013). Turizm Sektörünün İstihdam Üzerine Etkileri. Küresel İktisat Ve İşletme Çalışmaları Dergisi. Uğurlar, A. (2006). Turizmin Yerel Ekonomiye Etkileri Ve Sürdürülebilirliği; Van Örneği. Yüksek Lisans Tezi Ankara.
  12. Ünlüönen, K., Tayfun, A., & Kılıçlar, A. (2007). Turizm Ekonomisi. Ankara: Nobel Yayın