AI Summary & Key Takeaways
AI InsightIn conclusion, it seems that 36 lexical entries are compatible with modern etymological dictionaries, 13 lexical entries are evaluated differently, and 7 lexical entries remain uncertain in terms of origin.
📌 3 Key Takeaways
Abstract
This paper discusses Kâşgarlı Mahmud’s etymological approach based on 56 lexical entries whose origins are given in his Dīwān Lughāt al-Turk (=DLT), a work acclaimed as the earliest etymological source on the Turkish language. Primarily, the paper identified the characteristics required to determine the accuracy and validity of an etymological explanation and provided a general evaluation. Then, we identified the words in DLT for which information about the origin was provided and discussed literature on etymology which directly or indirectly deal with the etymology of the vocabulary of the Turkish language in the 11th century. Using Clauson’s etymological dictionary as basis, we occasionally supplemented it with studies prepared by Röhrborn, Erdal, Doerfer and Eren. Moreover, while determining the followed methodological approach used, further information about the word origin in the work was given. In conclusion, it seems that 36 lexical entries are compatible with modern etymological dictionaries, 13 lexical entries are evaluated differently, and 7 lexical entries remain uncertain in terms of origin.
Özet
Çalışmada, Türk diline ait ilk etimolojik verilerin yer aldığı Dîvânu Lügati’t-Türk (=DLT)’de kökeni ile ilgili bilgi verilen 56 madde başı kelime, eserin yazarı Kâşgarlı Mahmud’un etimolojik yaklaşımları açısından incelenmiştir. Bu doğrultuda, öncelikle bir etimolojik açıklamanın doğruluğunun ve geçerliliğinin belirlenebilmesi için gereken özelliklerin neler olduğu ortaya konulmaya çalışılmış ve bunlarla ilgili genel bir değerlendirme yapılmıştır. Belirlenen bu özelliklerden hareketle DLT’deki kökeni ile ilgili bilgi verilen kelimeler tespit edilmiştir. Söz konusu bu kelimelerin Türk dilinin 11. yüzyıldaki söz varlığının etimolojisini doğrudan veya dolaylı olarak konu alan etimolojik çalışmalarda nasıl ele alındığı incelenmiştir. Bu noktada, Clauson tarafından hazırlanan etimolojik sözlük çalışması birincil kaynak eser olarak belirlenmiştir. Gerekli görüldüğü durumlarda, Röhrborn, Erdal, Doerfer ve Eren tarafından hazırlanan çalışmalardan da faydalanılmıştır. Ayrıca eserde, kelime kökeni ile ilgili bilgi verilirken nasıl bir yöntem izlendiği belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen verilerden hareketle 36 madde başı kelimenin söz konusu etimolojik sözlüklerle uyuştuğu, 13 madde başı kelimenin farklı şekilde değerlendirildiği, 7 madde başı kelimenin ise köken açısından belirsiz kaldığı tespit edilmiştir.