Journals / Türk Psikiyatri Dergisi / 2009 / Cilt: 20 - Sayı: 2

Kişilerarası çatışma çözme yaklaşımlarında kendilik algısı ve kontrol odağı

Pages
153–163
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Tartışma: Kendilik algısı ve kontrol odağının, kişilerarası çatışma çözme süreçlerinde benimsenen davranışlarla ilişkili olduğu; kendilik algısı olumlu ve iç kontrol odaklı kişilerin, kişilerarası çatışma çözme süreçlerinde daha etkili ve yapıcı çözümler benimsediği ileri sürülebilir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Amaç: Bu çalışmanın amacı, kişilerarası çatışma çözme yaklaşımlarıyla, kişilerin kendilik algısı ve kontrol odağı arasındaki ilişkileri incelemek ve çatışma çözüm yaklaşımlarını yordayan değişkenleri ortaya çıkarmaktır.
📊
Key Findings & Data:Yöntem: Araştırma, Ankara'da öğrenim gören, yaşları 18-28 arasında değişen 345 üniversite öğrencisi üzerinde yapılmıştır.
💡
Conclusion & Impact:Tartışma: Kendilik algısı ve kontrol odağının, kişilerarası çatışma çözme süreçlerinde benimsenen davranışlarla ilişkili olduğu; kendilik algısı olumlu ve iç kontrol odaklı kişilerin, kişilerarası çatışma çözme süreçlerinde daha etkili ve yapıcı çözümler benimsediği ileri sürülebilir.
🔬Design:Research Article
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Domain Parameters

Özet

Amaç: Bu çalışmanın amacı, kişilerarası çatışma çözme yaklaşımlarıyla, kişilerin kendilik algısı ve kontrol odağı arasındaki ilişkileri incelemek ve çatışma çözüm yaklaşımlarını yordayan değişkenleri ortaya çıkarmaktır. Yöntem: Araştırma, Ankara'da öğrenim gören, yaşları 18-28 arasında değişen 345 üniversite öğrencisi üzerinde yapılmıştır. Veriler, çatışma çözme yaklaşımları için Kişilerarası Çatışma Çözme Yaklaşımları Ölçeği, kendilik algısı için Sosyal Karşılaştırma Ölçeği ve kontrol odağı için İç-Dış Kontrol Odağı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Yüzleşme yaklaşımının önemli bir kısmının kendilik algısı tarafından yordandığı (β=.396, p<.001), kendiliğin ayrıca, kendini açma (β=.180, p<.01) ve duygusal ifade (β=.196, p<.001) yaklaşımlarıyla da ilişkili olduğu, kontrol odağının ise, tüm çözüm yaklaşımlarının açıklanmasında rol oynadığı ortaya çıkmıştır. Bu bulgulara ek olarak, çatışma çözmede kadınların daha çok kendilerini açtıkları (β=-.163, p<.01) ve duygusal ifade sergiledikleri (β=-.219, p<.001); erkeklerin ise daha genel davranış (β=.270, p<.001) gösterdikleri ve çatışmaya yaklaştıkları (β=.395, p<.001) belirlenmiştir. Tartışma: Kendilik algısı ve kontrol odağının, kişilerarası çatışma çözme süreçlerinde benimsenen davranışlarla ilişkili olduğu; kendilik algısı olumlu ve iç kontrol odaklı kişilerin, kişilerarası çatışma çözme süreçlerinde daha etkili ve yapıcı çözümler benimsediği ileri sürülebilir.

🔖

Cite This Article

ŞAHİN, H. N., BASIM, N., ÇETİN, F. (2009). Kişilerarası çatışma çözme yaklaşımlarında kendilik algısı ve kontrol odağı. Türk Psikiyatri Dergisi, Cilt: 20 - Sayı: 2, 153–163. https://ajindex.com/articles/90192

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (17)

  1. Bateman A, Broderick D, Gleason L ve ark. (1992) Dysfunctional grieving. J Psychosoc Nurs Ment Health Serv, 30(12):5-9.
  2. Bowlby J (1980) Attachment and loss. Anxiety and Mourning. NewYork, Basic Books, Vol. 2. Brickell C, Munir K (2008) Grief and its complications in individuals with intellectual disability. Harv Rev Psychiatry, 16(1):1-12.
  3. Clewell T (2004) Mourning beyond melancholia: Freud’s psychoanalysis of loss. J Am Psychoanal Assoc, 52:43-67.
  4. Çevik A (1999) Avrupa’daki göçmen Türklerde kimlik sorunlarının reaktivasyonu ve bunun kliniğe yansıması: yas, kimlik sorunları ve somatizasyon. Turkiye Klinikleri J Psychiatry, 1:55-61.
  5. Feldman HA, Goldstein I, Hatzichristou DG ve ark. (1994) Impotence and its medical and psychosocial correlates: results of the Massachusetts Male Aging Study. J Urol, 151(1):54-61.
  6. Freud S (1917)
  7. Mourning and Melancholia, Standart Edition, p.243- 258. Heaton JP, Evans H, Adams MA ve ark. (1996) Coronary artery bypass graft surgery and its impact on erectile function: a preliminary retrospective study. Int J Impot Res, 8(1):35-9.
  8. Hizli F, Işler B, Güneş Z ve ark. (2007) What is the best predictor of postoperative erectile function in patients who will undergo coronary artery bypass surgery? Int Urol Nephrol, 39(3):909-12.
  9. Kersting A, Kroker K, Steinhard J ve ark. (2007) Complicated grief after traumatic loss: A 14-month follow up study. Eur Arch Psychiatry Clin Neurosci, 257(8):437-43.
  10. Kley HK, Abendroth H, Hehrmann R ve ark. (1984) No effect of digitalis on sex and adrenal hormones in healthy subjects and in patients with congestive heart failure Klin Wochenschr, 16;62(2):65-73.
  11. Koçak OM, Çevik A (2002) Obsesif Kompulsif Bozukluk Tanısını Alan iki Hastada Komplike Yas. Turkiye Klinikleri J Psychiatry, 3:6-11.
  12. Kubler-Ross E (1969) On Death and Dying. New York:Macmillan. Lindemann E (1944) Akut yasın semptomatolojisi ve yaklaşım. Çev. Uslu R. Kriz Dergisi, 1997. 1(2):104-9.
  13. Marcus R, Korenman SG (1976) Estrogens and the human male. Annu Rev Med, 27:357-70.
  14. Nielsen BB (1990) Fibroadenomatoid hyperplasia of the male breast. Am J Surg Pathol, 14(8):774-7.
  15. Nolan PE Jr (2004) Integrating traditional and emerging treatment options in heart failure. Am J Health Syst Pharm, 1;61(2)14-22.
  16. Parkes CM (1970) The first year of Bereavement: A kongitudinal study of the reaction of London widows to death of husbands. Psychiatry, 33:444-467.
  17. Parkes CM (1972) Bereavement: Studies of grief in adult life. NewYork: International Universities Press. Pe