Journals / Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi / 2020 / Cilt: 21 - Sayı: 3

Kaynaştırma Uygulamalarında Öğretmen Yardımcısının Görevlerine İlişkin Paydaş Görüşleri: Karma Yöntem Çalışması

Pages
561–587
Publication Date
2020-09-01
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Çalışmanın bulguları öğretmen yardımcılarının özel gereksinimli öğrencilerin genel eğitim sistemine erişimini ve derslere katılımını sağlama, akranları ile etkileşimini destekleme, problem davranışlarını önleme, güvenlik tedbirleri alma ve öz bakım ihtiyaçlarını karşılama görevlerini yaparak öğretmene ve öğrenciye yardımcı, iletişimi kolaylaştırıcı, güvenlikçi ve bakıcı rolünü üstlendiklerini göstermiştir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Öz Genel eğitim sınıflarında özel gereksinimli çocukların âdil ve eşit eğitim fırsatlarından yararlanması için öğretmen yardımcılarına ihtiyaç vardır.
📊
Key Findings & Data:Anketin katılımcıları (n=127) ve bireysel görüşmelerin katılımcıları (n=24) Ankara’nın üç ilçesindeki resmi ve özel anaokulları ile ilkokulların 1. 2. ve 3. sınıflarındaki özel gereksinimli öğrencilerin öğretmenleri, öğretmen yardımcıları ve anneleridir.
💡
Conclusion & Impact:Çalışmanın bulguları öğretmen yardımcılarının özel gereksinimli öğrencilerin genel eğitim sistemine erişimini ve derslere katılımını sağlama, akranları ile etkileşimini destekleme, problem davranışlarını önleme, güvenlik tedbirleri alma ve öz bakım ihtiyaçlarını karşılama görevlerini yaparak öğretmene ve öğrenciye yardımcı, iletişimi kolaylaştırıcı, güvenlikçi ve bakıcı rolünü üstlendiklerini göstermiştir.
🔬Design:Survey & Empirical Study
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Anahtar Kelimeler Paraprofessional · öğretmen yardımcısı · ön lisans programı

Özet

Öz Genel eğitim sınıflarında özel gereksinimli çocukların âdil ve eşit eğitim fırsatlarından yararlanması için öğretmen yardımcılarına ihtiyaç vardır. Çalışmanın amacı, kaynaştırma sınıflarında çalışan öğretmen yardımcısının görevleri hakkında paydaşların (öğretmen, ÖY ve anne) görüşlerini incelemektir. Çalışma nicel ve nitel yöntemlerin bir arada kullanıldığı karma yöntem desenlerinden eş zamanlı desen ile yürütülmüştür. Paydaşların görüşleri öğretmen yardımcısının yeterliklerinden oluşturulan anket ve yarı yapılandırılmış görüşme soruları ile toplanmıştır. Anketin katılımcıları (n=127) ve bireysel görüşmelerin katılımcıları (n=24) Ankara’nın üç ilçesindeki resmi ve özel anaokulları ile ilkokulların 1. 2. ve 3. sınıflarındaki özel gereksinimli öğrencilerin öğretmenleri, öğretmen yardımcıları ve anneleridir. Çalışmanın bulguları öğretmen yardımcılarının özel gereksinimli öğrencilerin genel eğitim sistemine erişimini ve derslere katılımını sağlama, akranları ile etkileşimini destekleme, problem davranışlarını önleme, güvenlik tedbirleri alma ve öz bakım ihtiyaçlarını karşılama görevlerini yaparak öğretmene ve öğrenciye yardımcı, iletişimi kolaylaştırıcı, güvenlikçi ve bakıcı rolünü üstlendiklerini göstermiştir.

🔖

Cite This Article

ÖZAYDIN, L. (2020). Kaynaştırma Uygulamalarında Öğretmen Yardımcısının Görevlerine İlişkin Paydaş Görüşleri: Karma Yöntem Çalışması. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi, Cilt: 21 - Sayı: 3, 561–587. https://ajindex.com/articles/84579

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (5)

  1. Appl, D. (2006). First-Year early childhood special education teachers and their assistants: Teaching along with her. Teaching Exceptional Children, 38(6), 34-40. doi: 10.1177/004005990603800605 Bernal, C., & Aragon, L. (2004). Critical factors affecting the success of paraprofessionals in the first two years of career ladder projects in Colorado. Remedial and Special Education, 25(4), 205-213. doi: 10.1177/07419325040250040301 Billingsley, B. S. (2004). Special education teacher retention and attrition: A critical analysis of the research literature. Journal of Special Education, 38(1), 2-4. doi: 10.1177/00224669040380010401 Boyer, M. A., & Overall, J. (1971). Paraprofessional training programs in junior colleges. Junior College Research Review, 5(6), 1-5.
  2. Broer, S. M., Doyle, M. B., & Giangreco, M. F. (2005). Perspectives of students with intellectual disabilities about their experiences with paraprofessional support. Exceptional Children, 71(4), 415-430. Retrevied from https://fokt.pw/kob-content.pdf
  3. Brown, T. S., & Stanton-Chapman, T. L. (2017). Experiences of paraprofessionals in US preschool special education and general education classrooms. Journal of Research in Special Educational Needs, 17(1), 18-30. doi: 10.1111/1471-3802.12095
  4. Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., & Demirel, F. (2017). Bilimsel araştırma yöntemleri [Scientific research methods] (23. baskı). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık. Causton-Theoharis, J. N., & Malmgren, K. W. (2005). Increasing peer interactions for students with severe disabilities via paraprofessionals training. Exceptional Children, 71(4), 431-444. doi: 10.1177/001440290507100403 Chopra, R. V., Sandoval-Lucero, E., Aragon, L., Bernal, C., Berg de Balderas, H., & Carroll, D. (2004). The paraprofessional role of connector. Remedial and Special Education, 25(4), 219-231. doi: 10.1177/07419325040250040501 Conroy, P. W. (2008). Paraprofessionals and students with visual impairments: Potential pitfalls and solutions. Review, 39(2), 43-54.
  5. Creswell, J. W., & Plano-Clark, V. L. (2011). Designing and conducting mixed methods research. California: Sage. Feldman, E. K., & Matos, R. (2012). Training paraprofessionals to facilitate social interactions between children with autism and their typically developing peers. Journal of Positive Behavior Interventions, 15(3), 169- 179. doi: 10.1177/1098300712457421 French, N. K. (1998). Working together: Resource teachers and paraeducators. Remedial and Special Educat