Journals / MOLESTO: Edebiyat Araştırmaları Dergisi / 2018 / Cilt: 1 - Sayı: 3

CERVANTES’İN “CEZAYİR ZİNDANLARI” OYUNUNDA TÜRKLER VE CEZAYİR

Pages
33–61
Publication Date
2018-10-24
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Çalışmanın nihai amacı tarih-edebiyat ilişkisine vurgu yapmak, literatüre yeni bilgiler kazandırmaktır.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Bu çalışmada, Cervantes’in esaret konulu eserleri arasında en önemlisi olarak kabul edilen “Los Baños de Alger (Cezayir Zindanları)” adlı oyununda yazarın, Osmanlı idaresindeki Cezayir’e, Osmanlı toplumuna ve Türklere bakış açısının ortaya konulması amaçlanmaktadır.
📊
Key Findings & Data:Bu bağlamda oyunun İspanyolca versiyonuna ve 16. yüzyıl İspanyol kroniklerine başvurulmuş, arşiv çalışması yapılmıştır.
💡
Conclusion & Impact:Çalışmanın nihai amacı tarih-edebiyat ilişkisine vurgu yapmak, literatüre yeni bilgiler kazandırmaktır.
🔬Design:Review & Systematic Survey
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:XVI. Yüzyıl · Akdeniz · Türkler

Özet

Bu çalışmada, Cervantes’in esaret konulu eserleri arasında en önemlisi olarak kabul edilen “Los Baños de Alger (Cezayir Zindanları)” adlı oyununda yazarın, Osmanlı idaresindeki Cezayir’e, Osmanlı toplumuna ve Türklere bakış açısının ortaya konulması amaçlanmaktadır. Üç perdelik manzum bir komedi olan oyunda yer alan olaylar, karakterler, esaret yaşamına dair duygu yüklü anlatılar, yazarın Akdeniz’i ve Cezayir’i, tarihsel gerçekliklerle karşılaştırmalı olarak irdelenecektir. Bu bağlamda oyunun İspanyolca versiyonuna ve 16. yüzyıl İspanyol kroniklerine başvurulmuş, arşiv çalışması yapılmıştır. Çalışmanın nihai amacı tarih-edebiyat ilişkisine vurgu yapmak, literatüre yeni bilgiler kazandırmaktır.

🔖

Cite This Article

ŞAHİN, H. G. (2018). CERVANTES’İN “CEZAYİR ZİNDANLARI” OYUNUNDA TÜRKLER VE CEZAYİR. MOLESTO: Edebiyat Araştırmaları Dergisi, Cilt: 1 - Sayı: 3, 33–61. https://ajindex.com/articles/791705

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (17)

  1. Abel, Lionel. Metatheatre: A New View of Dramatic Form. New York: Hill and Wang, 1963. Archivo General de Simancas (AGS) Estado, legajo 487. Asin, Jaime Oliver. “La Hija de Agi Morato en la obra de Cervantes”, Boletin de la Real Academia Espanola, XXVII (Octubre 1947-Abril 1948), ss. 245-339.
  2. Bunes Ibarra, Miguel Ángel de, “El Imperio Otomano y la Monarquía Hispánica en el Siglo XVI: El Conocimiento Español del Otro Extremo del Mediterráneo”, OTAM, 5 (1994): 167-179.
  3. Bunes Ibarra, Miguel Angel de. ”Barbaros Hayreddin Paşa ve Mağrib’in Osmanlılaşması,” çev. M. Necati Kutlu, OTAM Dergisi, 12 (2001): 261-269.
  4. Camamis, George. Estudios sobre el Cautiverio en el siglo de oro. Madrid: Gredos, 1977.
  5. Canavaggio, Jean. Cervantes entre vida y creación. Alcalá de Henares: Centro de Estudios Cervantinos, 2000.
  6. Canavaggio, Jean. “Las prisiones de Cervantes”. Quaderni di letterature iberiche e iberoamericane, 1 (2011): 11-24.
  7. Carım, Fuad. Cezayir’de Türkler. İstanbul: Sanat Basımevi, 1962.
  8. Cervantes Saavedra, Miguel de. El Ingenioso Hidalgo Don Quijote de la Mancha. Madrid: Saturnino Calleja, 1904.
  9. Cervantes Saavedra, Miguel de. Obras Completas: Los Baños de Alger. Preámbulos y Notas por Ángel Valbuena Prat, Madrid: Aguilar, 1990.
  10. Cervantes Saavedra, Miguel de. Obras Completas: Novelas Ejemplares. Preámbulos y Notas por Ángel Valbuena Prat, Madrid: Aguilar, 1990.
  11. Fuchs, Barbara and Aaron J. Ilika. “Introduction”. The Bagnios of Algiers and the Great Sultana: Two Plays of Captivity (Cervantes Saavedra, Miguel de). Edited and translated by Barbara Fuchs and Aaron J. Ilika. Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 2010.
  12. Fine, Ruth and Navia Santiago Lopez, (Eds.) Cervantes y Las Religiones. Madrid: Iberoamericana, 2008.
  13. Gaid, Mouloud. Türkler İdaresinde Cezayir. Çev. Faik Melek, Ankara: Genelkurmay ATASE Yayınları, 1996. Garcés, María Antonia. Cervantes in Algiers: A Captive Tale. 1st ed., Nashville: Vanderbilt University Press, 2002.
  14. Haedo, Diego de. Topographia e Historia General de Alger. Valladolid: Diego Fernandez de Cordoua y Oviedo, 1612. Hess, Andrew C. The Forgotten Frontier: A History of the Sixteenth-Century Ibero-African Frontier. Chicago and London: The University of Chicago Press, 1978.
  15. Hess, Andrew C. Unutulmuş Sınırlar: 16. Yüzyıl Akdeniz’inde Osmanlı- İspanyol Mücadelesi. Çev. Özgür Kolçak. İstanbul: Küre Yayınları, 2010.
  16. Illades, Gustavo. El discurso crítico de Cervantès en "El cautivo". Mexico, D. F.: UNAM, 1990.
  17. Kayabalı, İsmail ve Arslanoğlu, Ce