Journals / Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi / 2007 / Cilt: 16 - Sayı: 1

Orta Vadeli Harcama Sistemi Üzerine Kavramsal Bir Yaklaşım

Pages
301–314
Publication Date
2007-06-01
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Çalışmada, Orta Vadeli Harcama Planları (MTEF) çerçevesinde çok yıllı bütçeleme sistemini kavramsal bir ele alış ve sistemin hedefleri, özellikleri ve aşamaları konusunda bir analiz söz konusu olacaktır.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Öz Son yıllarda birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülke bütçeleme sistemlerinde önemli reformlar yapmışlardır.
📊
Key Findings & Data:Çok yıllı bütçeleme sistemi, yıllık bütçe sistemlerinden çok daha fazla potansiyel avantaj içerir öyle ki, kamu kaynak tahsis fonksiyonunun etkinliğinin arttırılması bu avantajlardan sadece bir tanesidir.
💡
Conclusion & Impact:Çalışmada, Orta Vadeli Harcama Planları (MTEF) çerçevesinde çok yıllı bütçeleme sistemini kavramsal bir ele alış ve sistemin hedefleri, özellikleri ve aşamaları konusunda bir analiz söz konusu olacaktır.
🔬Design:Research Article
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Anahtar Kelimeler Orta Vadeli Harcama Planı Çerçevesi · Çok Yıllı Bütçeleme

Özet

Öz Son yıllarda birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülke bütçeleme sistemlerinde önemli reformlar yapmışlardır. Bu ülkeler bütçe sistemlerini özellikle yıllık bütçe sistemlerinden orta vadeli bütçeleme sistemlerine doğru kaydırmışlardır. Bu yaklaşım temel olarak kamu gelir ve kamu harcama tahminlerinin bir mali yılı esas alacak şekilde değil de üç yılı esas alacak şekilde yapılmasını öngörmektedir. Çok yıllı bütçeleme sistemi, yıllık bütçe sistemlerinden çok daha fazla potansiyel avantaj içerir öyle ki, kamu kaynak tahsis fonksiyonunun etkinliğinin arttırılması bu avantajlardan sadece bir tanesidir. Ancak çok yıllı bütçeleme uygulaması ile arzulanan hedeflere ulaşmak için politik irade ve dikkatli bir planlama gerekmektedir. Çalışmada, Orta Vadeli Harcama Planları (MTEF) çerçevesinde çok yıllı bütçeleme sistemini kavramsal bir ele alış ve sistemin hedefleri, özellikleri ve aşamaları konusunda bir analiz söz konusu olacaktır.

🔖

Cite This Article

ERGEN, Ö. G. D. Z. (2007). Orta Vadeli Harcama Sistemi Üzerine Kavramsal Bir Yaklaşım. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt: 16 - Sayı: 1, 301–314. https://ajindex.com/articles/74027

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (2)

  1. Arın Tülay 1999 “Parlementer Bütçe Denetimi ve Bütçe Komisyonu: Bütçe Reformları Üzerine Uluslar arası Karşılaştırma” Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler_____http://www.tesev.org.tr/dosyalar/kamu_butce/parlamento_butce_denetim_komisyonu. mcw >3.01.2007. Arslan Murat 2004, “Orta Vadeli Harcama Sistemi (Çok Yıllı Bütçeleme ve Türkiye’ye Uygulanabilirliği”, Sayıştay Dergisi, Sayı:54, Ankara. Blöndal John R. 2003, “Budget Reforms in OECD Member Countries: Common Trends” OECD Journal of Budgeting, Volume:2 No:4. Boex Jameson, Martinez-Vazquez J., Mc Nabb Robert M. 1999,”Multi-Year Budgeting: An International Practices and Lessons for Developing and TransitionalEconomies” International Studies Program, Working Paper 98-4. Georgia State University USA. Engin İsmail 2003, “Orta Vadeli Harcama Sistemi Üzerine Eleştirel Bir Analiz” Maliye Seçme Yazılar,(Edit: Çelik B, Saraçoğlu F.) Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F’ni Geliştirme Vakfı İktisadi İşletmesi Ankara. Falay Nihat 2006 “Çok Yıllı Bütçeleme Nedir? Türkiye’de Uygulanabilirliği İktisat”Dergisi Şubat-Mart 2006 Göktaş Abdülkadir 2006 “Türkiye’de Çok Yıllı Bütçeleme” Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü. _____www.bumko.gov.tr/upload/IcDenetim/Diger/EgitimSlaytlari/agoktas.ppt > 31.01.2007.
  2. Özel İhtisas Komisyon Raporu, DPT 2005 “Kamu Harcama ve Kontrol Sistemlerinin İyileştirilmesi, Kamu İhaleleri” Ankara. Keating Michael 2001 “Public Management Reform and Economic and Social Development” OECD Journal of Budgeting Vol:1 No:2, OECD. Kesik Ahmet 2005 “Yeni Kamu Mali Yönetim Sisteminde Orta Vadeli Program ve Mali Plan Çerçevesinde Çok Yıllı Bütçelemenin Uygulanabilirliği” XX. Türkiye Maliye Sempozyumu Pamukkale Üniversitesi İ.İ.B.F. Maliye Bölümü Yayın No:1, Denizli. Mutluer, K; Öner, E; Kesik, A. 2005 Bütçe Hukuku İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul. Wildavsky Aaron 2003, “Controlling Public Expenditure: The Theory of Expenditure Limitation” OECD Journal of Budgeting Vol:2 No:4 OECD. Yılmaz Hakan 1999 “Kamu Mali Yönetiminin Yeniden Yapılandırılması” www.3ekutup.dpt.gov.tr/kamumali/yilmazh/dunyaban.htm 6.02.2007.