Öz Bu çalışmada 25 OECD ülkesi için beşeri sermaye ve ekonomik büyüme arasında bir ilişkinin olup olmadığı araştırılmıştır. 1998-2013 dönemine ait yıllık veriler kullanılarak beşeri sermaye ve GSYİH büyüme oranı arasındaki ilişki panel veri analiz yöntemi ile incelenmiş ve beşeri sermayenin ekonomik büyüme üzerinde pozitif etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
📌 3 Key Takeaways
🎯
Objective & Hypothesis:Öz Bu çalışmada 25 OECD ülkesi için beşeri sermaye ve ekonomik büyüme arasında bir ilişkinin olup olmadığı araştırılmıştır. 1998-2013 dönemine ait yıllık veriler kullanılarak beşeri sermaye ve GSYİH büyüme oranı arasındaki ilişki panel veri analiz yöntemi ile incelenmiş ve beşeri sermayenin ekonomik büyüme üzerinde pozitif etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
📊
Key Findings & Data:Öz Bu çalışmada 25 OECD ülkesi için beşeri sermaye ve ekonomik büyüme arasında bir ilişkinin olup olmadığı araştırılmıştır. 1998-2013 dönemine ait yıllık veriler kullanılarak beşeri sermaye ve GSYİH büyüme oranı arasındaki ilişki panel veri analiz yöntemi ile incelenmiş ve beşeri sermayenin ekonomik büyüme üzerinde pozitif etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
💡
Conclusion & Impact:Öz Bu çalışmada 25 OECD ülkesi için beşeri sermaye ve ekonomik büyüme arasında bir ilişkinin olup olmadığı araştırılmıştır. 1998-2013 dönemine ait yıllık veriler kullanılarak beşeri sermaye ve GSYİH büyüme oranı arasındaki ilişki panel veri analiz yöntemi ile incelenmiş ve beşeri sermayenin ekonomik büyüme üzerinde pozitif etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
🔬Design:Research Article
📍Scope:2013 Verileri
⚙️Variables:Anahtar Kelimeler Ekonomik büyüme · beşeri sermaye · panel veri analizi
Özet
Öz Bu çalışmada 25 OECD ülkesi için beşeri sermaye ve ekonomik büyüme arasında bir ilişkinin olup olmadığı araştırılmıştır. 1998-2013 dönemine ait yıllık veriler kullanılarak beşeri sermaye ve GSYİH büyüme oranı arasındaki ilişki panel veri analiz yöntemi ile incelenmiş ve beşeri sermayenin ekonomik büyüme üzerinde pozitif etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
PARLAKYILDIZ, F. M. (2015). SEÇİLMİŞ OECD ÜLKELERİ İÇİN BEŞERİ SERMAYE VE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİNİN ANALİZİ. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt: 24 - Sayı: 2, 93–106. https://ajindex.com/articles/73446
Agénor, Pierre-Richard (2000), The Economics of Adjustment and Growth, Academic Press,
California. Arellano, M. (1987), Computing Robust Standart Errors For Within Group Estimators, Oxford Bulletin of Economics and Statistics, 49(4), 431-434.
Asteriou, D.; Agiomirgianakis G.M. (2001), ‘Human Capital and Economic Growth, Time Series Evidence From Greece’, Journal of Policy Modelling, Vol.23, pp.481-489.
Asteriou, D., Hall, S.G. (2007), Applied Econometrics (Rev. ed.), New York: Palgrave Macmillan. Afşar, Muharrem (2009), ‘Türkiye’de Eğitim Yatırımları ve Ekonomik Büyüme İlişkisi’, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt.9, No.1, ss.85-98.
Baltagi, B.H. (2005), Econometric Analysis of Panel Data (3rd edition), Chichester: John Wiley & Sons Ltd. Baltagi, B.H., Li, Q. (1991), A Joint Test For Serial Correlation And Random Individual Effects, Statistics & Probability Letters, 11, 277-280.
Baltagi, B.H., Li, Q. (1995). Testing AR(1) Against MA(1) Disturbances in an Error Component Model, Journal of Econometrics, 68, 133-151.
Becker, Gary S. (1962), ‘Investment in Human Capital’, Journal of Political Economy, Vol.70, No.5, pp.9-49.
Bils, M., Klenow, P. J. (2000), ‘Does Schooling Cause Growth?’, The American Economic Review, Vol.90, No.5, 1160-1183.
Cheng, Benjamin S.; Hsu, Robert C. (1997), ‘Human Capital And Economic Growth İn Japan: An Application Of Time Series Analysis’, Applied Economics Letters, Vol.4, No.6, pp.393-395.
Denison, Edward F. (1962), ‘Education, Economic Growth, and Gaps in Information’, Journal of Political Economy, Vol. 70, No. 5, Part 2: Investment in Human Beings (Oct., 1962), pp. 124-128.
Erlat, H. (2008), Panel Data: A Selective Survey, Unpublished manuscript, Middle East Technical University. Froot, K.A. (1989), Consistent Covariance Matrix Estimation With Cross-Sectional Dependence And Heteroskedasticity İn Financial Data, Journal of Financial and Quantitative Analysis, 24(3), 333-355.
Greene, W.H. (2008), Econometric Analysis (6th edition), New Jersey: Pearson Prentice Hall. Grammy, Abbas P.; Assane, Djeto (1997), ‘New Evidence on The Effect of Human Capital on Economic Growth’, Applied Economics Letters, Vol.4, No.2., pp.121-124.
Gujarati, D.N., Porter, D.C. (2009), Basic Econometrics (5th edition), New York: McGraw-Hill Irwin. Hill, R.C., Griffiths, W.E., Lim, G.C. (2011). Principles of Econometrics (4th edition). USA: John Wiley & Sons Inc. Hsiao, C. (2003), Analysis of Panel Data (2nd edition), New York: Cambridge Univer