Journals / İnsan ve İnsan / 2019 / Cilt: 6 - Sayı: 21

Etkili İletişimin Hasta Güvenliği Kültürü Üzerine Etkisi ve İç Girişimciliğin Aracı Rolü: Bir Özel Hastane Uygulaması

Pages
431–451
Publication Date
2019-08-01
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Etkili iletişimin hasta güvenliği kültürü üzerine etkisinde iç girişimciliğin aracı etkisi olduğuna dair hipotez desteklenmemiştir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Amaç: Hasta güvenliği önemini artan bir konudur.
📊
Key Findings & Data:Bu çalışmadaki amaç hasta güvenliği kültürünü artırmak için etkili iletişimin etkisini ve iç girişimciliğin aracı rolünü belirlemeye çalışmaktır.Metot: Araştırmada daha önce geçerlilik ve güvenirliliği yapılmış olan etkili iletişim, iç girişimcilik ve hasta güvenliği kültürü ölçeği kullanılmıştır.
💡
Conclusion & Impact:Etkili iletişimin hasta güvenliği kültürü üzerine etkisinde iç girişimciliğin aracı etkisi olduğuna dair hipotez desteklenmemiştir.
🔬Design:Research Article
📍Scope:2018 Verileri
⚙️Variables:Etkili İletişim · İç Girişimcilik · Hasta Güvenliği Kültürü

Özet

Amaç: Hasta güvenliği önemini artan bir konudur. Hasta güvenliği için hasta güvenliği kültürünü artırmak gereklidir. Bu çalışmadaki amaç hasta güvenliği kültürünü artırmak için etkili iletişimin etkisini ve iç girişimciliğin aracı rolünü belirlemeye çalışmaktır.Metot: Araştırmada daha önce geçerlilik ve güvenirliliği yapılmış olan etkili iletişim, iç girişimcilik ve hasta güvenliği kültürü ölçeği kullanılmıştır. İstanbul ilinde faaliyet gösteren bir özel hastane çalışanları araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Araştırmaya 498 kişi katılmıştır. Araştırma Eylül 2018 ila Aralık 2018 tarihleri arasında yapılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılanların; %75,5’i kadın, %54,8’i evli, %87,3’ünün 40 yaş altında, %29,9’u ön lisans, %29,5’i lisans mezunu, %50,4’si haftalık 41-50 saat arasında çalıştığını beyan etmiş ve %48,8’inin hemşire olduğu görülmektedir. Araştırma değişkenlerinin ilişkisi 0,196, 0,402 ve 0,452 olarak bulunmuştur. Sonuç: Etkili iletişim ve iç girişimciliğin hasta güvenliği kültürünü etkilediği hipotezleri desteklenmiştir. Etkili iletişimin iç girişimciliği etkilediği hipotezi desteklenmiştir. Etkili iletişimin hasta güvenliği kültürü üzerine etkisinde iç girişimciliğin aracı etkisi olduğuna dair hipotez desteklenmemiştir.

🔖

Cite This Article

ARSLANOĞLU, A. (2019). Etkili İletişimin Hasta Güvenliği Kültürü Üzerine Etkisi ve İç Girişimciliğin Aracı Rolü: Bir Özel Hastane Uygulaması. İnsan ve İnsan, Cilt: 6 - Sayı: 21, 431–451. https://ajindex.com/articles/51959

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (13)

  1. AbuAlRub, R.F ve Eyad Hani Abu Alhijaa. The Impact of Educational Interventions on Enhancing Perceptions of Patient Safety Culture Among, Jordanian Senior Nurses, Nursing Forum 49:2 (2014): 139-150.
  2. Ağca, V. ve Mustafa Kurt. İç Girişimcilik ve Temel Belirleyicileri: Kavramsal Bir Çerçeve. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 29 (2007): 83-112. AHRQ Environmental Scan of Patient Safety Education and Training Programs. AHRQ Publication No. 13-0051-EF, American Institutes for Research Washington, DC. 2013.
  3. Antoncic, B. ve Robert D. Hisrich. Clarifying The Intrapreneurship Concept.Journal of Small Business and Enterprise, 10:1 (2003): 7-24.
  4. Antoncic, B. ve Robert D. Hisrich. “Intrapreneurship: Construct Refinement and Cross-Culturel Validation”, Journal of Business Venturing, 16 (2001): 495-527.
  5. Apak, S., Kamer H. Taşçıyan ve Muzaffer Aksoy. Girişimcilik ve Sermaye Tedarik Yöntemleri. İstanbul: Papatya Yayıncılık. 2010.
  6. Balasundaram, N. ve Mohammad Shabab Uddin. Determinants of Key Favorable Environment for Intrapreneurship Development: An Empirical Study of Some Selected Companies in Chittagong, Bangladesh. BULETINUL Universitesi Petrol – Gaze din Ploieşti Vol. LXI No. 2/2 (2009): 29–35.
  7. Balçık Akman, A. Hasta Güvenliği Kültürü ve Bir Üniversite Hastanesinde Çalışan Hemşirelerin Hasta Güvenliği Kültürü ile ilgili Algılarını Etkileyen Faktörlerin Değerlendirilmesine Yönelik Bir Araştırma. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul:
  8. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. 2010.
  9. Baron, R. M. ve David. A. Kenny, The Moderator Mediator Variable Distinction in Social Psychological Research: Conceptual, Strategic and Statistical Considerations. Journal of Personality and Social Psychology, 51 (1986): 1173-1182.
  10. Bektemür, G. İç Girişimciliğin Hasta Güvenliği Kültürü Üzerine Etkisi: Bir Özel Hastane Uygulaması, Sağ Aka Derg, 5:3 (2018): 161-177
  11. Beyer, M., Julia Rohe, Peter J. Nicklin, ve Keith Haynes. Communication and Patient Safety. ABC of Patient Safety içinde (16-19). John Sandars ve Gary Cook. Blackwell Publishing Ltd. 2007.
  12. Bokhari, Z. A. Supportıng Entrepreneurshıp and Intrapreneurshıp at Unıversıtıes for Small Busıness Development from Marketıng Perspectıve Is The Key to Support Communıty, Faculty and Students. Contracts With Large Multinational Corporations: A Hurdle, MMA Fall Educators’ Conference. 2006.
  13. Bulgurcu Gürel, E. B. İç Girişimcilik: Bir Literatür Taraması. Gümüşhane Üniversitesi, Sosyal Bilimler Elektronik De