Journals / Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi / 2013 / Cilt: 28 - Sayı: 3

Aısı 316l Çeliğinin İşlenmesinde Takım Radyüsü Ve Kesme Parametrelerinin Taguchi Yöntemiyle Optimizasyonu

Pages
0
Publication Date
2014-03-03
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

ANOVA sonuçlarına göre, kesme kuvveti ve yüzey pürüzlülüğünü etkileyen en önemli değişken ilerleme miktarı olarak belirlenmiştir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Yüzey kalitesi ve ölçü tamlığı, temas halinde çalışan makine parçalarının dayanımını ve performansını önemli miktarda etkilemektedir.
📊
Key Findings & Data:Bununla birlikte, talaşlı imalatta kullanılan kesici takım geometrisi ve kesme parametreleri; kesme kuvveti, yüzey pürüzlülüğü ve işleme verimliliğini etkileyen en önemli faktörlerdir.
💡
Conclusion & Impact:ANOVA sonuçlarına göre, kesme kuvveti ve yüzey pürüzlülüğünü etkileyen en önemli değişken ilerleme miktarı olarak belirlenmiştir.
🔬Design:Research Article
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Taguchi Yöntemi · AISI 316L · Takım Radyüsü

Özet

Yüzey kalitesi ve ölçü tamlığı, temas halinde çalışan makine parçalarının dayanımını ve performansını önemli miktarda etkilemektedir. Bununla birlikte, talaşlı imalatta kullanılan kesici takım geometrisi ve kesme parametreleri; kesme kuvveti, yüzey pürüzlülüğü ve işleme verimliliğini etkileyen en önemli faktörlerdir. Bu çalışmada, AISI 316L östenitik paslanmaz çeliğinin işlenmesinde oluşan Fc ve Ra için kesici takım radyüsü ve kesme parametrelerinin (değişkenler) optimizasyonu yapılmıştır. Bu amaçla, Taguchi’nin L9 dikey dizini kullanılarak işlenebilirlik deneyleri gerçekleştirilmiştir. İşleme deneyleri sırasında ölçülen Fc ve Ra değerleri üzerinde değişkenlerin etkilerini ve önem seviyelerini belirlemek için varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. S/N oranları kullanılarak tespit edilen değişkenlerin optimum değerleri, Fc ve Ra için farklı seviyelerde bulunmuştur. ANOVA sonuçlarına göre, kesme kuvveti ve yüzey pürüzlülüğünü etkileyen en önemli değişken ilerleme miktarı olarak belirlenmiştir.

🔖

Cite This Article

GÜNAY, M. (2014). Aısı 316l Çeliğinin İşlenmesinde Takım Radyüsü Ve Kesme Parametrelerinin Taguchi Yöntemiyle Optimizasyonu. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt: 28 - Sayı: 3, 0. https://ajindex.com/articles/14910

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (10)

  1. Kosa,T., Ronald, P., “Machining of stainless steels”, Handbook: Machining, Vol. 16, 9th Edition, Editor: J. R. Davis, Metals Park, Ohio, - M’Saoubi, R., Outeiro, J.C., Changeux, B., Lebrun, J.L., Dias, A.M., “Residual stress analysis in orthogonal machining of standard and resulfurized AISI 316L steels”, Journal of Materials Processing Technology, 96, 225-233, - Darwin, J.D., Lal, D.M., Nagarajan, G., “Optimization of cryogenic treatment to maximize the wear resistance of 18%Cr martensitic stainless steel”, Journal of Materials Processing Technology, 195, 241-247, 2008.
  2. Outeiro, J.C., Umbrello, D., M’Saoubi, R., “Experimental and numerical modelling of the residual stresses induced in orthogonal cutting of AISI 316L steel”, International Journal of Machine Tools and Manufacture, 46, 1786–, 2006.
  3. Chang, C.S., Tsai, G.C., “A force model of turning stainless steel with worn tools having nose radius”, Journal of Materials Processing Technology, 142, 112–130, 2003.
  4. Maranhao, C., Davim, J.P., “Finite element modelling of machining of AISI 316 steel: Numerical simulation and experimental validation”, Simulation Modelling Practice and Theory, 18, 139–156, 2010.
  5. Nasr M.N.A., Ng, E.G., Elbestawia, M.A., Modelling the effects of tool-edge radius on residual stresses when orthogonal cutting AISI L, International Journal of Machine Tools and Manufacture, 47, 401–411, 2007.
  6. Kamely, M.A., Noordin, M.Y., “The impact of cutting tool materials on cutting force”, World Academy of Science Engineering and Technology, 75, 904-907, 2011.
  7. Korkut, I., Boy, M., Karacan, I., Seker, U., “Investigation of Chip-back temperature during machining depending on cutting parameters”, Materials and Design, 28, 2329–2335, 2007.
  8. Dogra, M., Sharma, V.S., Dureja, J., “Effect of tool geometry variation on finish turning–A Review”, Journal of Engineering Science and Technology Review, 4 (1), 1-13, 2011.
  9. Ciftci, İ., “Machining of austenitic stainless steels using CVD multi-layer coated cemented carbide tools”, Tribology International, 39, 565–569, - Tekaslan, Ö., Gerger, N., Günay, M., Şeker, U., “AISI 304 östenitik paslanmaz çeliklerin titanyum karbür kaplamalı kesici takım ile tornalama işleminde kesme kuvvetlerinin incelenmesi”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 13 (2), 129-286, 2007.
  10. Özer, A., Bahçeci, E., “AISI 410 martensitik paslanmaz çeliklerin kesici takım ve kaplamasına bağlı işlenebilirliği”, Journal of The Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, 2