Journals / Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi / 2014 / Cilt: 2014 Sayı: 4

Türk ve Ukraynadaki halk atasözlerinde kadin görüntüsü (dil karşilaştırmali özellikleri)

Pages
122–127
Publication Date
2014-12-01
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

In the article Turkish and Ukraine proverbs and idioms related to the concept of woman being investigated by the following criterions: exterior features (positive/negative physical characteristics), internal characteristics (character, intellect, personal qualities)

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Proverbs and idioms of any language is a powerful resource for linguistic researching.
📊
Key Findings & Data:Idioms, proverbs show the folk experience, spirit, tradition, culture, wealth, and especially in view of the national language world model.
💡
Conclusion & Impact:In the article Turkish and Ukraine proverbs and idioms related to the concept of woman being investigated by the following criterions: exterior features (positive/negative physical characteristics), internal characteristics (character, intellect, personal qualities)
🔬Design:Modeling & Simulation
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Halk Atasözleri · Deyimler · Kadın Kavramı

Abstract

Proverbs and idioms of any language is a powerful resource for linguistic researching. Idioms, proverbs show the folk experience, spirit, tradition, culture, wealth, and especially in view of the national language world model. In the modern language researching the gender studies have the one of the most inportant place. The concept of women are being investigated from the whole sides of language. The aim of this paper is to research and the make a comparative description of concept of the woman in the Turkish and Ukrainian proverbs. How to shows the earlier analysis of this proverbs and idioms between Turks and Ukrainians are so much common features. In the article Turkish and Ukraine proverbs and idioms related to the concept of woman being investigated by the following criterions: exterior features (positive/negative physical characteristics), internal characteristics (character, intellect, personal qualities)

Özet

Herhangi bir dilin atasözleri ve deyimleri dilsel araştırmalar için güçlü bir kaynaktır. Deyimler, atasözleri, halk deneyimi, zihniyeti, geleneği, kültür zenginliği ve özellikle ulusal dilin dünya manzarasını göstermektedir. Modern dil çalışmalarında cinsiyet araştırmaları önemli bir yer işgal etmektedir. Dilde kadın kavramı her taraftan araştırılmaktadır. Bildirimizin amacı şudur; Kadın kavramı Türk ve Ukraynadaki atasözlerinde ve deyimlerinde tarif etmek ve karşılaştırmalı bir açıklama yapmaktır. Daha önce yapılan analizlerde çok ortak nokta ve aynı çizgi belirlenmiştir. Bize göre bu husus halklarımız arasında yakın tarihte, kültürel ve zihinsel ilişkiler olduğunu göstermektedir. Bildiride Türk ve Ukraynadaki kadın kavramıyla ilgili atasözleri ve deyimleri aşağıdaki kriterlere göre araştırılmaktadır; Dış özellikleri (olumlu/olumsuz fiziki özellikleri), İç özellikleri (kadın karakteri, aklı, kişisel nitelikleri)

🔖

Cite This Article

Yuzvyak, I. (2014). Türk ve Ukraynadaki halk atasözlerinde kadin görüntüsü (dil karşilaştırmali özellikleri). Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, Cilt: 2014 Sayı: 4, 122–127. https://doi.org/10.18493/kmusekad.13774

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (6)

  1. Aksan, Doğan (2007), Her Yönüyle Dil Ana Çizgileriyle Dilbilim, Türk Dil Kurumu Yayınları, 439 s., Ankara.
  2. Aksoy, Ömer Asım (1995), Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü, İnkılâp Yayınevi, 392 s., Ankara
  3. Çobanoğlu, Özkul (2004), Türk Dünyası Ortak Atasözleri Sözlügü, Ankara:AKM Yayınları, 511+VIII s., Ankara.
  4. Eşkenov, Döölötbek (2007), Türk ve Rus Atasözlerinde Kadın Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Bişkek.
  5. Korkmaz, Zeynep (2010), Gramer Terimler Sözlüğü, Türk Dil Kurumu Yayınları, 575s., Ankara.
  6. Coates, Jennifer. (2004), Women, men, and language: A sociolinguistic account of gender differences in language, Pearson Education, 225 s.