Journals / Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi / 2007 / Sayı: 13
Practices and understanding of leisure activities of the students in Mehmet Akif Ersoy University Vocational High School
- Issue
- 2007 · Sayı: 13
- Pages
- 111–120
- DOI
- —
Abstract
In this research, we aim to uncover the leisure activities of the students in our high school. We applied a questionnaire (after testing its credibility) to the students in all classes and programs of 530 by casual exemplification method. 525 of them are evaluated. 345 of them are from boys and 180 of them are from girls. Evalvation and comments were done by looking at the answers. Frequence (%) dispersing was applied to the results as statistical proceeding by cross table process. We checked the relationship among the variations by examining the values of % of the answers. As a result we saw that they explained their leisure as out work times, making friend-ships, gaining culture and knowledge, and health. They go to cinema and theatre, read books and newspapers, walk around and visit friends and watch sportive activities. They find time to do some activities, but not in their school.
Özet
Araştırmada Burdur Meslek Yüksek Okulu’nun çeşitli bölümlerinde okuyan öğrencilerin serbest zamanlarını değerlendirme anlayış ve alışkanlıklarını ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik bir anket geliştirilmiştir. Geliştirilen anketin anlaşılabilirliği, kapsam geçerliği ve güvenirliği test edildikten sonra programların her sınıfında tesadüfü örneklem yöntemiyle 530 öğrenciye uygulanmıştır. Bunlardan hatasız dolduran 345 erkek, 180 kız olmak üzere toplam 525 kişinin anketi değerlendirmeye alınmıştır. Elde edilen verilere istatistik işlem olarak her soru için çapraz tablo işlemi yapılarak frekans (%) dağılımı uygulanmıştır. İşlem sonucunda verilen cevap gözeneklerinin yüzde değerleri incelenerek değişkenler arasında ilişki olup olmadığına bakılmıştır. Sonuç olarak öğrencilerin, serbest zamanı kişinin istediği an özgürce kullanabileceği zaman ve yapmak zorunda olduğu iş dışı zaman olarak tanımladıklarını, serbest zamanı arkadaşlarıyla birlikte dosta zaman geçirme ve yeni arkadaşlar edinme, bilgi ve kültürü arttırıcı, sıkıntıdan kurtularak sağlık açısından yararlı ve mutluluk aracı olarak gördüklerini, boş vakitlerinde sosyal, ilmi ve kültürel, sanatsal etkinlikleri yapmadıklarını, sinema ve tiyatroya gittiklerini, kitap ve gazete okuduklarını, çarşı pazar gezdiklerini, arkadaşlarını ziyaret ettiklerini ve spor yarışmalarını izlediklerini, bilgisayarda çeşitli sitelere girmek gibi faaliyetlerde bulunduklarını, istedikleri etkinlikleri yapabilmeleri için kısmen serbest zaman bulabildiklerini, okullarının sosyal faaliyetlerini genelde yeterli bulmadıklarını ve sosyal, sportif tesislerini genel olarak kullanamadıklarını söyleyebiliriz.