Journals / Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi / 2022 / Cilt: 13 - Sayı: 3

Kişisel Siber Güvenlik Yaklaşımlarının Değerlendirilmesi

Pages
429–438
Publication Date
2022-09-30
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Bu çalışma çevrimiçi bireysel kimlik verilerinin güvenliğinin sağlanması kapsamında güvenli parola oluşturulması için son kullanıcılara yönelik yeni yaklaşımlar önermektedir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Bir birey hakkındaki herhangi bir veri, kişisel veri olarak kabul edilir.
📊
Key Findings & Data:Bu kişisel veriler bireyi benzersiz bir şekilde tanımlayan değerlerdir.
💡
Conclusion & Impact:Bu çalışma çevrimiçi bireysel kimlik verilerinin güvenliğinin sağlanması kapsamında güvenli parola oluşturulması için son kullanıcılara yönelik yeni yaklaşımlar önermektedir.
🔬Design:Research Article
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Siber güvenlik · Son kullanıcı · Parola güvenliği

Özet

Bir birey hakkındaki herhangi bir veri, kişisel veri olarak kabul edilir. Bu kişisel veriler bireyi benzersiz bir şekilde tanımlayan değerlerdir. İsim, soy isim, kimlik numarası, anne kızlık soyadı ve benzeri şekillerde olabilen bu veriler bireyin kimliğini belirlemek için kullanılmaktadır. Ayrıca, bireyin çevrimiçi paylaştığı resimleri, mesajları, sağlık, eğitim, finans ve istihdam gibi verileri de kişiyi çevrimiçi olarak tanımlamada kullanılabilir. Bu sebeple kişisel düzeydeki verilerin ve bilgi işlem cihazlarının korunması gerekmektedir. Bu bağlamda; siber güvenlik, ilgili ağa bağlı sistemleri ve tüm verileri yetkisiz kullanımdan veya zarardan korumak için gereken çabaların bütünü olarak tanımlanır. Kişisel siber güvenlik ise bu çabaların bir kısmının siber farkındalık ile son kullanıcılar tarafından da gerçekleştirilmesidir. Son kullanıcıların sistem ya da veri güvenliğindeki en önemli görevlerinden birisi güvenli parola oluşturmalarıdır. Bu çalışma çevrimiçi bireysel kimlik verilerinin güvenliğinin sağlanması kapsamında güvenli parola oluşturulması için son kullanıcılara yönelik yeni yaklaşımlar önermektedir.

🔖

Cite This Article

GÜNDÜZ, M. Z., DAŞ, R. (2022). Kişisel Siber Güvenlik Yaklaşımlarının Değerlendirilmesi. Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi, Cilt: 13 - Sayı: 3, 429–438. https://ajindex.com/articles/858758

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (8)

  1. N. Wiener, Cybernetics Or Control and Communication in the Animal and the Machine. MIT Press, 1961. M. S. Tok ve A. A. Selçuk, “Nesnelerin İnternetinin Güvenliğinde İnsan Faktörü”, Türkiye Bilişim Vakfı Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi, c. 12, sy 2, Art. sy 2, Ara. 2019.
  2. M. Butavicius, K. Parsons, M. Lillie, A. McCormac, M. Pattinson, ve D. Calic, “When believing in technology leads to poor cyber security: Development of a trust in technical controls scale”, Computers & Security, c. 98, s. 102020, Kas. 2020, doi: 10.1016/j.cose.2020.102020.
  3. M. Grobler, M. A. P. Chamikara, J. Abbott, J. J. Jeong, S. Nepal, ve C. Paris, “The importance of social identity on password formulations”, Pers Ubiquit Comput, c. 25, sy 5, ss. 813-827, Eki. 2021, doi: 10.1007/s00779-020-01477-1.
  4. M. Z. Gündüz ve R. Daş, Sosyal Mühendislik: Yaygın Ataklar ve Güvenlik Önlemleri, c. 9. 9. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı, 2016.
  5. P. A. Grassi, M. E. Garcia, ve J. L. Fenton, “Digital identity guidelines: revision 3”, National Institute of Standards and Technology, Gaithersburg, MD, NIST SP 800-63-3, Haz. 2017. doi: 10.6028/NIST.SP.800-63-3. “Kişisel Verileri Koruma Kurumu | KVKK | Kişisel Veriler”. https://www.kvkk.gov.tr/Icerik/2050/Kisisel-Veriler (erişim May. 12, 2022).
  6. Y. Guo, Z. Zhang, Y. Guo, ve X. Guo, “Nudging personalized password policies by understanding users’ personality”, Computers & Security, c. 94, s. 101801, Tem. 2020, doi: 10.1016/j.cose.2020.101801. F. Z. Glory, A. Ul Aftab, O. Tremblay-Savard, ve N. Mohammed, “Strong Password Generation Based On User Inputs”, içinde 2019 IEEE 10th Annual Information Technology, Electronics and Mobile Communication Conference (IEMCON), Eki. 2019, ss. 0416-0423.
  7. T. Georg, B. Oliver, ve L. Gregory, “Issues of Implied Trust in Ethical Hacking”, The ORBIT Journal, c. 2, sy 1, ss. 1-19, Oca. 2018, doi: 10.29297/orbit.v2i1.77. Y. Ayrour, A. Raji, ve M. Nassar, “Modelling cyber-attacks: a survey study”, Network Security, c. 2018, sy 3, ss. 13-19, Mar. 2018, doi: 10.1016/S1353-4858(18)30025-4.
  8. B. Alhayani, S. T. Abbas, D. Z. Khutar, ve H. J. Mohammed, “Best ways computation intelligent of face cyber attacks”, Materials Today: Proceedings, Mar. 2021, doi: 10.1016/j.matpr.2021.02.557. K. S. M. Moe ve T. Win, “Improved hashing and honey-based stronger password prevention against brute force attack”, içinde 2017 International Symposium on Electronics and Smart Devices (ISESD), Eki. 2017, ss. 1-5. doi: 10.1109/ISESD.20