Journals / Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi / 2020 / Cilt: 11 - Sayı: 2

Toplumun Matematik Hakkındaki Düşünceleri

Pages
473–491
Publication Date
2020-12-28
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Matematiği sevmediğini belirten kişilerin büyük çoğunluğunun, matematik derslerinde kendilerini endişeli, soğuk, sıkılmış olarak tanımladığı görülürken; matematiği sevdiğini belirten kişilerin büyük çoğunluğunun, matematik derslerinde kendilerini ilgili, rahat, eğlenceli ve mutlu hissettiklerini belirttikleri görülmüştür.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Öz Birçok insan için matematik gizemli bir alandır.
📊
Key Findings & Data:Çocukların matematiğe karşı olumlu düşünceler geliştirmesi ve motive olmasında da çevresindeki insanların matematiğe dair düşüncelerinin de etkili olduğu tartışılmazdır.
💡
Conclusion & Impact:Matematiği sevmediğini belirten kişilerin büyük çoğunluğunun, matematik derslerinde kendilerini endişeli, soğuk, sıkılmış olarak tanımladığı görülürken; matematiği sevdiğini belirten kişilerin büyük çoğunluğunun, matematik derslerinde kendilerini ilgili, rahat, eğlenceli ve mutlu hissettiklerini belirttikleri görülmüştür.
🔬Design:Survey & Empirical Study
📍Scope:2016 Verileri
⚙️Variables:Anahtar Kelimeler Matematik · Matematik İmajı · Toplum

Özet

Öz Birçok insan için matematik gizemli bir alandır. Çocukların matematiğe karşı olumlu düşünceler geliştirmesi ve motive olmasında da çevresindeki insanların matematiğe dair düşüncelerinin de etkili olduğu tartışılmazdır. Bu noktada araştırmanın amacı, toplumun her kademesindeki insanların gözündeki matematik imajını belirlemektir. Matematik imajı ise okul, aile, akran gibi unsurların etkisiyle gerçekleşen sosyal deneyimlerin sonucu gelişen zihinsel resim olarak nitelendirilmektedir. Bu araştırmada, açıklayıcı karma araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Bolu İlinden 10 farklı meslek grubu ve 18- 45 yaş üstü aralığında bulunan 415 kişi oluşturmaktadır. Araştırma, 2016 yılında okul, cadde, alışveriş merkezi gibi farklı mekanlarda gerçekleştirilmiştir. Veriler, 12 maddelik bir anket formu yardımıyla toplanmıştır. Yapılan betimsel analizler sonucunda, matematiği sevdiğini ancak zor olduğunu düşünenler; “zor” kavramını, “meydan okuma” olarak nitelendirirken, matematiği sevmediğini ayrıca zor olduğunu düşünenler; “zor” kavramını, “engel” olarak nitelemişlerdir. Matematik dersine ait duygu durumlarına, temelde bireylerin yetiştiği aile, toplumun yarattığı klişeler veya okuldaki eğitim durumlarının etki ettiği görülmektedir. Matematikte erkeklerin kadınlardan daha başarılı olduğu sonucu ön planda olmasına rağmen; daha küçük yaş gruplarının tamamı matematikte başarılı olmada cinsiyetin bir etkisinin olmadığı görüşünü belirtirken, yaş büyüdükçe bu görüşün azaldığı belirlenmiştir. Nitel analiz bulgularında ise 5 farklı matematik imajı belirlenmiştir. Bazı katılımcıların kendi mesleği doğrultusunda matematiği anlamlandırdıkları görülmektedir. Matematiği sevmediğini belirten kişilerin büyük çoğunluğunun, matematik derslerinde kendilerini endişeli, soğuk, sıkılmış olarak tanımladığı görülürken; matematiği sevdiğini belirten kişilerin büyük çoğunluğunun, matematik derslerinde kendilerini ilgili, rahat, eğlenceli ve mutlu hissettiklerini belirttikleri görülmüştür.

🔖

Cite This Article

AKKAŞ, E. N., UÇAR, Z. T. (2020). Toplumun Matematik Hakkındaki Düşünceleri. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi, Cilt: 11 - Sayı: 2, 473–491. https://ajindex.com/articles/85630

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (8)

  1. Aksan, N. ve Sözer, A. (2006). Üniversite öğrencilerinin epistomolojik inançları ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkiler. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD), Cilt 8, 1, 31-50.
  2. Aydın, M., Baki, A., Yıldız, C. ve Köğce, D. (2008). Bir matematik öğretmeninin matematik bilgi ve öğretimi hakkındaki inançları. KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi. Bolite Frant, J., Acevedo, J., & Font, V. (2006). Metaphors in mathematics classrooms: analyzing the dynamic process of teaching and learning of graph functions. In M. Bosch (Ed.) Proceedings of the Fourth Congress of the European Society for Research in Mathematics Education (CERME 4) (pp. 82–91). Barcelona: Universitat Ramon Llull, Spain. Bronfenbrenner, U. (1979). The ecology of human development: Experiments by nature and design. Cambridge, MA: Harvard University Press.
  3. Cheung, F.M. (1988). Surveys of community attitudes toward mental health facilities: Reflections or provocations. American Journal of Community Psychology, 16(6), 877–882.
  4. Chui, M.M. (2001). Using metaphors to understand and solve arithmetic problems: novices and experts working with negative numbers, Mathematıcal Thınkıng And Learnıng, 3(2-3), 93–124.
  5. Coşkun, M. (2010). Lise öğrencilerinin “iklim” kavramıyla ilgili metaforları (zihinsel imgeleri). Turkish Studies International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 5/3 Summer. Çakıroğlu, E. ve Işıksal, M. (2009). İlköğretim öğretmen adaylarının matematiğe yönelik tutum ve özyeterlik algıları. Eğitim ve Bilim, Cilt 34, 151. Driscoll, M. P. (2012). Öğretim Süreçleri ve Öğrenme Psikolojisi (Çev. Ömer F. Tutkun ve Seçil Okay Evrim), Ankara:
  6. Anı yayıncılık. Döş, İ. (2010). “Aday Öğretmenlerin Müfettişlik Kavramına İlişkin Metafor Algıları”. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(3), 607-629 Erktin,E. (1993). The Relationship between math anxiety attitude toward mathematics and classroom environment. 14.International Conference of Stress and Anxiety Research Society (STAR), Cairo, Egypt, April 5-7 1993.
  7. Ethington, C. A., ve Wolfle, L. M. (1986). A structural model of mathematics achievement for men and women. American Educational Research Journal, 23, 65-75.
  8. Horowitz, M. J.: 1983, Image Formation and Psychotherapy. London: JasonAronson. House, D. J. (2006). Mathematics beliefs and achievement of elementary school students in Japan and the United States: Results from the Third International Mathematics and Science Study. Th