Journals / Bilgi Sosyal Bilimler Dergisi / 2018 / Cilt: 20 - Sayı: 2

Antidepresan Konulu İçeriklerin Gazetelerde Sunumu

Pages
91–114
Publication Date
2018-12-27
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Sonuç olarak gazetelerin genel olarak antidepresanlara olumlu bakış açısının olmadığı, çoğu zaman kafa karıştırıcı bilgilerin verildiği, antidepresanlara ön yargı geliştirebilecek nitelikte içeriklerin var olduğu söylenebilir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Öz Antidepresan kullanımının yararları ya da zararları kamuoyunda tartışılagelmektedir.
📊
Key Findings & Data:Bu genel amaç doğrultusunda Prnet MSuite Programı aracılığı ile yapılan tarama sonucunda Aralık 2017 itibariyle Türkiye’nin tirajı en yüksek ilk 5 gazetesi olan Sabah, Hürriyet, Sözcü, Posta ve Habertürk gazetelerinde 2015, 2016 ve 2017 yılları arasında içinde “antidepresan” kelimesi geçen toplam 180 içerik, içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir.
💡
Conclusion & Impact:Sonuç olarak gazetelerin genel olarak antidepresanlara olumlu bakış açısının olmadığı, çoğu zaman kafa karıştırıcı bilgilerin verildiği, antidepresanlara ön yargı geliştirebilecek nitelikte içeriklerin var olduğu söylenebilir.
🔬Design:Research Article
📍Scope:2017 Verileri
⚙️Variables:Anahtar Kelimeler Antidepresan · antidepresan haberleri · medya ve antidepresan

Özet

Öz Antidepresan kullanımının yararları ya da zararları kamuoyunda tartışılagelmektedir. Gazetelerdeki antidepresan konulu içeriklerin nasıl sunulduğu, antidepresanlara yönelik tutumlar, antidepresanların neden olduğu ya da tedavi ettiği hastalıklar merak konusudur. Dolayısıyla bu çalışmanın genel amacı antidepresan içerikli yayınların gazetelerde nasıl sunulduğunu ortaya koymaktır. Bu genel amaç doğrultusunda Prnet MSuite Programı aracılığı ile yapılan tarama sonucunda Aralık 2017 itibariyle Türkiye’nin tirajı en yüksek ilk 5 gazetesi olan Sabah, Hürriyet, Sözcü, Posta ve Habertürk gazetelerinde 2015, 2016 ve 2017 yılları arasında içinde “antidepresan” kelimesi geçen toplam 180 içerik, içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda gazetelerin antidepresanlara yönelik tutumunun çoğunlukla nötr ve olumsuz olduğu ortaya çıkmıştır. “Antidepresanların başka hastalıklara neden olması”, antidepresanlara ilişkin risk faktörlerinin ilk sırasında yer almaktadır. Antidepresanlara ilişkin yan etkiler arasında ilk sırada “cinsel problemler” ve “sersemlik/baş dönmesi/uyku hali” gelmektedir. Antidepresan kullanmaya alternatif olarak ilk sırada “toplumsal/ekonomik/siyasi yapının düzelmesi” önerilmiştir. Antidepresanların tedavi ettiği hastalık olarak çoğunlukla depresyona/mutsuzluğa işaret edilmiştir. Ancak kimi zaman antidepresanların tedavi ettiği ve neden olduğu hastalık aynı olabilmektedir. Sonuç olarak gazetelerin genel olarak antidepresanlara olumlu bakış açısının olmadığı, çoğu zaman kafa karıştırıcı bilgilerin verildiği, antidepresanlara ön yargı geliştirebilecek nitelikte içeriklerin var olduğu söylenebilir.

🔖

Cite This Article

AYAZ, F., ADIYAMAN, H. K. (2018). Antidepresan Konulu İçeriklerin Gazetelerde Sunumu. Bilgi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 20 - Sayı: 2, 91–114. https://ajindex.com/articles/78202

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (8)

  1. Antonuccio, David O.; Danton, William G.; Denelsky Garland Y.; Greenberg Roger P. ve James S. Gordon (1999), “Raising Questions About Antidepressants”. Psychotherapy and Psychosomatics, 68: 3-14.https://pdfs.semanticscholar.org/e2aa/ee7001e778d9fb5afd480a765593c325df96.pdf (Erişim tarihi: 3.9.2018).
  2. Antonuccio, David O.; Burns, David D.; Danton, William G. (2002), “Antidepressants: A Triumph Of Marketing Over Science?”, Prevention & Treatment, 5(1). http://www.antidepressantsfacts.com/2002-07-15-Antonuccio-therapy-vs-med.htm (Erişim tarihi: 21.6.2018).
  3. Çetin, Mesut ve Cengizhan Açıkel (2009), “Meta Analizler Işığında Bütün Antidepresanlar Aynı Mıdır?”, Klinik Psikofarmakoloji Bülteni. 19: 87-92 https://www.researchgate.net/profile/Mesut_Cetin3/publication/239592707_Meta-analizler_Iflnda_Butun_Antidepresanlar_Ayn_mdr/links/54b181eb0cf220c63cd12719/Meta-analizler-Iflnda-Buetuen-Antidepresanlar-Ayn-mdr.pdf?origin=publication_detail (Erişim tarihi: 21.6.2018).
  4. Doğan, Sultan (2011),”Cinsel Işlev Bozuklukları, Depresyon ve Antidepresanlar. Journal of Mood Disorders. 1, (2), s. 81-86. http://dergipark.gov.tr/download/article-file/109848 (Erişim tarihi: 10.7.2018).
  5. Eker, Engin (1999), “Psikiyatride Akılcı Ilaç Kullanımı”. Akılcı İlaç Kullanımı Sempozyumu (14 Ocak 1999)’nda sunulan bildiri. İstanbul. s. 151-158. http://www.ctf.edu.tr/stek/pdfs/11/1111ee.pdf (Erişim tarihi: 21.6.2018).
  6. Göka, Erol (2002), “Plasebo Kavramı ve Plasebo Etkisi”. Türk Psikiyatri Dergisi. 13, (1), s. 58-64. http://turkpsikiyatri.com/C13S1/plasebo.pdf (Erişim tarihi: 21.6.2018). Hernandez Juan Francisco; Aukie K. Mantel-Teeuwisse; Ghislaine J.M.W. van Thiel; Svetlana V. Belitser; Jan Warmerdam; Jan A. M. Raaijmakers ve Toine Pieters (2012), “A 10-Year Analysis of The Effects of Media Coverage of Regulatory Warnings on Antidepressant Use in the Netherlands and UK.” PLoS ONE 7(9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3447767/pdf/pone.0045515.pdf (Erişim tarihi: 3.9.2018).
  7. Kaya, Burhanettin ve Süheyla Ünal (2001), “Karma Anksiyete ve Depresyon Bozukluğu”. Psikiyatri Dünyası. 5, s. 80-88. https://www.researchgate.net/profile/Suheyla_Unal/publication/315112646_Karma_Anksiyete_ve_Depresyon_Bozuklugu/links/59e1df92aca2724cbfdfe22f/Karma-Anksiyete-ve-Depresyon-Bozuklugu.pdf?origin=publication_detail (Erişim tarihi: 9.7.2018).
  8. Kirsch, I., Moore, T.J., Scoboria, A., & Nicholls, S.S. (2002). “The Emporer's New Drugs: An Analysis of Antidepressant Medication Data Submitted to the U.S. Food And D