Journals / Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi / 2021 / Cilt: 21 - Sayı: 2

Medyadaki Sağlık İçeriklerini Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Model Önerisi

Pages
599–626
Publication Date
2021-06-29
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Ancak medya rutinleri, kurum dışı düzey ve ideolojik düzeyin en baskın düzeyler olduğu belirlenmiştir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Öz Medyadaki sağlık konulu içerikler yaklaşık 20 yıldır gündemde öne çıkan tartışmalardan biridir.
📊
Key Findings & Data:Bu noktadan hareketle bu çalışmada sağlık konulu içerikleri etkileyen unsurların neler olduğu sorusuna alanyazın taraması, uzman görüşleri ve faktör analiziyle oluşturulan model eşliğinde yanıt verilmeye çalışılmıştır.
💡
Conclusion & Impact:Ancak medya rutinleri, kurum dışı düzey ve ideolojik düzeyin en baskın düzeyler olduğu belirlenmiştir.
🔬Design:Survey & Empirical Study
📍Scope:2013 Verileri
⚙️Variables:Anahtar Kelimeler Sağlık Haberciliği · Sağlık İletişimi · Ekonomi-Politik

Özet

Öz Medyadaki sağlık konulu içerikler yaklaşık 20 yıldır gündemde öne çıkan tartışmalardan biridir. Konunun en önemli alt başlığı ise içeriklerdeki ticarileşme olgusudur. Bu noktadan hareketle bu çalışmada sağlık konulu içerikleri etkileyen unsurların neler olduğu sorusuna alanyazın taraması, uzman görüşleri ve faktör analiziyle oluşturulan model eşliğinde yanıt verilmeye çalışılmıştır. Alanyazında medya içeriklerini etkileyen unsurlara ilişkin olarak Shoemaker ve Reese'in (2013) bireysel, medya rutinleri, kurumsal düzey, kurum dışı düzey ve ideolojiyi en tepeye yerleştiren ‘etkiler hiyerarşisi modeli’ öne çıkmaktadır. Bu modelden hareketle çalışma kapsamında düzenlenen anket uygulamasıyla 200 sağlık ve medya profesyoneli ile akademisyenin görüşüne başvurulmuştur. Veriler açımlayıcı faktör analiziyle değerlendirilmiş, ulaşılan faktörler, ayrıca 117 farklı uzmanın görüşüyle AMOS programında doğrulanmıştır. Bu bağlamda geliştirilen modelin açıklanması için de 62 uzmanla görüşülerek modele son şekli verilmiştir. Model, özellikle ticari faktörlerin sağlık konulu yayın içeriklerini her düzeyde çeşitli biçimlerde etkilediğini ortaya koymaktadır. Ancak medya rutinleri, kurum dışı düzey ve ideolojik düzeyin en baskın düzeyler olduğu belirlenmiştir.

🔖

Cite This Article

AYAZ, F., YÜKSEL, E. (2021). Medyadaki Sağlık İçeriklerini Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Model Önerisi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 21 - Sayı: 2, 599–626. https://ajindex.com/articles/217295

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (13)

  1. Adaklı, G. (2003). Türk medya sektöründe mülkiyet ve kontrol ilişkileri (1980-2003) (Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  2. Akbulut, Y. (2010). Sosyal bilimlerde SPSS uygulamaları. İstanbul:
  3. İdeal Kültür Yayıncılık. Aydoğan, A. (1999). Sağlık bilinci & Medya, TÜBİTAK, TTB ve ESAM tarafından organize edilen 18-20 Haziran 1999 Kumburgaz İstanbul Sempozyumu’nda sunulan bildiri, İstanbul.
  4. Baydur, M. (2010). Medyada ‘sağlıklı’ insan sunumları: Popüler kültürde sağlıklı ve sürdürülebilir yaşam görünümleri (Yüksek Lisans Tezi). Marmara Üniversitesi,
  5. İstanbul.
  6. Bilişli, Y. (2017). Tüketim kültürü ve bir tüketim nesnesi olarak yazılı basında ‘healthism’ söylemi (Doktora Tezi). Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya. Birsen, Ö. ve Öztürk, Ş. (Eylül-Ekim 2011). Tüketim kültürü çerçevesinden sağlık haberleri. Akademik Bakış Dergisi (Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi), 26, 1-21. Erişim adresi: https://arastirmax.com/en/system/files/dergiler/9383/makaleler/26/arastirmax-tuketim-kulturu-cercevesinden-saglik-haberleri.pdf (Erişim tarihi: 22.06.2021)
  7. Bozok, N. (2011). Biyoiktidara özgü bir özne(l)leşme pratiği olarak popüler sağlıklı yaşam söylemi, Toplum ve Bilim, 122, 37-52. Erişim adresi: https://www.academia.edu/34603675/Biyoiktidara_%C3%96zg%C3%BC_Bir_%C3%96znele%C5%9Fme_Prati%C4%9Fi_Olarak_Sa%C4%9Fl%C4%B1kl%C4%B1_Ya%C5%9Fam_S%C3%B6ylemi (Erişim tarihi: 22.06.2021)
  8. Cirhinlioğlu, Z. (2003). Postmodern çözülüş ve sağlık. Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5, 131-148. Erişim adresi: https://sbd.aku.edu.tr/V1/zcirhin.pdf (Erişim tarihi: 22.06.2021)
  9. Comrey, A. L. ve Lee, H. B. (1992). A first course in factor analysis. (2. bs.). New Jersey: Lawrence. Çokluk, Ö. Şekercioğlu, G. ve Büyüköztürk, Ş. (2014). Sosyal bilimler için çok değişkenli istatistik SPSS ve Lisrel uygulamaları. Ankara:
  10. Pegem Akademi. Erinç, O. (1999). Sağlık bilinci & medya, TÜBİTAK, TTB ve ESAM tarafından organize edilen 18-20 Haziran 1999 Kumburgaz İstanbul Sempozyumu’nda sunulan bildiri, İstanbul.
  11. Erdoğan, İ. (Kasım-Aralık 2002). Tekelleşme, medya ve medya pratikleri. Toplum ve Hekim, 17(6), 417-424. Erişim adresi: http://irfanerdogan.com/makaleler1/medyamedicine.pdf (Erişim tarihi: 22.06.2021)
  12. Eren, G. (2007). Reklamlarda tüketim kültürü değerlerine göre bedeni düzenleyen söylemler (Yüksek Lisans Tezi). Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  13. Fornell, C., ve Larcker, D. F. (1981). Evaluating structural equation model