Journals / Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi / 2014 / Cilt: 33 - Sayı: 1

Otizme Yolculuk: Otizmli Çocuğa Sahip Ebeveynlerin Sosyal Destek Algılarına İlişkin Görüşleri

Pages
323–348
Publication Date
2014-11-27
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Araştırma bulgularının ebeveynlere ve otizmli çocuklarına ilişkin özel eğitimi alan yazını ve uygulamalarına katkı sunma anlamında yansımaları olabileceği doğrultusunda tartışılmış ve uygulamalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Bu araştırmanın amacı, otizmli çocuğa sahip ebeveynlerin, otizmin sosyal yaşamlarına, aile içi ilişkilerine etkileri, destek algıları, kendileri ve çocuklarına yönelik endişeleri ile ilişkili görüş ve deneyimlerini derinlemesine betimlemek ve otizmli çocuğa birincil bakım veren ebeveynlerin sosyal destek algı düzeylerine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
📊
Key Findings & Data:Araştırmaya otizmli çocuğa sahip olan ve birincil bakım veren durumundaki 50 ebeveyn katılmıştır.
💡
Conclusion & Impact:Araştırma bulgularının ebeveynlere ve otizmli çocuklarına ilişkin özel eğitimi alan yazını ve uygulamalarına katkı sunma anlamında yansımaları olabileceği doğrultusunda tartışılmış ve uygulamalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
🔬Design:Survey & Empirical Study
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Otizm Spektrum Bozukluğu · Ebeveyn Görüşleri · Sosyal Destek Algısı.

Özet

Bu araştırmanın amacı, otizmli çocuğa sahip ebeveynlerin, otizmin sosyal yaşamlarına, aile içi ilişkilerine etkileri, destek algıları, kendileri ve çocuklarına yönelik endişeleri ile ilişkili görüş ve deneyimlerini derinlemesine betimlemek ve otizmli çocuğa birincil bakım veren ebeveynlerin sosyal destek algı düzeylerine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yöntemlerine göre desenlenen bu araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme soruları hazırlanarak, görüşme sonucunda elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırmaya otizmli çocuğa sahip olan ve birincil bakım veren durumundaki 50 ebeveyn katılmıştır. Araştırmacılar için katılımcılara kolay ulaşılması, Ankara ve İstanbul İllerinin farklı kültürlerden gelen örneklem grubu özelliğini yansıtması, Isparta İlinin ise daha homojen örneklem grubu özelliği göstermesi nedeniyle, belirtilen illerde yaşayan ebeveynler, çalışma grubuna dahil edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, otizmli çocuğa sahip olmanın, ebeveynlerin günlük etkinlikler ve sosyal yaşamları üzerinde etkileri olduğu, aile içi ve sosyal ilişkilerinin değiştiği, otizmli çocuklarına ve kendi geleceklerine ilişkin birçok kaygılarının olduğu ve eğitim ve maddi gereksinimler bakımından yeterli desteği alamadıkları gözlenmiştir. Araştırma bulgularının ebeveynlere ve otizmli çocuklarına ilişkin özel eğitimi alan yazını ve uygulamalarına katkı sunma anlamında yansımaları olabileceği doğrultusunda tartışılmış ve uygulamalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.

🔖

Cite This Article

Özkubat, U., Özdemir, S., Selimoğlu, Ö. G., Töret, G. (2014). Otizme Yolculuk: Otizmli Çocuğa Sahip Ebeveynlerin Sosyal Destek Algılarına İlişkin Görüşleri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt: 33 - Sayı: 1, 323–348. https://ajindex.com/articles/66382

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (10)

  1. ALLEN Susan, CİAMBRONE Desire ve WELCH Lisa (2000). ‗‘Stage of Life Course and Social Support as A Mediator of Mood State Among Persons with Disability‘‘, Journal of Aging and Health, S. 13(3), s. 318-342. ALTİERE Matthew ve KLUGE Silvia (2009a). ‗‘Family Functioning and Coping Behaviors in Parents of Children with Autism‘‘, Journal of Child and Family Studies, S. 18(1), s. 83-92. ALTİERE Matthew ve KLUGE Silvia (2009b). ‗‘Searching for Acceptance: Challenges Encountered While Raising A Child with Autism‘‘, Journal of Intellectual and Developmental Disability, S. 34(2), s. 142–152. BALTAġ Zuhal (2000).
  2. Sağlık Psikolojisi, Halk Sağlığında Davranış Bilimleri, İstanbul:
  3. Remzi Kitapevi. BARNES Susan, HALL Heather, ROBERTS Ruth ve GRAFF Carolyn (2011). ‗‘Parenting a Child With an Autism Spectrum Disorder: Public Perceptions and Parental Conceptualizations‘‘, Journal of Family Social Work, S. 14(3), s. 208–225.
  4. BIÇAK Nilgün (2009). Otizmli Çocukların Annelerinin Yaşadıklarının Belirlenmesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü, y.y.l.t., Bolu. BLOCH Judith ve WEİNSTEİN Joan (2010). ‗‘Families of Young Children with Autism‘‘, Social Work in Mental Health, S. 8(1), s. 23–40.
  5. BOYD Brian (2002). ‗‘Examining the Relationship Between Stress and Lack of Social Support in Mothers of Children with Autism‘‘, Focus on Autism and Other Developmental Disabilities, S. 17(4), s. 208-216.
  6. BREWİN Bethany Jackson, RENWİCK Rebecca ve SCHORMANS Ann Fudge (2008). ‗‘Parental Perspectives of The Quality of Life in School Environments for Children with Asperger Syndrome‘‘, Focus on Autism and Other Developmental Disabilities, S. 23(4), s. 242-252.
  7. BROACH Steve (2003). Autism: Rights in Reality: How People with Autism Spectrum Disorders and Their Families Are Still Missing Out on Their Rights, National Autistic Society. BROBST Jennifer, CLOPTON James ve HENDRİCK Susan (2009). ‗‘Parenting Children with Autism Spectrum Disorders: The Couple's Relationship‘‘, Focus on Autism and Other Developmental Disabilities, S. 24(1), s. 38-49.
  8. BRONFENBRENNER Urie (1986). ‗‘Ecology of The Family as A Context For Human Development: Research Perspectives‘‘, Developmental Psychology, S. 22(6), s. 723-742.
  9. BROWN Hilary, KUNTZ Helene, HUNTER Duncan, KELLEY Elizabeth ve COBİGO Virginie (2012). ‗‘Unmet Needs of Families of School-Aged Children with an Autism Spectrum Disorder‘‘, Journal of Applied Research in Intellectual Disabilities, S: 25(6), s. 497–508.
  10. CASSİDY Arlene, McCONKEY Roy,