Journals / Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi / 2014 / Cilt: 11 - Sayı: 1

Fatih projesinin uygulama sürecinde ortaya çıkan sorunların idareciler, öğretmenler ve öğrenciler tarafından değerlendirilmesi

Pages
21–47
Publication Date
2022-11-06
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Öğrenciler ise; tablet, ders, iletişim vesağlık olmak üzere dört temel sorun üzerinde yoğunlaşmışlardır.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Bu çalışmanın amacı; FATİH Projesinin (Fırsatları Artırma ve Teknolojiyiİyileştirme Hareketi) pilot uygulamalarında karşılaşılan sorunları yönetici, öğretmen veöğrenci görüşleri doğrultusunda ortaya çıkarmaktır.
📊
Key Findings & Data:Araştırmanın çalışma grubu; 2011-2012 bahar döneminde Rize ilindekiiki lisede görevli olan 2 yönetici, 6 öğretmen ile bu iki lisenin 9. sınıfında öğrenimgören 30 öğrenciden oluşmaktadır.
💡
Conclusion & Impact:Öğrenciler ise; tablet, ders, iletişim vesağlık olmak üzere dört temel sorun üzerinde yoğunlaşmışlardır.
🔬Design:Survey & Empirical Study
📍Scope:2011-2012 Verileri
⚙️Variables:Domain Parameters

Özet

Bu çalışmanın amacı; FATİH Projesinin (Fırsatları Artırma ve Teknolojiyiİyileştirme Hareketi) pilot uygulamalarında karşılaşılan sorunları yönetici, öğretmen veöğrenci görüşleri doğrultusunda ortaya çıkarmaktır. Çalışmada özel durum yöntemikullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu; 2011-2012 bahar döneminde Rize ilindekiiki lisede görevli olan 2 yönetici, 6 öğretmen ile bu iki lisenin 9. sınıfında öğrenimgören 30 öğrenciden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak; anket ve mülakatkullanılmıştır. Yöneticiler ve öğretmenlerle görüşme yapılırken, öğrencilerle de anketve görüşme yapılmıştır. Verilerin analizinde betimsel analize ve içerik analizinebaşvurulmuştur. Bulgular; yönetici, öğretmen ve öğrenci çerçevesinde incelenmiştir.Yöneticilerden elde edilen bulgular üç ana tema altında açıklanırken, öğretmenlerdenelde edilen veriler FATİH Projesinin beş ana bileşeni altında toplanarak açıklanmıştır.Ayrıca yöneticiler ve öğretmenler FATİH projesi uygulama sürecinde; öğretmenlerinhizmet içi eğitim eksikliği, teknoloji okuryazar düzeylerinin yetersizliği ve altyapıeksikliği gibi üç temel soruna işaret etmişlerdir. Öğrenciler ise; tablet, ders, iletişim vesağlık olmak üzere dört temel sorun üzerinde yoğunlaşmışlardır.

🔖

Cite This Article

BAKIRCI, H., BAŞAK, M. H., AYVACI, H. Ş. (2022). Fatih projesinin uygulama sürecinde ortaya çıkan sorunların idareciler, öğretmenler ve öğrenciler tarafından değerlendirilmesi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt: 11 - Sayı: 1, 21–47. https://ajindex.com/articles/646101

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (8)

  1. Adıgüzel, T., Gürbulak, N. ve Sarıçayır, S. (2011). Akıllı tahtalar ve öğretim uygulamaları. Mustafa Kemal Üniversitesi So syal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 8(15), 457 – 471. Akçayır, M. (2011). Akıllı tahta kullanılarak işlenen matematik dersinin sınıf öğretmenliği birinci sınıf öğrencilerinin başarı, tutum ve motivasyonlarına etkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi,
  2. Ankara.
  3. Akkoyunlu, B. (2002). Öğretmenlerin internet kullanımı ve bu konudaki öğretmen görüşleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 22, 1-8.
  4. Alkan, T., Bilici, A., Akdur, T. E., Temizhan, O. ve Çiçek, H. (2011, Eylül). Fırsatları artırma teknolo jiyi iyileştirme hareketi (FATİH) projesi. Sözlü bildiri, 5 th International Computer & Instructional Technologies Symposium. Fırat University, Elazığ. Altınçelik, B. (2009). İlköğretim düzeyinde öğrenmede kalıcılığı ve motivasyonu sağlaması yönünden akıllı tahtaya ilişkin öğretmen görüşleri. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Sakarya Üniversitesi,
  5. Sakarya. Aşkar, P. ve Usluel-Koçak, Y. (2003). Bilgisayarların benimsenme hızına ilişkin boylamsal bir çalışma: Üç okulun karşılaştırılması. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24, 15 -25. Aydın, H. C. (2002). Uzaktan eğitimin geleceğine ilişkin eğilimler, http://aof20.anadolu.edu.tr/program.htm. Adresten 21 Aralık 2012 alınmıştır. Ayvacı, H. Ş. ve Bakırcı, H. (2012). Fen ve teknoloji öğretmenlerinin fen öğretim süreçleriyle ilgili görüşlerinin 5e öğretim modeli açısından incelenmesi. Türk Fen Eğitimi Dergisi, 9(2), 132-151.
  6. Bilici, A. (2011, Eylül). Views of teachers on educational usage of information technology devices and FATIH in education project: sincan provincial assembly primary school example. Sözlü bildiri, 5 th International Computer & Instructional Technologies Symposium. Fırat Üniversitesi, Elazığ/Türkiye. Çağıltay, K., Çakıroğlu, J., Çağıltay, N. ve Çakıroğlu, E. (2001). Öğretimde bilgisayar kullanımına ilişkin öğretmen görüşleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 21, 19-28.
  7. Çelik H, C., ve Bindak, R. (2005). İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin bilgisayara yönelik tutumlarının çeşitli değişkenlere göre incelenmesi. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(10), 27-38.
  8. Çepni, S. (2009). Araştırma ve proje çalışmalarına giriş (Beşinci Baskı). Trabzon: Celepler Matbaacılık. Gültekin, M., Çubukçu, Z. (2008). İlköğretim öğretmenlerinin hizmet içi eğitime ilişkin görüşleri. Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi, So