Journals / Değerler Eğitimi Dergisi / 2015 / Cilt: 13 - Sayı: 30

International Islamic Theology Project and Turkish-Muslim Union of Religious Affairs (DITIB): Impact on Religious Services in Germany

Uluslararası İlahiyat Projesi ve Diyanet İşleri Türk- İslam Birliği (DİTİB)'nin Almanya'daki Din Hizmetlerine Katkısı

Pages
181–211
Publication Date
2015-12-01
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Bu çalışmada ağırlıklı olarak Almanya'daki "Din Eğitimi"nin dünü, bugünü ve geleceği üzerinde bazı mütalaaların yanı sıra Uluslararası İlahiyat Projesi'nin uygulamasında karşılaşılabilecek olası zorluklar ve çözüm önerileri ele alınacaktır.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Öz 1961 yılı itibarıyla Almanya'ya gerçekleşen işgücü göçünün ardından pek çok farklı sosyal problemler ortaya çıkmıştır.
📊
Key Findings & Data:Bu konudaki çalışmalar maalesef oldukça geç bir tarihte başlamıştır. 1984 yılında resmen kurulan DİTİB (Diyanet işleri Türk İslam Birliği) bu sorunlara muhtelif çözümler üretmeye teşebbüs etmiştir.
💡
Conclusion & Impact:Bu çalışmada ağırlıklı olarak Almanya'daki "Din Eğitimi"nin dünü, bugünü ve geleceği üzerinde bazı mütalaaların yanı sıra Uluslararası İlahiyat Projesi'nin uygulamasında karşılaşılabilecek olası zorluklar ve çözüm önerileri ele alınacaktır.
🔬Design:Research Article
📍Scope:2006 Verileri
⚙️Variables:Uluslararası İlahiyat Projesi · DİTİB · Din

Özet

Öz 1961 yılı itibarıyla Almanya'ya gerçekleşen işgücü göçünün ardından pek çok farklı sosyal problemler ortaya çıkmıştır. Bunların en önemlilerinden birisi de gerek işçilerin gerekse onların yakınlarının din eğitimi ihtiyaçlarının nasıl giderileceği konusudur. Bu konudaki çalışmalar maalesef oldukça geç bir tarihte başlamıştır. 1984 yılında resmen kurulan DİTİB (Diyanet işleri Türk İslam Birliği) bu sorunlara muhtelif çözümler üretmeye teşebbüs etmiştir. Bu çözüm arayışlarından birisi de yurtdışında yaşayan yurttaşlarımızın ve yakınlarının başta din eğitimi olmak üzere sosyal konularda yol göstericilik yapacak evsafta din görevlisi yetiştirme projesidir. Uluslararası İlahiyat Projesi olarak bilinen bu girişimle yurtdışında yaşayan lise mezunu gençlere Türkiye'de İlahiyat eğitimi aldırılması sağlanacaktır. Eğitim sonrası, çoğunluğu o ülke vatandaşı olan öğrenciler; yaşadıkları ülkelerde din görevlisi olarak istihdam edilecektir. Proje başlangıcı 2006 yılı olmakla birlikte oldukça mesafe kaydedilmiştir. Bu çalışmada ağırlıklı olarak Almanya'daki "Din Eğitimi"nin dünü, bugünü ve geleceği üzerinde bazı mütalaaların yanı sıra Uluslararası İlahiyat Projesi'nin uygulamasında karşılaşılabilecek olası zorluklar ve çözüm önerileri ele alınacaktır.

🔖

Cite This Article

Gemici, N. (2015). International Islamic Theology Project and Turkish-Muslim Union of Religious Affairs (DITIB): Impact on Religious Services in Germany. Değerler Eğitimi Dergisi, Cilt: 13 - Sayı: 30, 181–211. https://ajindex.com/articles/58092

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (15)

  1. Abdullah, M. S. (1993). Was will der Islam in Deutschland. Gütersloh: Guetersloher Verlagshaus. Adıgüzel, Y. (2011). Almanya’daki Türk Kuruluşları, (Yeni Vatanda Dini ve İdeolojik Yapılanma). İstanbul:
  2. Şehir Yayınları.
  3. Altıntaş, İ. (2008). Dış-Göç ve Din: Almanya’daki Türklerin Dini Hayatına İlişkin Sosyolojik Bir Çözümleme. İstanbul: Değerler Eğitim Merkezi Yayınları.
  4. Andaç, M, (1981). Atatürk’ün 100. Doğum Yılında Türkiye 1. Din Eğitimi Semineri (23-25 Nisan 1981). Almanya’da İki Terbiye Arasında Bocalayan Türk Çocukları (294-302). Ankara:
  5. İlahiyat Vakfı Yayınları.
  6. Ardoğan, R. (2005). Müslüman Toplumlarda İnsan Hakları ve Demokrasiye Saygıyı Artıracak Bazı İslâmî İlkeler. Değerler Eğitimi Dergisi, 3(9), 25-58.
  7. Aytaç, K. (1981). Atatürk’ün 100. Doğum Yılında Türkiye 1. Din Eğitimi Semineri (23-25 Nisan 1981), Federal Almanya’da Türk İşçi Çocuklarının Din Eğitimi Meselesi (310-316). Ankara: İlahiyat Vakfı Yayınları. Béraud, C. (2007) Avrupa Birliği Sürecinde Dinî Kurumlar ve Din Eğitimi. Milletlerarası Tartışmalı İlmî Toplantı, 17-19 Kasım 2006, İstanbul). İ. Çelebi (Ed.). Avrupa Müesseseleri ve Dinî Olguların Öğretimi-Güncel Bir Tartışma, (227-242.)
  8. İstanbul,
  9. Ensar Neşriyat. Bilgin, B. (2001). Eğitim Bilimi ve Din Eğitimi. Ankara:
  10. Gün Yayıncılık. Bumin, T. (2007). Avrupa Birliği Sürecinde Dinî Kurumlar ve Din Eğitimi, (Milletlerarası Tartışmalı İlmî Toplantı, 17-19 Kasım 2006, İstanbul), İ. Çelebi (Ed.). Müzakere (205-207). İstanbul:
  11. Ensar Neşriyat. Canatan, K. (2005). Yerellik ve Küresellik İkileminde Hollanda Müslümanlığı. İslâmiyât, 8(4), 91-107.
  12. Çelik, C. (2008). Almanya’da Türkler: Sürekli Yabancılık, Kültürel Çatışma ve Din. Milel ve Nihal, 5(3), s. 105-142.
  13. Çoştu Y. ve Ceyhan M. A. (2015). DİTİB’in Din Eğitimi Faaliyetleri Üzerine Bir Değerlendirme. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(1), 39-51.
  14. Cromartie, M. ve J. L. (2007). Avrupa Birliği Sürecinde Dinî Kurumlar ve Din Eğitimi, (Milletlerarası Tartışmalı İlmî Toplantı, 17-19 Kasım 2006, İstanbul), İ. Çelebi (Ed.). Modern Kamusal Alanda Din ve Dinî Kurumlar (49-64), İstanbul: Ensar Neşriyat. Dışişleri Bakanlığı (t.y.) Ekonomik ve Sosyal İşler Genel Müdürlüğü, Yurtdışı Göç Hareketleri ve Vatandaş Sorunları. Ankara.
  15. Doğan, R. (2007). Avrupa Birliği Sürecinde Dinî Kurumlar ve Din Eğitimi, (Milletlerarası Tartışmalı İlmî Toplantı, 17-19 Kasım 2006, İstanbul), İ. Çelebi (Ed.). Avrupa Birliği sürecinde Dinî Kurumlar ve Din Eğitimi: Almanya Modeli (255-299). İstanbul: Ensar Neşriyat.