Journals / Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi / 1997 / Cilt: 22 - Sayı: 4

Depression, anxiety and alexithymia in fibromyalgia and rheumatoid arthritis: A comparative clinical study

Fibromiyalji ve romatoid artritte depresyon, kaygı ve aleksitimi: Karşılaştırmalı bir klinik çalışma

Pages
239–243
Publication Date
2022-10-10
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Kaygı ve aleksitimi puanları ise iki grup arasında farklılık göstermemekle birlikte, hem RA hem de FM hastalarında yüksektir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Bu çalışmada amaç psikosomatik ve romatizma! bir hastalık olan fibromiyaljide (FM) depresyon, kaygı ve aleksitimi düzeylerini bir başka psikosomatik ve romatizma! hastalık olan romatoid artritle (RA) karşılaştırmaktır.
📊
Key Findings & Data:Çalışmaya ÇÜTF Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünce FM tanısıyla izlenen 34, Romatoloji bölümünce izlenen 32 kadın hasta alınmıştır.
💡
Conclusion & Impact:Kaygı ve aleksitimi puanları ise iki grup arasında farklılık göstermemekle birlikte, hem RA hem de FM hastalarında yüksektir.
🔬Design:Research Article
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Domain Parameters

Özet

Bu çalışmada amaç psikosomatik ve romatizma! bir hastalık olan fibromiyaljide (FM) depresyon, kaygı ve aleksitimi düzeylerini bir başka psikosomatik ve romatizma! hastalık olan romatoid artritle (RA) karşılaştırmaktır. Çalışmaya ÇÜTF Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünce FM tanısıyla izlenen 34, Romatoloji bölümünce izlenen 32 kadın hasta alınmıştır. Çalışmada Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ) ve Spielberger Sürekli Kaygı Envanteri (SKE) kullanılmıştır. Sonuçta BDÖ puanlarının FM'si olan hastalarda RA hastalarına göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. Kaygı ve aleksitimi puanları ise iki grup arasında farklılık göstermemekle birlikte, hem RA hem de FM hastalarında yüksektir.

🔖

Cite This Article

SARPEL, T., SOY, M., ASLAN, S. H., ALPARSLAN, Z. N., KARLIDAĞ, R. (2022). Depression, anxiety and alexithymia in fibromyalgia and rheumatoid arthritis: A comparative clinical study. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, Cilt: 22 - Sayı: 4, 239–243. https://ajindex.com/articles/486298

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...