Journals / Trakya Eğitim Dergisi / 2021 / Cilt: 11 - Sayı: 3

ÖDÜLLERE İLİŞKİN ANNE BABA TUTUMLARI ÖLÇEĞİ: ÖLÇEK UYARLAMA ÇALIŞMASI

Pages
1484–1497
Publication Date
2021-09-27
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Araştırma bulguları tartışılmış, ileri araştırmalara yönelik önerilere yer verilmiştir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Bu çalışmanın amacı Fabes, Fultz, Eisenberg, Plumlee ve Christopher (1989) tarafından geliştirilen Ödül Kullanımına İlişkin Anne Baba Tutum ve Davranışları (Parental Attitues About Rewards Scale) Ölçeğinin Türkçe’ye uyarlaması ve geçerlilik ve güvenirlik çalışmasının yapılmasıdır.
📊
Key Findings & Data:Ölçek Niğde İli Merkez İlçeye bağlı 3 ilköğretim okuluna çocuğu devam eden 254 anne ve 98 baba olmak üzere toplam 352 aileye uygulanmıştır.
💡
Conclusion & Impact:Araştırma bulguları tartışılmış, ileri araştırmalara yönelik önerilere yer verilmiştir.
🔬Design:Survey & Empirical Study
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Ödül Kullanımına İlişkin Anne Baba Tutum ve Davranışları Ölçeği · ödül · ölçek uyarlama

Özet

Bu çalışmanın amacı Fabes, Fultz, Eisenberg, Plumlee ve Christopher (1989) tarafından geliştirilen Ödül Kullanımına İlişkin Anne Baba Tutum ve Davranışları (Parental Attitues About Rewards Scale) Ölçeğinin Türkçe’ye uyarlaması ve geçerlilik ve güvenirlik çalışmasının yapılmasıdır. Ölçek Niğde İli Merkez İlçeye bağlı 3 ilköğretim okuluna çocuğu devam eden 254 anne ve 98 baba olmak üzere toplam 352 aileye uygulanmıştır. Ölçeğin geçerlik çalışması kapsamında yapı geçerliğine bakılmış ve yapı geçerliğine ilişkin kanıtları ortaya koymak amacıyla Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) gerçekleştirilmiş, AFA sonucunda ölçeğin üç boyutlu yapıda olduğu belirlenmiştir. AFA sonucunda elde edilen yapınının uygunluğunu test etmek amacıyla Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) yapılmıştır. Ölçeğin güvenirliğine ilişkin kanıtlar sunmak amacıyla madde-toplam korelasyonu ile iç tutarlılık bilgisini veren Cronbach Alfa korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. DFA sonucunda (χ2/sd = 2.62, AGFI = 0.91, GFI =0.94, RMSEA= 0.062, NFI =0.92, NNFI, CFI ve IFI = 0.95) çoklu uyum indeksleri incelendiğinde, analiz sonucu elde edilen değerlerin kabul edilebilir ölçütlerin içerisinde olduğu gözlenmiştir. Uyarlanan ölçeğin Cronbach Alfa iç tutarlılık 0.76 bulunmuştur. Araştırma bulguları tartışılmış, ileri araştırmalara yönelik önerilere yer verilmiştir.

🔖

Cite This Article

DİKİCİ, H., ÖZDEMİR, S. (2021). ÖDÜLLERE İLİŞKİN ANNE BABA TUTUMLARI ÖLÇEĞİ: ÖLÇEK UYARLAMA ÇALIŞMASI. Trakya Eğitim Dergisi, Cilt: 11 - Sayı: 3, 1484–1497. https://ajindex.com/articles/400354

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (14)

  1. Akgül, A. (2005). Tıbbi araştırmalarda istatistiksel analiz teknikleri- SPSS uygulamaları. (3. baskı). Ankara:
  2. Seçkin. Alberto, P.ve Troutman, A. (2012). Uygulamalı davaranış analizi eğitimciler için Applied behavior analysis for teachers (9th ed.). H. Sarı (Çev. Ed.), Ankara:
  3. Nobel Aydın, A., Araz, A. ve Asan, A. (2011). Görsel analog ölçeği ve duygu kafesi: Kültürümüze uyarlama çalışması. Türk Psikoloji Yazıları, 14 (27), 1-13.
  4. Baş, T. (2006). Anket nasıl hazırlanır, uygulanır, değerlendirilir. Ankara:
  5. Seçkin. Bigge, M.L. ve Shermis, S.S. (2004). Learning theories for teachers. Boston, MA: Pearson Allyn ve Bacon. Bower, A. A. (2012).What we do when children are good: How parents reinforce their preschool children's prosocial behaviors, and the effectiveness of these strategies across contexts. (Order No. 1515370). Available from ProQuest Dissertations veamp; Theses Global. (1033500168). Retrieved from https://search.proquest.com/docview/1033500168?accountid=16645
  6. Büyüköztürk, Ş. (2009). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı, Ankara:
  7. Pegem Yayınları.
  8. Cameron, J. ve Pierce, W. D. (2002). Rewards and intrinsic motivation: Resolving the controversy. Westport, CT: Bergin and Garvey. Committee on Psychosocial Aspects of Child and Family Health. (1998). Guidance for effective discipline. Pediatrics, 101(4), 723-728.
  9. Cooke, L. J., Chambers, L. C., Añez, E. V. ve Wardle, J. (2011). Facilitating or undermining? The effects of reward on food acceptance. A narrative review. Appetite, 57 (2), 493-497.
  10. Çokluk, Ö., Şekercioğlu, G. ve Büyüköztürk, Ş. (2010). Sosyal bilimler için çok değişkenli istatistik: SPSS ve LISREL uygulamaları. (2.Baskı) Ankara:
  11. Pegem Akademi Dahlberg, G., Moss, P. ve Pence, A. R. (1999). Beyond quality in early childhood education and care: Postmodern perspectives. Psychology Press.
  12. Deci, E. L., Koestner, R. ve Ryan, R. M. (1999). A meta-analytic review of experiments examining the effects of extrinsic rewards on intrinsic motivation. Psychological Bulletin, 125, 627-668.
  13. Deci, E. L., Ryan, R. M. ve Koestner, R. (2001). The pervasive negative effect of rewards on intrinsic motivation: Response to Cameron (2001). Review of Educational Research, 71, 43-51. Deković, M., Janssens, J. M. ve Van As, N. M. (2003). Family predictors of antisocial behavior in adolescence. Family Process, 42(2), 223-235.
  14. Demirhan, G.ve Altay, F. (2001). Lise birinci sınıf ögrencilerinin beden eğitimi ve spora ilişkin tutum ölçeği II. Spor Bilimleri Dergisi, 12(2), 9-