Journals / Turizm Akademik Dergisi / 2020 / Cilt: 7 - Sayı: 2

Tarım Turizmi Çalışmalarının Bibliyometrik Analizi

Pages
145–164
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Tarım turizminin göreceli olarak daha az araştırma konusu olan alanının ise gastronomi olduğu görülmüştür.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Kırsal turizm türlerinden biri olan tarım turizmi, klasik turizm türlerinin ilgi kaybetmesi ile birlikte yaygınlaşmaktadır.
📊
Key Findings & Data:Sürdürülebilir perspektif çerçevesinde çevreye olan duyarlılığı, kırsal kalkınmaya etkisi, pazarlama ve girişimcilik boyutları, ülkelerin tarım turizmi doğrultusunda oluşturduğu politika ve stratejiler gibi unsular göz önünde bulundurularak araştırmacılar tarafından çeşitli çalışmalar yapıldığı görülmektedir.
💡
Conclusion & Impact:Tarım turizminin göreceli olarak daha az araştırma konusu olan alanının ise gastronomi olduğu görülmüştür.
🔬Design:Research Article
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Tarım Turizmi · Tarım Turizmi Bibliyometrisi · Bibliyometrik Analiz.

Özet

Kırsal turizm türlerinden biri olan tarım turizmi, klasik turizm türlerinin ilgi kaybetmesi ile birlikte yaygınlaşmaktadır. Sürdürülebilir perspektif çerçevesinde çevreye olan duyarlılığı, kırsal kalkınmaya etkisi, pazarlama ve girişimcilik boyutları, ülkelerin tarım turizmi doğrultusunda oluşturduğu politika ve stratejiler gibi unsular göz önünde bulundurularak araştırmacılar tarafından çeşitli çalışmalar yapıldığı görülmektedir. Tarım turizmini konu alan çalışmaların tasnif edilmesi, eksik kalan alanların saptanarak bu alanlara yoğunlaşılmasını beraberinde getireceğinden çalışma akademik anlamda önem taşımaktadır. Çalışmanın temel sorunu doğrultusunda tarım turizmini konu alan ulusal/uluslararası kitaplar, tezler, makaleler incelenmiştir. Çalışma sonuçları bir bütün olarak değerlendirildiğinde yapılan çalışmaların sıklıkla tarım turizmi faaliyetlerini, tarım turizmi ve kırsal kalkınma ilişkisini araştırdığı yönünde olmuştur. Buna ek olarak tarım turizmi kapsamında geliştirilen politikalar ve girişimcilik örnekleri, tarım turizmi sürdürülebilirlik ilişkisi, tarım turizmine yerel halkın bakış açısı gibi konular da sıklıkla incelenmiştir. Tarım turizminin göreceli olarak daha az araştırma konusu olan alanının ise gastronomi olduğu görülmüştür.

🔖

Cite This Article

CİVELEK, M., KARADAĞ, L. (2020). Tarım Turizmi Çalışmalarının Bibliyometrik Analizi. Turizm Akademik Dergisi, Cilt: 7 - Sayı: 2, 145–164. https://ajindex.com/articles/368629

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (11)

  1. Adamov, T. C., Brad, I., Feher, A. & Iancu, M. (2015). The Analysis of Agrotourist Activity in Bukovina, Research Journal of Agricultural Science, 47(4): 11-18.
  2. Akpınar, N., Talay, İ. Ceylan, C. & Gündüz, S. (2005). Rural Women and Agrotourism in the Context of Sustainable Rural Development: A Case Study from Turkey, Environment, Development and Sustainability, 6(4): 473–486.
  3. Allen, T., Thomas, M. G., James, G. & McConnon, C. (2006). The Economic Contribution of Agri-Tourism to the Maine Economy, Canada: University of MaineDepartment of Resource Economics and Policy. Arion, F. (2006). Approaches of Agritourism Promoting Through Information Extension, Buletin USAMV-CN, 63(1):116-121.
  4. Bagi, F. & Reeder, R. (2012). Factors Affecting Farmer Participation in Agritourism, Agricultural and Resource Economics Review 41(2): 189-199.
  5. Blacka, A., Couture, P., Coli, C., Dooley, J., Hankins,A., Lastovica, A., Mihálik B., Reed C. & Uysal, M. (2009). Agri-Tourism Communications and Marketing, College of Agriculture and Life Sciences: Virginia Polytechnic Institute and State University. Boghean, C. & State, M. (2014). The Economic Efficıency of Romania Agro-Tourism Guest Houses, In Terms of Seasonality and Concentration Ratio of Tourist Arrivals During the Period 2007-2012, The USV Annals of Economics and Public Administration, 14(19): 22- 29. Brelik, A. (2016). Valorization of Public Goods In The Environment of Agrıtourism Farms- An Attempt at Modeling, Oeconomia 15 (2) 2016, 27–36.
  6. Brelik, A. (2013). Agro Tourism as Public Good in Rural Areas: A Case Study, European Research Studies, 16(1): 67-74. Bršcic, K., Dropulic-Ružic, M. & Ružıc, D. (2012). Is Agrotourism Popular on the Internet?, Journal of Central European Agriculture, 13(2): 221-235.
  7. Bugday, S., Federicova, Z. & Vajikova, R. (2009).
  8. Diversification of Farm Business, Agricultural Economics, 55(2):77-83.Chandrashekhara, Y. (2018). Agro-Tourism and Employment Opportunities In Karnataka: An Economic Analysis, Epitome International Journal of Multidisciplinary Research, 4(3): 7-11.
  9. Ciolac, R. (2016). Agrotourist Center-Proposal for Development of Agrotourism Infrastructure from Bihor County, Lucrări Ştiinţifice, 18(3): 107-114.
  10. Civelek, M. & Türkay, O. (2017). Tarım Turizmi Pazarlamasında Web Sitelerinin Rolü: Türkiye ve İspanya’daki Tarım Turizmi İşletmelerinin Karşılaştırmalı Analizi, Balıkesir University The Journal of Social Sciences Institute, 20(37): 313-335.
  11. Civelek, M., Dalgın, T. & Çeken, H. (2015). Tarım