Journals / SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi / 2020 / Cilt: 18 - Sayı: 3

RÖNESANS’TAN AYDINLANMA’YA BEDENİN EĞİTİMİ

Pages
14–30
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Edinilen bilgi birikimi ise asıl etkisini sonraki yüzyıllarda Avrupa’da ortaya çıkan beden eğitimi akımlarında ve modern sporların doğuşunda göstermiştir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Orta Çağ’da kilisenin esareti altında olan beden temrinleri, Rönesans ile yayılan fikir akımlarının beraberinde zincirlerini kırarak Avrupa’da yeniden gelişim göstermeye başlamıştır.
📊
Key Findings & Data:Başlangıçta sadece üst sınıflarca askeri ve tıbbi fonksiyonları ile varlığını sürdüren beden faaliyetleri, dönem düşünürlerinin Antik Yunan’a öykünmesiyle askerî, dini ve toplumsal olmak üzere 3 kategoride varlığını ortaya koymuştur.
💡
Conclusion & Impact:Edinilen bilgi birikimi ise asıl etkisini sonraki yüzyıllarda Avrupa’da ortaya çıkan beden eğitimi akımlarında ve modern sporların doğuşunda göstermiştir.
🔬Design:Research Article
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Beden Eğitimi · Spor · Rönesans

Özet

Orta Çağ’da kilisenin esareti altında olan beden temrinleri, Rönesans ile yayılan fikir akımlarının beraberinde zincirlerini kırarak Avrupa’da yeniden gelişim göstermeye başlamıştır. Başlangıçta sadece üst sınıflarca askeri ve tıbbi fonksiyonları ile varlığını sürdüren beden faaliyetleri, dönem düşünürlerinin Antik Yunan’a öykünmesiyle askerî, dini ve toplumsal olmak üzere 3 kategoride varlığını ortaya koymuştur. Bu süreçte ticaretin gelişmesi burjuva sınıfını ortaya çıkarmış eğitim ise Antik Yunan Klasik Çağ’ında olduğu gibi zorunluluk olarak görülmeye başlanmıştır. Beden eğitiminin basit formlarda burjuva ve aristokratların eğitim müfredatlarına dahil edilmesi ise gelişimi hızlandırmıştır. Rönesans, Reform ve Hümanizm akımlarının üzerine Aydınlanma dönemine geçilmesi ile bedenin eğitimine yönelik izler kilisenin egemenliğinden sıyrılarak İngiltere’de Sanayi Devrimi sonucunda modern formlarını oluşturmuştur. Fransız Devrimi ile gelen köklü değişimler, beraberinde dönemin filozof, yazar ve aydınlarının ortaya attıkları fikirler nezaretinde şekillenerek Avrupa ülkelerinde önemli etkiler bırakmıştır. Tüm bu düşünceler, zihnin, bedenin yardımı olmaksızın bir şey başaramayacağı noktasında birleşerek, Almanya’da philantroplar vasıtasıyla sadece teorik olmaktan kurtulan derslerle geniş bir uygulama zemini bulmuştur. Böylece jimnastik faaliyetlerinin önemi anlaşılmış ve eğitim sistemi içerisine beden faaliyetleri dahil edilmiştir. Edinilen bilgi birikimi ise asıl etkisini sonraki yüzyıllarda Avrupa’da ortaya çıkan beden eğitimi akımlarında ve modern sporların doğuşunda göstermiştir.

🔖

Cite This Article

AKKURT, M., ŞİNOFOROĞLU, T. (2020). RÖNESANS’TAN AYDINLANMA’YA BEDENİN EĞİTİMİ. SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, Cilt: 18 - Sayı: 3, 14–30. https://ajindex.com/articles/313151

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (17)

  1. Afyon, Y. A., Tunç A. (1997). Beden eğitimi ve spor tarihi. Konya: Damla Ofset. Ağaoğulları M. (1986). Halk ya da ulus egemenliğinin kuramsal temelleri üzerine birkaç düşünce, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 41(1), 131-152.
  2. Aldemir C. (2016). California institute of technology neden bir Türk üniversitesi değildir? Kültürlerarası bir analiz, İşletme Fakültesi Dergisi, 17(2), 255-270.
  3. Alpman C. (1972). Eğitimin bütünlüğü içinde beden eğitimi ve çağlar boyu gelişimi. Ankara: GSGM Spor Eğitim Dairesi Başkanlığı. Aytaç K. (1992). Avrupa eğitim tarihi. İstanbul: Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları.
  4. Bandy S. J. (2000). Women and sport: From antiquity to the 19th century, Olympic Review, 31(Febr-March), 18-22.
  5. Barrow, H. M., Brown J. P. (1988). Man and movement: Principles of physical education, Philadelphia: Lea & Febiger. Berryman J. W. (2010). Exercise is medicine: A historical perspective. Current Sports Medicine Reports, 9(4), 195-201.
  6. Binbaşıoğlu C. (1982). Eğitim düşüncesi tarihi: Ankara:
  7. Binbaşıoğlu Yayınevi.
  8. Bove B. (2002). Joutes bourgeoises à Paris, entre rêve et réalité (XIIIe-XIVe s.), Le tournoi au Moyen Age. s. 135-163. Erişim adresi: https://halshs.archives-ouvertes.fr/halshs-00640425
  9. Brailsford D. (1982). Sporting days in eighteenth century England, Journal of Sport History, 9(3), 41-54.
  10. Bryant J., Holt A. M. (2006). A Historical overview of sports and media in the United States, Arthur A. Raney, Jennings Bryant, (Ed.) Handbook of sports and media, Ed, İngiltere: Lawrence Erlbaum Associates. Burckhardt, J. (2010). İtalya’da Rönesans kültürü. İstanbul: Okuyan Us Yayınları. Cevizci A. (2010a). Eğitim Sözlüğü. Ankara: Say Yayınları. Cevizci A. (2010b). Felsefe Tarihi. İstanbul:
  11. Say Yayınları.
  12. Cevizci A. (2017). Aydınlanma Felsefesi. İstanbul:
  13. Say Yayınları.
  14. Cihan M. (2006). John Locke ve eğitim. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(1), 173-178.
  15. Collins T. (2013). Sport in capitalist socıety: A short history. London ve New York: Routledge. Çüçen A. K. (2006). Batı Aydınlanması’nın düşünsel kökenleri ve eleştirisi. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (İlke), [Atatürk’ün doğumunun 125. yılı ve Cumhuriyetimizin 83. yılı özel sayısı], 25-34.
  16. Çüçen A. K. (2010). Orta Çağ ve Rönesans’ta felsefe. Bursa: Ezgi Yayınları.
  17. Demiriz H. (2014). Şövalye eğitimi: Zamanının en prestijli ve en detaylı yüksek eğitimi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sakarya. Dü