Journals / Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi / 2018 / Cilt: 19 - Sayı: 2

WEBQUEST DESTEKLİ İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YAKLAŞIMININ ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARISI VE HATIRDA TUTMA DÜZEYLERİNE ETKİSİ

Pages
1524–1544
Publication Date
2018-05-01
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Analiz sonuçları incelendiğinde; webquest destekli işbirlikli öğrenme yaklaşımı öğrencilerin genel başarısı ve Bloom Taksonomisine göre bilgi, kavrama ve uygulama düzeylerinde etkili olduğu tespit edilirken; bilgilerinin kalıcılığı açısından genel kalıcılıkta, uygulama ve kavrama düzeylerinde anlamlı bir farklılığa yol açtığı tespit edilmiştir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Öz Dünyadaki hızlı ve sürekli olan bilgi ve teknoloji gelişimi insanlığın bilgi ve becerilerinin değişmesine sebep olmuştur.
📊
Key Findings & Data:Öğrencilerin konuyu anlamada ve eksik kaldıkları kısımları tartışmada arkadaşlarıyla yaptığı işbirliği ile eğitim ve öğretim faaliyetleri desteklenmiştir.
💡
Conclusion & Impact:Analiz sonuçları incelendiğinde; webquest destekli işbirlikli öğrenme yaklaşımı öğrencilerin genel başarısı ve Bloom Taksonomisine göre bilgi, kavrama ve uygulama düzeylerinde etkili olduğu tespit edilirken; bilgilerinin kalıcılığı açısından genel kalıcılıkta, uygulama ve kavrama düzeylerinde anlamlı bir farklılığa yol açtığı tespit edilmiştir.
🔬Design:Research Article
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Anahtar Kelimeler Anahtar Kelimeler: Webquest · İşbirlikli öğrenme · Kuvvet ve hareket

Özet

Öz Dünyadaki hızlı ve sürekli olan bilgi ve teknoloji gelişimi insanlığın bilgi ve becerilerinin değişmesine sebep olmuştur. Bu değişimin önemli faktörlerinden biride bilişim teknolojilerindeki ve internetteki gelişimdir. Böylelikle bireylerin bilgi ve becerileri kazanmada zaman ve mekan kısıtlaması olmadan bireylere bilgiye ulaşabilmesine olanak sağladığından dolayı internet ve bilgisayar eğitim ve öğretim ortamlarına girmiştir. Buradan hareketle çalışmada; öğrencilerin bir konu hakkında internet ortamındaki kaynaklar aracılıyla sorgulama ve araştırma yapmasına imkan veren e- içerik olan webquestler ile işbirlikli öğrenme yaklaşımının kullanılması amaçlanmıştır. Konu olarak 7. Sınıfta var olan “Kuvvet ve Hareket” konusu seçilmiştir. Öğrencilerin konuyu anlamada ve eksik kaldıkları kısımları tartışmada arkadaşlarıyla yaptığı işbirliği ile eğitim ve öğretim faaliyetleri desteklenmiştir. Çalışma ön-son test kontrol gruplu yarı deneysel desende tasarlanmıştır. Araştırma Muğla İli’de bulunan bir ortaokuldaki iki sınıftaki toplam 68 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerin analizleri öğrencilerin genel başarısı ve kalıcılığı, Blomm Taksonomisine göre bilgi, kavrama ve uygulama düzeyinde başarısı ve kalıcılıkları üzerine uygulanan yöntemin etkisinin ne olduğunu belirlemek amacıyla bağımsız gruplar t-testi ile yapılmıştır. Analiz sonuçları incelendiğinde; webquest destekli işbirlikli öğrenme yaklaşımı öğrencilerin genel başarısı ve Bloom Taksonomisine göre bilgi, kavrama ve uygulama düzeylerinde etkili olduğu tespit edilirken; bilgilerinin kalıcılığı açısından genel kalıcılıkta, uygulama ve kavrama düzeylerinde anlamlı bir farklılığa yol açtığı tespit edilmiştir.

🔖

Cite This Article

ÜNAL, B. B., ÇAKIR, N. K., SARIKAYA, M. (2018). WEBQUEST DESTEKLİ İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YAKLAŞIMININ ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARISI VE HATIRDA TUTMA DÜZEYLERİNE ETKİSİ. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt: 19 - Sayı: 2, 1524–1544. https://ajindex.com/articles/263245

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (10)

  1. Aina, S. A., ve Sofowora, A. O. (2013). Perceived benefits ve attitudes of student teachers to webQuest as a motivating, creative ve inquiry-based learning tool in education. Higher Education Studies, 3(5), 29. Akçay, A. ve Şahin, A. (2013). Bir öğretim yöntemi olarak web macerası (webquest). Bilişim Teknolojileri Dergisi, 6(1), 17-22
  2. Allan, J., ve Street, M. (2007). The quest for deeper learning: an investigation into the impact of a knowledge-pooling webquest in primary initial teacher training. British Journal of Educational Technology, 38(6), 1102-1112.
  3. Allen, D., ve Tanner, K. (2002). Approaches to cell biology teaching: Questions about questions. Cell Biology Education, 1(3), 63–67.
  4. Altunçekiç, A. (2010). Web destekli probleme dayalı öğrenme ortamlarının bilişsel ve duyuşsal öğrenme ürünlerine etkisi: Gazi Üniversitesi Kastamonu eğitim fakültesi örneği (Yayımlanmamış doktora tezi). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  5. Anonim (2017). http://ocw.metu.edu.tr/pluginfile.php/604/mod_resource/content/0/ders-notu-3.pdf adresinden 03.03.2017 tarihinde alınmıştır. Asker, E. (2007). Eğitim’de bilgisayar. http://w3.balikesir.edu.tr/~asker/ adresinden 25 Şubat 2012’de alınmıştır. Buzzetto-More, N., ve Guy, R. (2006). Incorporating the hybrid learning model into minority education at a historically black university. Journal of Information Technology in Education, 5, 153-164.
  6. Büyüköztürk, Ş. (2007). Data analysis handbook for social sciences. Ankara:
  7. Pegem A Yayıncılık. Chang, C. S., Chen, T. S., ve Hsu, W. H. (2011). The study on integrating WebQuest with mobile learning for environmental education. Computers ve Education, 57(1), 1228-1239.
  8. Crawford, C. M., ve Brown, E. (2002). Focusingupon higher order thinking skillls: webquests ve the learner- centered mathematical learning environment, https://eric.ed.gov/?q=Focusingupon+higher+order+thinking+skillls%3a+webquests+and+the+l earner-centered+mathematical+learning+environment&id=ED474086 adresinden 13 Nisan 2012’de alınmıştır. Cruz, S. C., ve Carvalho, A.A. (2008). A webquest about tuthankamen. Computers ve Education, 21(3), 207-217.
  9. Çakır, R., ve Yıldırım, S. (2009). Bilgisayar öğretmenleri okullardaki teknoloji entegrasyonu hakkında ne düşünürler? Elementary Education Online, 8(3), 952-964.
  10. Çalgin, Z., ve Koç, M. (2017). The effect of webquest-supported mathematics instruction on sixth grade students' critical thinking skills. Necatibey Faculty of Education Electronic Journal of Science ve Math