Journals / Finans Politik ve Ekonomik Yorumlar Dergisi / 2013 / Cilt: 50 - Sayı: 576

Muğla’da turizmin sorunlarıyla ilgili turizm sektörü yöneticilerinin algıları ve çözüm önerileri

Pages
55–69
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

At the end of the study, the solution offers of the managers to these issues have been summarized in the context of this investigation.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Apart from the destinations like Marmaris and Bodrum that are highly developed and constructed in terms of tourism, the province of Muğla has also some dist- ricts that present different levels of development in tourism.
📊
Key Findings & Data:Scope of this research, these issues will be elaborated and the so- lution offers will be discussed.
💡
Conclusion & Impact:At the end of the study, the solution offers of the managers to these issues have been summarized in the context of this investigation.
🔬Design:Research Article
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Domain Parameters

Abstract

Apart from the destinations like Marmaris and Bodrum that are highly developed and constructed in terms of tourism, the province of Muğla has also some dist- ricts that present different levels of development in tourism. These districts which constitute supply elements to different tourism types include the city center, Fet- hiye, Datça, Milas, Ören, Kavaklıdere, Gökova, Ula and Yatağan. Besides all the- se tourism supply elements and development, these districts have some issues related to tourism. Hence, offering solutions to these issues may have great im- portance in the diversification and development of tourism activities in the provin- ce of Muğla. Scope of this research, these issues will be elaborated and the so- lution offers will be discussed. With this design, semi-structured interview technique has been used and the managers of the tourism enterprises located in Muğla have been interviewed. Their perceptions about the issues related to the destination and the solution offers have been presented in the study. In this respect, the lack of tourism awareness, insufficiency of trained and qualified workforce, unplanned tourism structure and infrastructure issues have been perceived as the most important ones by the managers. At the end of the study, the solution offers of the managers to these issues have been summarized in the context of this investigation.

Özet

Muğla ili Marmaris, Bodrum gibi turizm açısından oldukça gelişmiş ve turistik yapılanmasını büyük ölçüde tamamlamış olan destinasyonlara sahip olmakla birlik- te, Merkez, Fethiye, Datça, Milas, Ören, Kavaklıdere, Gökova, Ula, Yatağan gibi turistik açıdan farklı düzeylerde gelişmişlik gösteren ve farklı turizm türlerine arz unsuru oluşturabilecek ilçeleri de sınırları içinde bulundurmaktadır. Farklı turistik arz unsurlarına ve özelliklere sahip bu ilçelerin turizmle ilgili farklı sorunları bulunmakla birlikte, bu sorunlara geliştirilecek çözüm önerileri Muğla ili genelinde turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi konusunda büyük önem arz edecektir. Araştırma kapsamında bu sorunlar detaylandırılacak ve çözüm önerileri üzerinde durulacaktır. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak yapılan bu çalışmada, turizm işletmeleri yöneticilerinin Muğla’da yer alan destinasyonlar kapsamında turizmin sorunlarına yönelik algıları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerine yer verilmiştir. Turizm bilincinin eksikliği, eğitimli ve nitelikli işgücünün yetersizliği ve plansız turizm yapılanması ve altyapı sorunu, yöneticiler tarafından en önemli sorunlar olarak algılanmaktadır. Yöneticilerin bu sorunların çözümlerine yönelik önerileri araştırma kapsamında özetlenmiştir.

🔖

Cite This Article

ÇEKEN, H., BALDEMİR, E., DALGIN, T., SOP, S. A., ERCAN, F. (2013). Muğla’da turizmin sorunlarıyla ilgili turizm sektörü yöneticilerinin algıları ve çözüm önerileri. Finans Politik ve Ekonomik Yorumlar Dergisi, Cilt: 50 - Sayı: 576, 55–69. https://ajindex.com/articles/214178

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (12)

  1. ATAY, Lütfi ve Hakan AKYURT; (2009), “Uludağ Destinasyon İmajına Yönelik Ziyaretçi Algı ve Tutumlarını Belirlemeye Yöne- lik Bir Araştırma”, SOİD Dergisi, Yıl:6, Sayı:3, ss. 67-77.
  2. ARIKAN, İrfan. ve Gökçe YÜKSEK; (2011), “Datça’nın Sürdürülebilir Turizm Potansiyeli: Turizm Gelişimi İçin Mevcut Olanakların Değerlendirilmesi”, 12. Ulusal Turizm Kongresi Bildiri Kitabı, 30 Kasım – 4 Aralık 2011, Akçakoca–Düzce, ss. 385-394.
  3. AVCIKURT, Cevdet;(2003),Turizm Sosyolojisi,Detay Yayıncılık, Ankara.
  4. BAHAR, Ozan; (2008), “Muğla Turizminin Türkiye Ekonomisi Açısından Yeri ve Önemi”, Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi”, Sayı: 21, ss. 61-80.
  5. BAŞ, Mehmet, Burhan KILIÇ ve Evren GÜÇER; (2007), “Türkiye’de Yerel Yönetimler ve Turizm”, Mevzuat Dergisi, Yıl:10, Sayı: 119. ÇAKICI, Celil ve Murat ÖZDAMAR (2012),“Şanlıurfa’ya Kültür Turizmi Kapsamında Gelen Yerli Turistlerin Profili, Şanlıurfa’yı Tercih Nedenleri Ve Karşılaştıkları Sorunlar Üzerine Bir Araştırma”, 13. Ulusal Turizm Kongresi Bildiri Kitabı, 6-9 Aralık 2012, Antalya, ss. 691-702.
  6. ÇEKEN, Hüseyin; (2003), “Küreselleşme, Yabancı Sermaye ve Türkiye Turizmi”, Değişim Yayınları.
  7. İstanbul.
  8. ÇEKEN, Hüseyin, Taner DALGIN ve Levent KARADAĞ (2009), “Küreselleşme ve Uluslararası Turizm Arasındaki İlişki”, Muğla Üniversitesi SBE İLKE Dergisi. 22. ÇİMEN, Hürriyet. ve Atilla AKBABA; (2006), “Otel Yöneticile- rinin Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Almış İşgörenleri İle İlgili Değerlendirmeleri: Ankara'daki Dört Ve Beş Yıldızlı Otell- erde Bir Araştırma”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, Sayı: 12, ss.229-251.
  9. DİNÇOĞLU, Mustafa ve Cafer TOPALOĞLU; (2004), “Kıyı Konaklama İşletmeleri İçin Alternatif Bir Örgütlenme Mod- eli: Mer Hotels Örneği”, Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi (SOİD), Sayı: 1, Yıl: 1. s. 25-27.
  10. DOĞAN, Mustafa; (2011), “Sürdürülebilir Turizm Uygulaması Olarak Ekomüzeler ve Türkiye’nin İlk Ekomüze Projesi Hüsamettindere Köyü”, 12. Ulusal Turizm Kongresi Bildiri Kitabı, 30 Kasım-4 Aralık 2011, Akçakoca–Düzce, ss. 168-176. DPT Devlet Planlama Teşkilatı; (2006), “İllerde Öne Çıkan Sanayi Sektörleri”, Ağustos 2006.
  11. ERSUN, Nur. ve Kahraman ARSLAN; (2011), “Turizmde Des- tinasyon Seçimini Etkileyen Temel Unsurlar ve Pazarlama Stratejileri”, Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt: 31, Sayı: 2, ss. 229-248.
  12. ESER, Seçkin, Taner DALGIN ve Hüseyin ÇEKEN; (2011), “Sürdürülebilir Bir Turizm Türü Olarak Kültür Turizmi: Efes Örneği”, 12. Ulusal Turizm Kongresi Bildiri Kitabı, 30 Ka