Journals / International Periodical of Recent Technologies in Applied Engineering / 2019 / Cilt: 1 Sayı: 2

Floro Silan İçerikli Hibrid Kaplama ile Kaplanmış Alüminyum Levhaların Aşınma ve Termal Özelliklerinin İncelenmesi

İlyas Kartal(MARMARA ÜNİVERSİTESİ, TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ)0000-0001-9677-477X
Mustafa Çakır(MARMARA ÜNİVERSİTESİ, TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ)0000-0002-9409-2684
Pages
45–50
Publication Date
2019-12-31
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Hibrid kaplamanın çizilmeye-aşınmaya karşı dayanıklı olmasıyla beraber yüksek flor içeriği sebebiyle teflonsu özellikler göstereceğinden dış ortamlarda rahatlıkla kullanılabilecek bir kaplama geliştirilmiştir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Kaplama endüstrisinde karşılaşılan en önemli problemlerden biri sert, aşınmaya karşı dayanıklı ve termal özellikleri geliştirilmiş kaplamaların eldesidir.
📊
Key Findings & Data:Bu alanda yapılan çalışmalarda en etkili yöntem olarak organik-inorganik hibrid kaplamaları kullanılarak bu problem aşılmaya çalışılmaktadır.
💡
Conclusion & Impact:Hibrid kaplamanın çizilmeye-aşınmaya karşı dayanıklı olmasıyla beraber yüksek flor içeriği sebebiyle teflonsu özellikler göstereceğinden dış ortamlarda rahatlıkla kullanılabilecek bir kaplama geliştirilmiştir.
🔬Design:Araştırma Makalesi
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Alüminyum · Floro silan · UV ile sertleşebilen kaplamalar

Özet

Kaplama endüstrisinde karşılaşılan en önemli problemlerden biri sert, aşınmaya karşı dayanıklı ve termal özellikleri geliştirilmiş kaplamaların eldesidir. Bu alanda yapılan çalışmalarda en etkili yöntem olarak organik-inorganik hibrid kaplamaları kullanılarak bu problem aşılmaya çalışılmaktadır. Hibrid esaslı kaplamalarda flor ve silisyum kullanımı son zamanlarda çalışılan konulardan biridir. Hibrid yapılar için UV ile sertleşebilen sistemler tercih edilmektedir. Bu çalışmada yüksek miktarda flor içerikli yapı ile silisyum içeren yapılar ile hibrid kaplama hazırlanmıştır. Bunun için e poksi akrilat reçinesi, 1,6-hekzandiol diakrilat çözücüsü ve UV başlatıcıdan oluşan organik kısım ile flor içerikli üretan, tetraetil ortosilikat, 3-metakriloksi propiltrimetoksilan içeren inorganik kısım bir araya getirilmiştir. İlk olarak 2,2,3,3,4,4,5,5,6,6,7,7-dodekafloro-1,8-oktandiol ile 3-izosiyanat propiltrimetoksi silan reaksiyona sokularak flor ve silisyum içeren inorganik faz elde edildi. Reaksiyon FT-IR spektrumları ile takip edildi. Kaplamanın organik yapısını oluşturan UV esaslı reaktif reçine karışımlarına ağırlıkça %2,5 - %5, %7,5 - %10 - %15 ve %20 oranlarında inorganik yapı ilave edilmiştir. Her bir karışım şeffaf ve homojen bir hale gelene kadar karıştırıldı. Karıştırma esnasında oluşabilen hava kabarcıklarını gidermek için vakum etüvünde 35 ºC civarında bir süre tutuldu. Hibrid formülasyonlar alüminyum levhalar üzerine homojen olarak kaplanabilmesi için dörtkenarlı 30 μ m’lik aplikatör yardımıyla uygulandı. Elde edilen hibrid yapı farklı oranlarda alüminyum yüzeye uygulanması sonrası UV ışınlarıyla sertleştirildi. Bu kaplamaya aşınma testi ve termal analiz yapıldı. Hibrid yapıda inorganik kısım miktarı arttıkça aşınma kaybı azaldı, termal analiz inorganik içeriğe bağlı olarak önce bir miktar azaldı, sonra artış gösterdi. Alüminyum levhanın görsel ve dekoratif özellikleri geliştirilmiştir. Hibrid kaplamanın çizilmeye-aşınmaya karşı dayanıklı olmasıyla beraber yüksek flor içeriği sebebiyle teflonsu özellikler göstereceğinden dış ortamlarda rahatlıkla kullanılabilecek bir kaplama geliştirilmiştir.

🔖

Cite This Article

Kartal, İ., Çakır, M. (2019). Floro Silan İçerikli Hibrid Kaplama ile Kaplanmış Alüminyum Levhaların Aşınma ve Termal Özelliklerinin İncelenmesi. International Periodical of Recent Technologies in Applied Engineering, Cilt: 1 Sayı: 2, 45–50. https://ajindex.com/articles/1589399

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (4)

  1. Shakhashiri, B. Z. (2008). Chemical of the Week: Aluminum. University of Wisconsin. Archived from the original, 9 May 2012.[2] Singh, B. J. (2014). RSM: A Key to Optimize Machining: Multi-Response Optimization of CNC Turning with Al-7020 Alloy. Anchor Academic Publishing [3] Hihara, L. H. Adler, R. P. I. Latanision, R. M. (2013). Environmental Degradation of Advanced and Traditional Engineering Materials. CRC Press.[4] Brown, T. J. Idoine, N. E. Raycraft, E. R. ve ark. (2018). World Mineral Production: 2012–2016. British Geological Survey.[5] Millberg, L. S. (2007)
  2. Aluminum Foil, How Products are Made. Archived from the original on 13 July 2007.[6] Lyle, J. P. Granger, D. A. Sanders, R. E. (2005). Aluminum Alloys. Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry. Wiley-VCH. doi:10.1002/14356007.a01_481.[7] Davis, Joseph R. (1993). Aluminum and Aluminum Alloys. ASM International. 13-17.[8] Dursun T., Soutis C. (2014) Recent developments in advanced aircraft aluminium alloys, Materials & Design, 56, 862-871 [9] Baburaja, K. Subbaiah, K.V. Kalluri R. (2016)
  3. Hybrid materials of aluminium, Volume 3, Issue 10, Part B, Materials Today: Proceedings, [10] Hofacker S. Mechtel M. Mager M. Kraus H. (2002) Sol-Gel: A New Tool For Coatings Chemistry, Progress In Inorganic Coatings, Elsevier Science[11] Livage J. (1997)
  4. Sol-Gel Processes, Current Opinion in Solid State & Materials Science [12] Du Y. Damron M. Tang G. Zheng H. Chu C. J. Osborne J. (2001) Inorganic/Organic Hybrid Coatings for Aircraft Aluminum Alloy Substrates, Progress in Organic Coatings Volume 41, Issue 4[13] Kahraman M. V. Akdemir Z.S. Kartal İ. Kayaman‐Apohan N. Güngör A. (2011) Preparation of Fluorine Containing Hybrid Coatings: Investigation of Coating Performance onto ABS And PMMA Substrates, Polymers for Advanced Technologies 22 (6), 981-986[14] Rubio, E. Almaral, J. Ramirez-Bon, R. Castano, V. Rodriguez, V. (2005). Organic-Inorganic Hybrid Coating (Poly(methyl/ methacrylate) /Monodisperse Silica), Optical Materials; 27, 1266-1269[15] Kaştan A. Talaş Ş. (2017). Nano Katkıların Polimerlerin Ergime (Tm) ve Camsı Geçiş (Tg) Sıcaklıklarına Etkisi, Bartın Üniversitesi Mühendislik ve Teknoloji Bilimleri Dergisi Cilt 5, Sayı 2, 137-142