Journals / Endüstri Mühendisliği / 2021 / Cilt: 32 - Sayı: 1

TEKSTİL SEKTÖRÜNDE KADIN ÇALIŞANLARIN MARUZ KALDIĞI ERGONOMİK RİSKLERİN ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİ İLE BELİRLENMESİ

Pages
12–33
Publication Date
2021-04-30
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Yapılan sıralamada kadınların yoğun olarak çalıştığı Dikimhane bölümü ergonomik risk açısından ilk sırada yer almıştır.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Türkiye’nin en önemli ve en gelişmiş sektörlerinden biri olan tekstil sektörü; ihracat, imalat sanayi ve sanayi üretimindeki pay, yatırım, istihdam, gayri safi yurt içi milli hâsıla, döviz girdisi açısından büyük ehemmiyete sahiptir.
📊
Key Findings & Data:Altı kriter, 37 alt kriter ve altı alternatif belirlenmiştir.
💡
Conclusion & Impact:Yapılan sıralamada kadınların yoğun olarak çalıştığı Dikimhane bölümü ergonomik risk açısından ilk sırada yer almıştır.
🔬Design:Review & Systematic Survey
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Tekstil · kadın çalışan · ergonomik risk

Özet

Türkiye’nin en önemli ve en gelişmiş sektörlerinden biri olan tekstil sektörü; ihracat, imalat sanayi ve sanayi üretimindeki pay, yatırım, istihdam, gayri safi yurt içi milli hâsıla, döviz girdisi açısından büyük ehemmiyete sahiptir. Tüm sektörlerde olduğu gibi tekstil sektöründe de iş sağlığı ve güvenliği açısından yaşanan birçok tehlike ve riskler vardır. Bu tehlike ve risklerden en önemlilerden birisi de ergonomik risklerdir. Yapılan bu çalışmada Yozgat ili sınırları içerisindeki kadınların yoğun olarak çalıştığı bir tekstil fabrikasının bölümlerinin ergonomik risk açısından sıralanması problemi ele alınmıştır. Problemin çözümünde Çok Kriterli Karar Verme yöntemlerinden olan Analitik Ağ Süreci (Analytic Network Process; ANP )ve PROMETHEE (Preference Ranking Organization Method For Enrichment Evaluations) yöntemleri kullanılmıştır. Ele alınan kriterler, literatürde yapılan çalışmalar ve uzman kişilerle belirlenmiştir. Altı kriter, 37 alt kriter ve altı alternatif belirlenmiştir. ANP yöntemi ile kriterlerin ağırlıkları elde edilmiştir. PROMETHEE yöntemi ile de alternatiflerin sıralaması yapılmıştır. Yapılan sıralamada kadınların yoğun olarak çalıştığı Dikimhane bölümü ergonomik risk açısından ilk sırada yer almıştır.

🔖

Cite This Article

AKSÜT, G., EREN, T., TÜFEKÇİ, M. (2021). TEKSTİL SEKTÖRÜNDE KADIN ÇALIŞANLARIN MARUZ KALDIĞI ERGONOMİK RİSKLERİN ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİ İLE BELİRLENMESİ. Endüstri Mühendisliği, Cilt: 32 - Sayı: 1, 12–33. https://ajindex.com/articles/132765

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (10)

  1. Adnan, N. H., & Ressang, A. (2016). Ergonomics Awareness on Construction Site. Erişim adresi: http://civil.utm.my/wp-content/uploads/2016/12/Ergonomics-Awareness-on-Construction-Site.pdf
  2. Ahmed, S., & Raihan, M. (2014). Health Status of the Female Workers in the Garment Sector of Bangladesh. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(1),43-58. Erişim adresi: https://www.researchgate.net/publication/282640556_Health_Status_of_the_Female_Workers_in_the_Garment_Sector_of_Bangladesh.
  3. Akpınar, T., Çakmakkaya, B. Y., & Batur, N. (2018). Ofis Çalışanlarının Sağlığının Korunmasında Çözüm Önerisi Olarak Ergonomi Bilimi. Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi, 4(02),76-98. Erişim adresi: http://www.ibaness.org/bnejss/2018_04_02/09_Akpinar_et_al.pdf.
  4. Amarasinghe, N. C., & AlwisSenevirathne, R. (2016). Tool development to assess the work related neck and upper limb musculoskeletal disorders among female garment workers in Sri-Lanka. IOS Press, 55,297-303. doi: https://doi.org/10.3233/wor-162394.
  5. Balasundaram, K., Adugna, A., Kumar, A., & Kumar, M. (2017). Improvement of Ergonomic Factors in a Textile Industry: A Case Study. Journal of Recent Research in Engineering and Technology, 4(5),2349 –2252 Erişim adresi: http://www.jrret.com/archives/2017/paper/may/JRRET2017MAY04.pdf.
  6. Bedir, N., Özder, E., & Eren, T. (2016). Course Selection with AHP & PROMETHEE Methods for Post Graduate Students: An Application in Kirikkale University Graduate School of Natural and Applied Sciences. MATEC Web of Conferences, 68(7). doi: https://doi.org/10.1051/matecconf/20166820004.
  7. Bedir, N., Yalçın, H., Özder, E. H., & Eren, T. (2018). Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleriyle Taşeron Firma Seçimi: Kırıkkale İlinde Bir Uygulama. Academic Platform Journal of Engineering and Science, 6(2),25-33. doi: https://doi.org/10.21541/apjes.328325. Beňo, R. (2013). Ergonomics in Business Logistics. s. Erişim adresi: https://d-nb.info/1048406970/34.
  8. Biderci, H., & Canbaz, B. (2019). Ergonomic Room Selection with Intuitive Fuzzy TOPSIS Method. Procedia Computer Science, 158,58-67.doi:https://doi.org/10.1016/j.procs.2019.09.153.
  9. Brans, J.-P., & Mareschal, B. (2005). Promethee Methods. Multiple Criteria Decision Analysis: State of the Art Surveys, 163-186. Erişim adresi. https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fb100605.pdf
  10. Chemweno, P., Pintelon, L., Van Horenbeek, A., & Muchiri, P. (2015). Development of a risk assessment selection methodology for asset maintena