Journals / Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi / 2013 / Cilt: 21 Sayı: 4

BİTÜMLÜ SICAK KARIŞIMLARIN RİJİTLİĞİNİN BULANIK MANTIK İLE BULUNMASI

Pages
—
Publication Date
2013-04-02
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Kural tabanı yine uzman tecrübesi ile oluşturulmuş ve elde edilen sonuçlar Shell metodu ile karşılaştırılarak birbirine çok yakın değerler elde edildiği görülmüştür.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Bu çalışmada, bitümlü sıcak karışımların rijitliği bulanık mantık metodu kullanılarak Shell metoduma göre incelenmiştir.
📊
Key Findings & Data:Bitüm ve bitümlü karışımların rijitlikleri üzerinde etkili olan en önemli parametre yumuşama noktası ile sıcaklık arasındaki farktır.
💡
Conclusion & Impact:Kural tabanı yine uzman tecrübesi ile oluşturulmuş ve elde edilen sonuçlar Shell metodu ile karşılaştırılarak birbirine çok yakın değerler elde edildiği görülmüştür.
🔬Design:Makale
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Rijitlik · bitüm · bulanık mantık

Özet

Bu çalışmada, bitümlü sıcak karışımların rijitliği bulanık mantık metodu kullanılarak Shell metoduma göre incelenmiştir. Bitüm ve bitümlü karışımların rijitlikleri üzerinde etkili olan en önemli parametre yumuşama noktası ile sıcaklık arasındaki farktır. Bu nedenle bitümlü kaplamalarda kullanılacak bitüm sınıfı kaplamanın yapıldığı bölgenin en yüksek ve en düşük sıcaklığına uygun olmalıdır. Bundan dolayı, farklı sıcaklıklar kullanılmıştır. Bulanık mantığın üyelik fonksiyonlarının seçimi kazanılmış tecrübelerden faydalanılarak belirlenmiştir ve bu üyelik fonksiyonlarının taban değerleri daha hassas bölgelerde yoğunlaştırılarak seçilmiştir. Kural tabanı yine uzman tecrübesi ile oluşturulmuş ve elde edilen sonuçlar Shell metodu ile karşılaştırılarak birbirine çok yakın değerler elde edildiği görülmüştür.

🔖

Cite This Article

Sayın, E., Tanyıldızı, H. (2013). BİTÜMLÜ SICAK KARIŞIMLARIN RİJİTLİĞİNİN BULANIK MANTIK İLE BULUNMASI. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt: 21 Sayı: 4. https://ajindex.com/articles/1079022

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (12)

  1. Orhan, F., “Bitümlü Karışımlar Laboratuar Çalışmaları”, Kgm Teknik Araştırma Dairesi Başkanlığı, Ankara, 2001.
  2. Tunç, A., Yol Malzemeleri ve Uygulamaları, Atlas Yayın Dağıtım, İstanbul, 2001.
  3. Jackson, N., ve Dhir, R.K., Civil Engineering, Macmillian Education, Hong Kong, 1992.
  4. Lee, C., ‘‘Fuzzy Logic in Control Systems Fuzzy Logic Controller’’, Parts I and II, IEEE Trans. Syst. Man&Cybern, Vol.20, 404-435, 1990.
  5. Zadeh, L.A., ‘‘The Role of Fuzzy Logic in the Management of Uncertainty in Expert Systems’’, Fuzzy Sets and Systems, 11, 199-227, 1983.
  6. Teng, T., Peng, C., Chuang, C., ‘‘A Study on the Application of Fuzzy Theory to Structural Active’’, Comput. Methods Appl. Mech. Engrg., 189, 439-448, 2000.
  7. Akçayol, M. Ali., ‘‘Bulanık Mantık Denetimli Katodik Koruma Devresi Tasarımı’’, G.Ü. Journal of Science, 17(1), 111-127, 2004.
  8. Topuz, V., Akba, A., Tektaş, M., “Boğaz Köprüsü Yoluna Katılım Noktalarında Trafik Akımlarının Bulanık Mantık Yaklaşımı İle Kontrolü ve Bir Uygulama Örneği”, http:www.trafik.gov.tricerikbildiriler C2-8.doc.
  9. Terzi, S., Topkara, Y., Albayrak, M., “A Fuzzy Logic Model for Prevention of Vehicle Pursuit Distance as Automatically”, International XII. Turkish Symposium on Artificial Intelligence and Neural Networks – TAINN 2003.
  10. Kalyoncuoğlu, Ş. F., Tığdemir, M., “Türkiye’de Trafik Kazalarında Etkili Bazı Sürücü Özelliklerinin Bulanık Mantık (Fuzzy Logic) Yöntemi ile Değerlendirilmesi’’, İMO Teknik dergi, Cilt 12, Sayı 4, Ekim 2001.
  11. Tığdemir, M., Karaşahin, M., Şen, Z., “Investigation of Fatigue Behaviour of Asphalt Concrete Pavements with Fuzzy-Logic Approach”, International Journal of Fatigue, 24, 903-910, 2002.
  12. Ulliditz, P., “Pavement Analysis”, Elsevier, New York, ABD, 1987.