Journals / Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri / 2012 / Cilt: 12 - Sayı: 4

Preschool teaching students' prediction of decision making strategies and academic achievement on learning motivations

Okul öncesi öğretmenliği bölümü öğrencilerinin karar verme stratejileri ve akademik başarılarının öğrenme motivasyonlarını yordama gücü

Pages
2661–2678
DOI
—

Abstract

The purpose of this study was to identify problems and motivation sources and strategies of decision- making of the students' attending preschool education teacher department, was to determine the relationship between learning motivation and strategies of decision-making, academic achievement of students, was to determine whether strategies of decision-making and academic achievement of students predicts learning motivation. The study group was composed by 360 students attending in Faculty of Vocational Education and Faculty of Education in Selçuk University. The data were collected using the Motivation Source and Problems candidate Teacher Occupation Questionnaire, and The Questionnaire of Decision Strategies. Students' until attending semester accumulative grades are taken as a criteria for academic achievement Analysis of data was used descriptive statistics, Pearson product-moment correlation coefficients and multiple regression analysis. The results of the study indicated that students would prefer more strategy of reasonable decision making. Also students' cognitive and lifelong learning goals motivation is very high, intrinsic and extrinsic motivation is high and negative factors for learning motivation is low. The results of the seen that strategies of decision -making and academic achievement of the students significantly predicted sub dimensions of motivation source and problems candidate teacher occupation. There was a negative relationship between academic achievement, strategy of reasonable decision- making, and strategy of independent decision-making and negative factors for learning motivation. There was a negative relationship between strategy of impulsive decision- making and cognitive and lifelong learning goals motivation, intrinsic motivation. There was a positive relationship between strategy of reasonable decision-making and cognitive and lifelong learning goals motivation. Also, there was a positive relationship between strategy of impulsive decision-making, strategy of indecisive decision making and negative factors for learning motivation.

Özet

Bu araştırmanın amacı, okul öncesi öğretmenliği bölümü öğrencilerinin kullandıkları karar stratejilerini, motivasyon kaynakları ve sorunlarını belirlemek; öğrencilerin öğrenme motivasyonları ile karar stratejileri ve akademik başarıları arasındaki ilişkiyi incelemek; öğrencilerin karar stratejilerinin ve akademik başarılarının öğrenme motivasyonlarını yordama gücünü incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi ve Eğitim Fakültesinde Okul öncesi Öğretmenliği Bölümüne devam eden 360 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma verileri Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Motivasyon Kaynakları ve Sorunları Anketi ve Karar Stratejileri Ölçeği ile toplanmıştır. Akademik başarı ölçütü olarak öğrencilerin okudukları döneme kadar elde etmiş oldukları not ortalamaları alınmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, Pearson product-moment korelasyom katsayısı ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda okul öncesi öğretmenliği bölümü öğrencilerin daha çok mantıklı karar stratejisini tercih ettikleri bulunmuştur. Öğrencilerin, bilişsel ve yaşam boyu öğrenme hedef motivasyonları çok yüksek düzeyde, içsel ve dışsal motivasyonları yüksek düzeyde, öğrenme için olumsuz faktörler motivasyonları ise düşük düzeydedir. Araştırmada öğrencilerin karar stratejilerinin ve akademik başarılarının öğretmenlik mesleğine ilişkin motivasyonları alt boyutlarını yordadığı gözlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin akademik başarıları, mantıklı karar stratejisi, bağımsız karar stratejisi ile öğrenme için olumsuz faktörler motivasyon puanları arasında negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. İçtepisel karar stratejisi puanları ile yaşam boyu öğrenme hedef motivasyonları puanları ve içsel motivasyon puanları arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Mantıklı karar stratejisi puanları ile yaşam boyu öğrenme hedef motivasyonları puanları arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. İçtepisel karar stratejisi, kararsız karar stratejisi puanları ile öğrenme için olumsuz faktörler motivasyonları arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.