Journals / Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi / 2018 / Cilt: 17 - Sayı: 65

NOBEL ÖDÜLÜ SAHİBİ JAMES M. BUCHANAN’IN KONSEPTİNDEN KURALLAR

Pages
160–179
Publication Date
2018-01-07
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Buchanan’ın önemle üzerinde durduğu kurallar konusunu içeren bu çalışmada; kuralların teorik temelleri, sosyal sözleşme-kural ilişkisi, kuralların önemi ile mali ve parasal kurallar değerlendirilecektir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Bu çalışmanın amacı Kamu Tercihi Teorisi'nin ve Anayasal İktisat Teorisi’nin kurucusu olan ve bu alanda sağladığı katkılarından dolayı Nobel Ödülü’ne layık görülen James M.
📊
Key Findings & Data:Ekonomi ve politika bilimi arasında bir bağ kurarak politik karar alma sürecini inceleyen kamu tercihi teorisi ile devletin güç ve yetkisinin nasıl sınırlandırılması gerektiğini ele alan anayasal iktisat teorisi Buchanan’ın kurallar üzerine çalıştığı disiplinlerdir.
💡
Conclusion & Impact:Buchanan’ın önemle üzerinde durduğu kurallar konusunu içeren bu çalışmada; kuralların teorik temelleri, sosyal sözleşme-kural ilişkisi, kuralların önemi ile mali ve parasal kurallar değerlendirilecektir.
🔬Design:Research Article
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Kamu Tercihi Teorisi · Mali ve Parasal Kurallar · James M. Buchanan

Özet

Bu çalışmanın amacı Kamu Tercihi Teorisi'nin ve Anayasal İktisat Teorisi’nin kurucusu olan ve bu alanda sağladığı katkılarından dolayı Nobel Ödülü’ne layık görülen James M. Buchanan’ın kurallar hakkındaki görüşlerini incelemektir. Ekonomi ve politika bilimi arasında bir bağ kurarak politik karar alma sürecini inceleyen kamu tercihi teorisi ile devletin güç ve yetkisinin nasıl sınırlandırılması gerektiğini ele alan anayasal iktisat teorisi Buchanan’ın kurallar üzerine çalıştığı disiplinlerdir. James Buchanan, sosyal sözleşmeler olarak nitelendirdiği anayasalar ile bu anayasalarda belirlenecek kurallar çerçevesinde devletin sahip olduğu yetkilerin sınırlandırılmasını önermektedir. İyi bir toplumsal düzenin temelini kuralların oluşturduğunu ve bu yüzden hem toplumsal yaşamda hem de siyasal süreçte bireylerin davranışlarını yönlendiren kuralların olması gerektiğini vurgulamaktadır. James M. Buchanan’ın önemle üzerinde durduğu kurallar konusunu içeren bu çalışmada; kuralların teorik temelleri, sosyal sözleşme-kural ilişkisi, kuralların önemi ile mali ve parasal kurallar değerlendirilecektir.

🔖

Cite This Article

YOLAL, M. (2018). NOBEL ÖDÜLÜ SAHİBİ JAMES M. BUCHANAN’IN KONSEPTİNDEN KURALLAR. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 17 - Sayı: 65, 160–179. https://ajindex.com/articles/97544

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (15)

  1. Acar, M. ve Bilir, H. (2013). Türkiye’de Sivil Anayasa Arayışları, Anayasal İktisat ve Anayasada Bulunması Gereken İktisadi-Mali Hükümler. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 15(24): 87-96.
  2. Ackerman, S. R. (1994). Baskı Grubu Faaliyetleri: Yolsuzluk-Seçim Kampanyası Katkıları ve Lobicilik. Politik Yozlaşma ve Rant Kollama (ss. 111-132). Çev. Hakan Ay. (Ed. Aytaç Eker, Coşkun Can Aktan). Ankara:
  3. Takav Matbaası. Aktan, C. C. (1992). Anayasal İktisadın Felsefi ve Teorik Temelleri. Ekonomik Anayasa Sempozyumu Kitabı (ss. 63-101), Düzenleyen Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü. Ankara. 28-29 Mayıs 1992.
  4. Aktan, C. C., Dileyici, D. (2001). Parasal Düzen ve Parasal Anayasa. Kamu Tercihi ve Anayasal İktisat Dergisi. 5(1): 72-107.
  5. Aktan, C. C. (2002a). Kamu Tercihi Teorisi ve Anayasal Politik İktisat. Anayasal İktisat. (ss. 3-30). (Ed. Coşkun Can Aktan). Ankara:
  6. Siyasal Kitabevi.
  7. Aktan, C. C. (2002b). Kurallar ve Kurumlar Önemlidir. Anayasal İktisat (ss. 717-721). (Ed. Coşkun Can Aktan). Ankara:
  8. Siyasal Kitabevi.
  9. Aktan, C. C., Togay, S. ve Utkulu, U. (2002). Parasal Reform Önerileri ve Parasal Anayasa. Anayasal İktisat (ss. 561-580). (Ed. Coşkun Can Aktan). Ankara:
  10. Siyasal Kitabevi.
  11. Aktan, C. C.,Vural, T. (2006a). Yeni Kurumsal İktisat. Kurumsal İktisat (ss. 19-42). (Ed. Coşkun Can Aktan). SPK Yayınları. Kurumsal Araştırmalar Serisi No: 2, Yayın No: 194. Aktan, C. C.,Vural, T. (2006b). Ekonomi Politikası Yönetiminde Mali ve Parasal Kurallar. Kurumsal Maliye Politikası: Ekonomi Politikası Yönetiminde Mali Kurallar ve Kurumlar (ss. 119-134). (Ed. Coşkun Can Aktan). SPK Kurumsal Araştırmalar Serisi No: 2, Yayın No: 194. Aktan, C.C. ve Dileyici, D. (2007). Kamu Tercihi İktisadına Giriş. Modern Politik İktisat Kamu Tercihi (ss. 9-38). (Ed. Coşkun Can Aktan ve Dilek Dileyici). Ankara:
  12. Seçkin Yayınları.
  13. Andrew, Thomas P. (1993). Easing the Pressure on Pressure Groups: Toward a Constitutional Right to Lobby. Harvard Journal of Law and Public Policy, No: 1, Winter. Atılgan, H. (2002). Parasal Anayasa. Anayasal İktisat. (ss.581-604). (Ed. Coşkun Can Aktan). Ankara:
  14. Siyasal Kitabevi.
  15. Biraschi, P. (2008). Searching for the optimal EMU fiscal rule: an ex-post analysis of the SGP reform proposals. Government of the Italian Republic (Italy), Ministry of Economy and Finance, Department of the Treasury Working Paper, (7). Bowler, S. ve Donovan, T. (2004). Evolution in State Governance Structures: Unintended Consequences of State Tax a