Journals / Milli Eğitim Dergisi / 2020 / SALGIN SÜRECİNDE TÜRKİYE'DE VE DÜNYADA EĞİTİM

COVID-19 SALGINI DÖNEMİNDE YÜRÜTÜLEN UZAKTAN EĞİTİM ÇALIŞMALARININ ÖĞRETMENLER TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ VE SONRAKİ SÜRECE İLİŞKİN ÖNERİLER

Pages
343–369
Publication Date
2020-12-29
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Sonuç olarak, okulların 2020 Güz döneminde açılması durumunda idareci, öğretmen ve öğrencilerin virüsün bulaşıcılığını azaltmak amacı ile dikkat etmesi gereken durumlar öneriler halinde listelenmiştir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Bu araştırmanın amacı Fen Bilimleri öğretmenlerinin Covid-19 salgını 2020 Bahar döneminde ülkemizde yürütülen “uzaktan eğitim” çalışmaları hakkındaki düşüncelerini tespit etmektir.
📊
Key Findings & Data:Çalışmaya katılan 10 öğretmenin deneyimlerini ortaya çıkarmak amacıyla araştırmada nitel yöntemlerden “örnek olay çalışması” kullanılmıştır.
💡
Conclusion & Impact:Sonuç olarak, okulların 2020 Güz döneminde açılması durumunda idareci, öğretmen ve öğrencilerin virüsün bulaşıcılığını azaltmak amacı ile dikkat etmesi gereken durumlar öneriler halinde listelenmiştir.
🔬Design:Lab & Field Experiment
📍Scope:2020 Verileri
⚙️Variables:Fen Eğitimi · Fen bilimleri Öğretmenleri · Sovid19

Özet

Bu araştırmanın amacı Fen Bilimleri öğretmenlerinin Covid-19 salgını 2020 Bahar döneminde ülkemizde yürütülen “uzaktan eğitim” çalışmaları hakkındaki düşüncelerini tespit etmektir. Çalışmaya katılan 10 öğretmenin deneyimlerini ortaya çıkarmak amacıyla araştırmada nitel yöntemlerden “örnek olay çalışması” kullanılmıştır. Araştırmada görev alacak öğretmenler belirlenirken “amaçlı örnekleme” tekniğinden yararlanılmıştır. Öğretmenlerin süreçte “uzaktan eğitim deneyimlerini” tespit etmeye yönelik 12 açık uçlu soru hazırlanmıştır. Öğretmenler ile salgın sürecinde yüz yüze görüşmenin mümkün olmaması nedeni ile sorular katılımcılara e-posta yoluyla gönderilmiştir. Öğretmenlerin verdikleri cevaplardan elde edilen veriler içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular incelendiğinde öğretmenler EBA’yı bu süreçte aktif olarak kullandıklarını, “canlı ders” uygulamasının başlamasıyla da uzaktan eğitimin daha verimli hale geldiğini ifade etmişlerdir. Öğretmenler ilk zamanlarda sistemden kaynaklanan teknik sıkıntılar yaşamış olmalarına rağmen, daha sonra bu sıkıntıların kısmen ortadan kalktığını ifade etmişlerdir. Öğretmenler için en önemli problem internet, bilgisayar, akıllı telefonu olmayan öğrencilerin uzaktan eğitim sürecinden faydalanamaması olmuştur. Öğretmenler önümüzdeki dönemlerde yüz yüze eğitime alternatif “tamamlayıcı eğitimin” hep var olması gerektiğini ifade etmişlerdir. Canlı dersler ilk başladığı zamanlarda tedirginlik yaşayan öğretmenlere bu konuda sonraki süreçte “hizmet içi eğitimlerin” düzenlenmesi gerektiği ifade edilmiştir. Sonuç olarak, okulların 2020 Güz döneminde açılması durumunda idareci, öğretmen ve öğrencilerin virüsün bulaşıcılığını azaltmak amacı ile dikkat etmesi gereken durumlar öneriler halinde listelenmiştir.

🔖

Cite This Article

ÜNAL, M., BULUNUZ, N. (2020). COVID-19 SALGINI DÖNEMİNDE YÜRÜTÜLEN UZAKTAN EĞİTİM ÇALIŞMALARININ ÖĞRETMENLER TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ VE SONRAKİ SÜRECE İLİŞKİN ÖNERİLER. Milli Eğitim Dergisi, SALGIN SÜRECİNDE TÜRKİYE'DE VE DÜNYADA EĞİTİM, 343–369. https://ajindex.com/articles/92253

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (11)

  1. BAKKER, A., ve WAGNER, D. (2020). “Pandemic: Lessons For Today And Tomorrow?”, Educational Studies in Mathematics, 104(1), 1-4.
  2. BENNETT, J. DOLİN, R. ve BLASER, M.J. (2014). Douglas, and Bennett's Principles and Practice of Infectious Diseases. Philadelphia, PA: Elsevier/Saunders. BÜYÜKÖZTÜRK, S., KILIÇ ÇAKMAK, E., AKGÜN, Ö. E., KARADENİZ, S., ve DEMİREL, F. (2012). Bilimsel Araştırma Yöntemleri (18. Baskı). Pegem Akademi Yayıncılık, Ankara.
  3. CHOWELL, G., ECHAVARRİA- ZUNO, S., VİBOUD, C., SİMONSEN, L., TAMERİUS, J., MİLLER, M., ve BARJA-ABURTO, V. (2011). “Characterizing The Epidemiology Of The 2009 İnfluenza A/H1N1 Pandemic in Mexico”, PLoS Medicine, 8(5), 1-13.
  4. CRESWELL, J. W., HANSON, W. E., CLARK PLANO, V. L., ve MORALES, A. (2007). “Qualitative Research Designs: Selection And İmplementation”, The Counseling Psychologist, 35(2), 236-264.
  5. ÇEPNİ, Salih. (2018). Araştırma Ve Proje Çalışmalarına Giriş, Celepler Matbaacılık, Trabzon DANİEL, J. (basım aşamasında). “Education And The Covid‑19 Pandemic”, Prospects. https://doi.org/10.1007/s11125-020-09464-3
  6. DONG, Y., XU, C., CHAİ, C., ve ZHAİ, X. (2019). “Exploring The Structural Relationship Among Teachers’ Technostress, Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK), Computer Self-Efficacy And School Support”, Asia- Pacific Edu Res. https://doi.org/10.1007/s40299-019-00461-5.
  7. DUNCAN, H., ve BARNETT, J. (2010). “Experiencing Online Pedagogy: A Canadian Case Study”, Teaching Educaion, 21(3), 247-262. https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/, “Koronovirüs Hastalığı Durum Raporları”, Dünya Sağlık Örgütü, 2019. https://cdnvideo.eba.gov.tr/programlar/08-12-Nisan.pdf, “EBA TV Programlar”, Eğitim Bilişim Ağı, 2020.
  8. ERDURAN, S. (2020). “How Can History, Philosophy And Sociology Of Science Contribute To Education For Understanding And Solving The Covid-19 Crisis”, Science & Education, 19, 233-235. http://www.ekrembugraekinci.com/mmakale.asp?id=1008, “İspanyol Gribi”, Ekrem EKİNCİ, 8 Nisan 2019. https://globalrecessalliance.org/recess-statement,
  9. Ensuring the Right to Play, Global Recess Alliance, 2020.
  10. LEACH, J. (2008).” Do New İnformation And Communications Technologies Have A Role To Play İn The Achievement Of Education For All”, British Educational Research Journal, 34(6). LEE, S., ve JHUNG, J. (2019). “Lessons Learned From Two Years Of K-MOOC Experience”, Educational Media International, 56(2), 134-148.
  11. LORETTE, A. (2020). “Handbook Of Historical Studies İn Education”: (