Journals / Bahçe / 2026 / Cilt: 2 Sayı: 2

Tekirdağ Asma Arazi Gen Bankasındaki Bazı Üzüm Genotiplerinin Ampelografik Karakterizasyonu

Journal
Bahçe
Pages
43–47
Publication Date
2023-02-27
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Yapılan karakterizasyon çalışmaları neticesinde sürgün ucu, genç ve olgun yapraklarda en fazla tüylülük ve antosiyanin yoğunluğunun Tenturiye üzüm çeşidinde bulunduğu, Ternebi ve Tahannebi genotiplerinin fonksiyonel dişi çiçek yapısına sahip olduğu, Tenturiye üzüm çeşidinde tane içi antosiyanin varlığının çok yoğun, tüm genotiplerin çekirdekli, Ağın beyazı genotipinin salkım uzunluğu (OIV 202-9 çok uzun) ve salkım ağırlığı (OIV 502-5 orta) yönüyle en büyük değere sahip olduğu belirlenmiştir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Ülkemiz yerel üzüm çeşitlerinin kayıt altına alınması ve yok olmasını önlemek amacıyla 1965 yılında “Türkiye Asma Genetik Kaynaklarının Belirlenmesi, Muhafazası ve Tanımlanması” projesi hayata geçirilmiştir.
📊
Key Findings & Data:Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen proje ile asma arazi gen bankasında 2022 yılı itibariyle toplam 1457 çeşit/genotip muhafaza altına alınmıştır.
💡
Conclusion & Impact:Yapılan karakterizasyon çalışmaları neticesinde sürgün ucu, genç ve olgun yapraklarda en fazla tüylülük ve antosiyanin yoğunluğunun Tenturiye üzüm çeşidinde bulunduğu, Ternebi ve Tahannebi genotiplerinin fonksiyonel dişi çiçek yapısına sahip olduğu, Tenturiye üzüm çeşidinde tane içi antosiyanin varlığının çok yoğun, tüm genotiplerin çekirdekli, Ağın beyazı genotipinin salkım uzunluğu (OIV 202-9 çok uzun) ve salkım ağırlığı (OIV 502-5 orta) yönüyle en büyük değere sahip olduğu belirlenmiştir.
🔬Design:Research Article
📍Scope:2022 Verileri
⚙️Variables:Vitis vinifera L. · asma arazi gen bankası · ampelografi

Özet

Ülkemiz yerel üzüm çeşitlerinin kayıt altına alınması ve yok olmasını önlemek amacıyla 1965 yılında “Türkiye Asma Genetik Kaynaklarının Belirlenmesi, Muhafazası ve Tanımlanması” projesi hayata geçirilmiştir. Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen proje ile asma arazi gen bankasında 2022 yılı itibariyle toplam 1457 çeşit/genotip muhafaza altına alınmıştır. Bu çalışmada, 2014 yılında Elazığ, Tunceli ve Tekirdağ illerinden toplanarak Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü asma arazi gen bankasına dahil edilen 11 üzüm genotipinin ampelografik karakterizasyonu yapılmıştır. Karakterizasyon çalışmaları 2021 yılında, OIV tanımlama listesinden seçilen 49 kriterde gerçekleştirilmiştir. Yapılan karakterizasyon çalışmaları neticesinde sürgün ucu, genç ve olgun yapraklarda en fazla tüylülük ve antosiyanin yoğunluğunun Tenturiye üzüm çeşidinde bulunduğu, Ternebi ve Tahannebi genotiplerinin fonksiyonel dişi çiçek yapısına sahip olduğu, Tenturiye üzüm çeşidinde tane içi antosiyanin varlığının çok yoğun, tüm genotiplerin çekirdekli, Ağın beyazı genotipinin salkım uzunluğu (OIV 202-9 çok uzun) ve salkım ağırlığı (OIV 502-5 orta) yönüyle en büyük değere sahip olduğu belirlenmiştir.

🔖

Cite This Article

UYSAL, T., ERGÖNÜL, O., YAŞASIN, A. S., POLAT, A., ERYILMAZ, İ., CANDAR, S., ALÇO, T. (2023). Tekirdağ Asma Arazi Gen Bankasındaki Bazı Üzüm Genotiplerinin Ampelografik Karakterizasyonu. Bahçe, Cilt: 2 Sayı: 2, 43–47. https://ajindex.com/articles/891592

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...