Journals / Artuklu İnsan ve Toplum Bilim Dergisi / 2020 / Cilt: 5 - Sayı: 1

Mardin-Hırbe Helale Alt Paleolitik Dönem Yontmataş Buluntuları

Pages
53–59
Publication Date
2020-07-27
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Bu bağlamda insanoğlunun Afrika’da çıkış teorileri üzerine de önemli bilgiler verecek bir potansiyele sahiptir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Öz Mardin Artuklu Üniversitesi Kampüs alanı içerisinde bulunan arkeolojik alanda yapılan araştırmalar söz konusu alanın Paleolitik Çağ, Geç Roma Dönemi, Bizans Dönemi ve Artuklu Dönemi gibi birbirinden farklı dönemlerde yerleşim görmüş olduğunu göstermektedir.
📊
Key Findings & Data:Yerleşim yerinde ele geçen Alt Paleolitik Dönem buluntular dönemin yontmataş tekno-tipolojisi üzerine ve bölgenin kronolojik ve kültürel yapılanması hakkında önemli bilgiler vermektedir.
💡
Conclusion & Impact:Bu bağlamda insanoğlunun Afrika’da çıkış teorileri üzerine de önemli bilgiler verecek bir potansiyele sahiptir.
🔬Design:Research Article
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Anahtar Kelimeler Hırbe Helale · Alt Paleolitik · Aşölyen

Özet

Öz Mardin Artuklu Üniversitesi Kampüs alanı içerisinde bulunan arkeolojik alanda yapılan araştırmalar söz konusu alanın Paleolitik Çağ, Geç Roma Dönemi, Bizans Dönemi ve Artuklu Dönemi gibi birbirinden farklı dönemlerde yerleşim görmüş olduğunu göstermektedir. Yerleşim yerinde ele geçen Alt Paleolitik Dönem buluntular dönemin yontmataş tekno-tipolojisi üzerine ve bölgenin kronolojik ve kültürel yapılanması hakkında önemli bilgiler vermektedir. Hırbe Helale yerleşim yeri aynı zamanda, jeolojik olarak, Asya ve Afrika Bloğu’nun birleştiği bir konumda yer alan Tur Abdin ile Suriye Stepleri arasında doğal geçiş üzerinde bulunmaktadır. Bu bağlamda insanoğlunun Afrika’da çıkış teorileri üzerine de önemli bilgiler verecek bir potansiyele sahiptir.

🔖

Cite This Article

KODAŞ, E., İPEK, B., GENÇ, B. (2020). Mardin-Hırbe Helale Alt Paleolitik Dönem Yontmataş Buluntuları. Artuklu İnsan ve Toplum Bilim Dergisi, Cilt: 5 - Sayı: 1, 53–59. https://ajindex.com/articles/80646

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (7)

  1. Bar-Yosef, O. – A. Belfer-Cohen (2001). ‘From Africa to Eurasia: early dispersals.’ Quaternary International, C. 75, s. 19-28.
  2. Boeda, E. (2019). Integrer le temps long pour mieux apprehender le changement technique en prehistoire. Antropologie des techniaues, Chaier, 1, s. 63-76.
  3. Bordes, F. (1968). La Paléolithique dans le monde. Univers des connaissances. 256 sayfa. Dinçer, B. (2016). The Lower Paleolithic in Turkey: Anatolia and Hominin Dispersals Out of Africa. Paleoanthropology of the Balkans and Anatolia. Human Evolution and its Context. (Ed. K. Harvati -M. Roksandic). Springer. s. 213-228.
  4. Le Tensorer, J.-M., Hauck, T. - D.B. Wojtczak (2005). Le Paléolithique ancien et moyen d'Hummal (El Kowm, Syrie centrale). Swiattowit, C. 5, s. 179-194.
  5. Muhesen, S. (2012). ‘Aperçu sur le Paléolithique de Syrie.’ Syria, C. 89, s. 7-29.
  6. Otte, M. - P. Noiret (2010). Les gestes techniques de la préhistoire. De Boeck. 244 sayfa. Otte, M. - I. Yalçınkaya – J. Kozlowski – O. Bar-Yosef - I.L. Bayón - H. Taşkıran (1998). Long-term technical evolution and human remains in the Anatolian Palaeolithic. Journal of Human Evolution, C. 34, s. 413-431.
  7. Shea, J.J. (2016). Stone Tools in Human Evolution: Behavioral Differences among Technological Primates Paperback. Cambridge University Press. 306 sayfa. Taşkıran, H. (2008). Réflexions sur l'Acheuléen d'Anatolie. L'Anthropologie, C. 112, s.140-158.