Journals / İşletme Bilimi Dergisi / 2015 / Cilt: 3 - Sayı: 1

TEDARİK ZİNCİRİ RİSKLERİNİN İŞLETME PERFORMANSI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA

Pages
20–37
Publication Date
2015-06-01
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Çalışmanın, tedarik zinciri riskini yönetme sürecindeki tüm firmalara yol gösterici olacağı düşünülmektedir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:ÖzetTedarik zincirindeki firmaların karşılaştıkları riskler tedarik riski, operasyonel risk, güvenlik riski ve çevresel risk olarak sınıflandırılabilmektedir.
📊
Key Findings & Data:Bu risklerin nelerden oluştuğu ve algılanan risklerin işletme performansı üzerindeki etkileri konusunda literatürde az sayıda ampirik çalışma bulunmakta olup bu çalışmaların hiçbirisi tedarik zinciri riskleri tüm boyutları ile ele alınmamıştır.
💡
Conclusion & Impact:Çalışmanın, tedarik zinciri riskini yönetme sürecindeki tüm firmalara yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
🔬Design:Survey & Empirical Study
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Domain Parameters

Özet

ÖzetTedarik zincirindeki firmaların karşılaştıkları riskler tedarik riski, operasyonel risk, güvenlik riski ve çevresel risk olarak sınıflandırılabilmektedir. Bu risklerin nelerden oluştuğu ve algılanan risklerin işletme performansı üzerindeki etkileri konusunda literatürde az sayıda ampirik çalışma bulunmakta olup bu çalışmaların hiçbirisi tedarik zinciri riskleri tüm boyutları ile ele alınmamıştır. Diğer çalışmalardan daha kapsamlı olan bu çalışmanın amacı bu alandaki mevcut yazına katkıda bulunmaktır. Bu çalışma için TAYSAD (Taşıt Araçları Yan Sanayiciler Derneği) ve NOSAB'da (Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi) faaliyet gösteren 106 otomotiv işletmesinden kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak yüz yüze görüşülerek veri toplanmıştır. Verilerin normallik ve varyans homojenlik testine uymadığı görüldüğünden, analizde nonparametrik test olan ilişki-bağımlı II. Grup Wilcoxon eşleştirilmiş test uygulanmıştır. Bu test sonucunda algılanan riskler ile performans arasında birçok risk kategorisi için büyük oranda farklılık bulunduğu görülmüştür. Çalışmanın, tedarik zinciri riskini yönetme sürecindeki tüm firmalara yol gösterici olacağı düşünülmektedir.

🔖

Cite This Article

Demirkol, İ., ÜNĞAN, M., AYANOĞLU, M. (2015). TEDARİK ZİNCİRİ RİSKLERİNİN İŞLETME PERFORMANSI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA. İşletme Bilimi Dergisi, Cilt: 3 - Sayı: 1, 20–37. https://ajindex.com/articles/79352

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (14)

  1. Abadie, A., Gardeazabal, J., (2003). The Economic Cost Of Conflict: A Case Study Of The Basque Country. American Economic Review 93, 113–132.
  2. Akıncı M.(2014). Terörizmin Enflasyon ve Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkileri: Panel İki Aşamalı En Küçük Kareler Yöntemi Uluslararsı Güvenlik ve Terörizm Dergisi. Araz Takay, B., Aydın Güler, D., ve Özel, H., (2011). “Social Transformation Under the Concept of Techno-Economic Paradigm” the 15th Annual Conference of the European Society for the History of Economic Thought (ESHET), İstanbul, 19-21
  3. Mayıs. Bendoly, E (2006). Incorporating Behavioral Theory In Om Empirical Models, Journal Of Operatıons Management, Volume: 24 Issue: 6 Pages: 735-736.
  4. Blomberg, S. B., Hess, G. D., Orphanides, A. (2004). The Macroeconomic Consequences of Terrorism. Journal of Monetary Economics, Vol. 51 (5). Boyacıoğlu M. A., (2002).
  5. Operasyonel Risk ve Yönetimi, Bankacılık Dergisi, sayı 43. Canis B. (2011).The Motor Vehicle Supply Chain: Effects of the Japanese Earthquake and Tsunami, Congressional Research Service. Cheri Speiera, Judith M. Whippleb, David J. Clossc, M. Douglas Vossd, (2011) Global Supply Chain Design Considerations: Mitigating Product Safety And Security Risks, Journal of Operations Management. Chopra, S. and Sodhi, M. (2004). “Managing Risk To Avoid Supply-Chain Breakdown”, MIT Sloan Management Review, Vol. 46 No. 1, pp. 53-61.
  6. Christopher S. Tang (2006). Robust Strategies For Mitigating Supply Chain Disruptions, International Journal Of Logistics Research And Applications: A Leading Journal of Supply Chain Management, 9:1, 33-45.
  7. Çağlıyan V.(2009). Alıcı-Tedarikçi İlişkilerinin İşletme Performansına Etkisi, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, C.14, S.3 s.461-479.
  8. Devlet Planlama Teşkilatı (2000). Uzun Vadeli Strateji ve Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı (1996-2000),
  9. DPT Yayınları,
  10. Ankara.
  11. Dinissas.Duvanova (2014).
  12. Economic Regulation, Red Tape, and Bureaucratic Corruption,” World Development, pp. 298-312.
  13. Frits Tazelaara, Chris Snijders, (2013). Operational Risk Assessments By Supply Chain Professionals: Process And Performance, Journal of Operations Management 31, 37–51.
  14. Gates, D. (2008). Latest Delay of Boeing 787 Pushes Back First Delivery to Third Quarter of 2009. Retrieved from seattletimes.nwsource.com. Greising, D., & Johnsson, J. (2007). Behind Boeing's 787 Delays, chicagotribune.com. Hendricks, K. and Singhal, V. (2005). “An Empirical Analysis Of The Effect Of Supply C