Journals / Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi / 2018 / Cilt: 9 - Sayı: 18

Gençlerin Turizm Algısı ve Turizme Verdikleri Destek; Sakarya Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma

Pages
147–168
Publication Date
2018-11-25
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Araştırma bulguları yardımı ile ilgili paydaşlara ve yeni çalışmalar yürütecek olan araştırmacılara çeşitli öneriler de getirilmeye çalışılmıştır.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Öz Sürekli değişim ve gelişim gösteren turizm hareketleri; farklı alternatifler altında incelenmeye ve birçok çalışmaya da konu olmaya devam etmektedir.
📊
Key Findings & Data:Çalışmanın ana amacı; gençlerin turizm hakkında çevresel, ekonomik, sosyo-kültürel algılarının ve bu doğrultuda turizme verdikleri desteğin bazı değişkenlere göre farklılıklarının ölçülmesidir.
💡
Conclusion & Impact:Araştırma bulguları yardımı ile ilgili paydaşlara ve yeni çalışmalar yürütecek olan araştırmacılara çeşitli öneriler de getirilmeye çalışılmıştır.
🔬Design:Survey & Empirical Study
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Anahtar Kelimeler Gençlik Turizmi · Turizm Algısı · Turizm Desteği

Özet

Öz Sürekli değişim ve gelişim gösteren turizm hareketleri; farklı alternatifler altında incelenmeye ve birçok çalışmaya da konu olmaya devam etmektedir. Gençlik turizmi bu alternatifler arasında dikkat çeken ve geleceği iyi görünenlerden biridir. Bu bağlamda bugünün ve geleceğin turist profilini oluşturan gençlerin turizm algılarının incelenmesi önem taşımaktadır. Çalışmanın ana amacı; gençlerin turizm hakkında çevresel, ekonomik, sosyo-kültürel algılarının ve bu doğrultuda turizme verdikleri desteğin bazı değişkenlere göre farklılıklarının ölçülmesidir. Araştırma nicel bir çalışma olarak tasarlanmış, araştırma evrenini Sakarya Üniversitesi öğrencilerinden oluşturmuş ve veri toplamada anket tekniğinden yararlanılmıştır. Geri dönüşü sağlanan 445 anket formundan elde edilen veriler; SPSS istatistiksel analiz programı yardımı ile faktör analizi, güvenilirlik analizi, frekans analizi, t testi ve Anova testlerine tabi tutulmuştur. Analizler sonucu; meydana gelen anlamlı farklılıkların genel olarak turizmin algılanan negatif etkilerinden kaynaklandığı ortaya çıkmıştır. Araştırma bulguları yardımı ile ilgili paydaşlara ve yeni çalışmalar yürütecek olan araştırmacılara çeşitli öneriler de getirilmeye çalışılmıştır.

🔖

Cite This Article

TEZCAN, N. Ş., ZENGİN, B., KINGIR, S. (2018). Gençlerin Turizm Algısı ve Turizme Verdikleri Destek; Sakarya Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: 9 - Sayı: 18, 147–168. https://ajindex.com/articles/78512

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (4)

  1. Akova, O. (2006). Yerel Halkın Turizmin Etkilerini Algılamalarına Ve Tutumlarına Yönelik Bir Araştırma. Akademik İncelemeler Dergisi, 2(1).Aktaş, A. (2002). Turizm İşletmeciliği ve Yönetimi (2 b.). Antalya: Detay Yayıncılık.Ambroz, M. (2008). Attitudes of Local Residents:Towards the Development of Tourism in Slovenia: The Case of the Primorska, Dolenjska, Gorenjska and Ljubljana Regions. Anthropological Notebooks, 1(14), 63-79.Avcıkurt, C. (2003). Turizm Sosyolojisi (1 b.). Balıkesir: Detay Yayıncılık.Bahar, O. (2006). Turizm Sektörünün Türkiye’nin Ekonomik Büyümesi Üzerindeki Etkisi: VAR Analizi Yaklaşımı. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 13(2), 137-150.Bahar, O., & Kozak, M. (2008). Turizm Ekonomisi (1 b.). Ankara:
  2. Detay Yayıncılık.Bayram, N. (2015). Bursa: Ezgi Kitabevi.Berber, Ş. (2003). Sosyal Değişme Katalizörü Olarak Turizm ve Etkileri. Selçuk Üniveristesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(9), 205-221.Boyacıoğlu, E. (2013). Turizm İşletmelerinin Çevresel Etkileri (1 b.). (Ş. Aydın Tükeltürk, & M. Boz, Dü) Ankara:
  3. Detay Yayıncılık.Brunt, P., & Courtney, P. (1999). Host Perceptions of Socıocultural Impacts. Annals of Tourism Research, 26(3), 493-515.Choi, H.-S., & Sirakaya, E. (2005). Measuring Residents’ Attitude toward Sustainable Tourism: Development of Sustainable Tourism Attitude Scale. Journal of Travel Research, 43(4), 380-394.Çetin, T., Karakuş, U., & Aksoy, B. (2012). Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Turizm ve Türkiye’nin Turizm Değerlerine İlişkin Algıları. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5(3), 180-196.Deniz, M. (2016). Kayaağıl Köyünde(Uşak) Turizmin Etkileri Üzerine Yerel Halkın Turizm Algısı. International Periodical for the Languages, 11(18), 57-78.Doğan, H. (1992). Gençlik Turizminin Psikolojik Temellleri. Gençlik Turizmi, (s. 7-16).
  4. Ankara.Guo, Y., Zang, S., & Peng, L. (2009). Local Residents Perceived Attitudes and Expectations on Tourist Mage-Events: A Case of 2010 Shanghai World Expo. Journal of Shanghai Institute of Technology, 9(1), 9-14.Gümüş, N., & Özüpekçe, S. (2009). Foça’da turizmin ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel. etkilerine yönelik yerel halkın görüşleri, 6(2), 398-417.Güneş, N. (2014). Yerel Halkın Turizm Algısı ve Turizme Katılımı: Antalya Konyaaltı ve Kepez İlçesi Örneği. Yükseklisans Tezi. Antalya: Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.Han, G., Fang, W.-T., & Huang, Y.-W. (2011). lassification and Influential Factors in the Perceived Tourism Impacts of Community Residents on Nature-based Destinati