Journals / Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi / 2017 / ULUSAL ALTERNATİF TURİZM KONGRESİ ÖZEL SAYISI ÖS [IV]

SPORTİF OLTA BALIKÇILIĞININ ALTERNATİF TURİZM KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ

Pages
39–50
Publication Date
2017-09-15
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Ayrıca, su ürünleri ile ilgili sürdürülebilirliğin sağlanması açısından Su Bakanlığı gibi bir bakanlığın Türkiye’de gerekli olabileceği öngörülmüştür.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Su kaynaklarının bulunduğu destinasyonlarda rafting, kano, balıkçılık vb. rekreasyonel aktivitelerin yoğun olması turizm için önemli bir potansiyel kaynaktır.
📊
Key Findings & Data:Bu araştırmanın amacı Türkiye’de gerçekleştirilen sportif olta balıkçılığını turizm açısından değerlendirerek, bu turizm türünün güçlü ve zayıf yönleri ile fırsat ve tehditlerinin ortaya konulmasıdır.
💡
Conclusion & Impact:Ayrıca, su ürünleri ile ilgili sürdürülebilirliğin sağlanması açısından Su Bakanlığı gibi bir bakanlığın Türkiye’de gerekli olabileceği öngörülmüştür.
🔬Design:Lab & Field Experiment
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Alternatif turizm · sportif olta balıkçılığı · SWOT

Özet

Su kaynaklarının bulunduğu destinasyonlarda rafting, kano, balıkçılık vb. rekreasyonel aktivitelerin yoğun olması turizm için önemli bir potansiyel kaynaktır. Bu potansiyelin hem yerel halk için istihdam kaynağı olarak görülebileceği, hem de sürdürülebilir yaşam alanı için uygun bir gelişim sağlayabileceği düşünülebilir. Alternatif turizm türlerinden biri olan sportif olta balıkçılığı ise, sürdürülebilir yatırımlara fırsat tanıyabileceği gibi önemli bir gelir kaynağıdır. Bu araştırmanın amacı Türkiye’de gerçekleştirilen sportif olta balıkçılığını turizm açısından değerlendirerek, bu turizm türünün güçlü ve zayıf yönleri ile fırsat ve tehditlerinin ortaya konulmasıdır. Bu amaç doğrultusunda birincil veri kaynağına ulaşabilmek amacıyla literatürdeki bilgiler ışığında yarı yapılandırılmış ve yapılandırılmamış sorular oluşturulmuştur. Konu ile ilgili olan bir federasyon ve beş derneğin yetkilileri ve sporcuları ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda, sportif olta balıkçılığının bir turizm türü haline gelebilmesi için alt ve üst yapı yatırımlarının yapılması, sertifikasyonun bir eğitim ve sınav sonrasında verilmesi, ilgili kanun ve yönetmeliklerin denetim faaliyetleri ile desteklenmesi gerektiği gibi birçok bulguya ulaşılmıştır. Ayrıca, su ürünleri ile ilgili sürdürülebilirliğin sağlanması açısından Su Bakanlığı gibi bir bakanlığın Türkiye’de gerekli olabileceği öngörülmüştür.

🔖

Cite This Article

DİNÇER, F. İ., ATSIZ, O., KAHRAMAN, O. C., ÇİFÇİ, İ. (2017). SPORTİF OLTA BALIKÇILIĞININ ALTERNATİF TURİZM KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ. Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, ULUSAL ALTERNATİF TURİZM KONGRESİ ÖZEL SAYISI ÖS [IV], 39–50. https://ajindex.com/articles/754732

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (10)

  1. Akpınar, E. ve Bulut, Y. (2010). Ülkemizde Alternatif Turizm Bir Dalı Olan Eko-turizm Çeşitlerinin Bölgelere Göre Dağılımı ve Uygulama Alanları. III. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi, 4, s. 1575-1594. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Balamuralikrishna, R., & Dugger, J. (1995). SWOT analysis: A management tool for initiating new programs in vocational schools. Journal of Vocational and Technical Education. 12(1). Biricik, A., Uzpeder, E., Kurma, E. ve Dalkıran, Ö. (2003). Stk’lar İçin Kilavuz Bilgiler - II. Helsinki: Helsinki Yurttaşlar Derneği. Bodrum Fishing. (2015). Yakala Bırak Uygulaması Raporu. Muğla: Bodrum Sportif Balıkçılık Turnuvası, [Çevrim-içi: http://www.bodrumfishing.net/?page_id=10255] Erişim tarihi: 07.12.2015.
  2. Cebecioğlu, C. (2006). SWOT Analizi ve Bir İşletme Üzerine Uygulama, Yayınlanmış yüksek lisans tezi, Gebze: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü. Dealtry, R. (1992). Dynamic SWOT Analysis. Birmingham: Dynamic SWOT Associates. Duran, C. (2012). Türkiye de Dağlık Alanların Kırsal Turizm Açısından Önemi. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14(22), 45-52.
  3. European Anglers Alliance. (2004). Recreational Angling Definition. Belgium: European Anglers Alliance. European Anglers Alliance. (2015). EAA information brochure. European Anglers Alliance: http://www.eaa-europe.org/about-eaa/eaa-brochure.html.
  4. FAO. (2012). RECREATIONAL FISHERIES. FAO. [Çevrimiçi: www.fao.org/docrep/016/i2708e/i2708e00.pdf] Erişim tarihi: 07.05.2015.
  5. Gökçek, K. ve Dursun, H. (2012).
  6. Kocaağız, Aspius aspius (Linneaus, 1758), Balığının Rekreasyonel Avcılık Amacıyla Üretimi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 2(7), 67-73.
  7. Higginbottom, K. (2004). Wildlife Tourism: An Introduction. Wildlife Tourism: Impacts, Management and Planning (s. 1-11). İçinde Australia: Common Ground Publishing Pty Ltd. Hill, T., & Westbrook, R. (1997). SWOT Analysis: It’s Time for a Product Recall. Long Range Planning, 46-52.
  8. Johnson, G., & Scholes, K. (1993). Exploring Corporate Strategy. New Jersey: Prentice-Hall. Kalaç, B. (2009).
  9. Olta Balıkçılığı, İllegal Avcılık ve Koruma Statüsü. Doğal Alabalık Çalıştayı: Sürdürülebilir Yetiştiricilik, Koruma ve Balıklandırma (s. 48-52). Trabzon: Akuademi.net. Kılıç, B. ve Kurnaz, A. (2010). Alternatif Turizm ve Ürün Çeşitliliği Oluşturmada Ekolojik Çiftlikler: Pastoral Vadi Örneği. İşletme Araştırmaları Dergisi, 2(4), 39-56.
  10. Kiper, T. ve Yılmaz, E. (2008). Şarköy-Kumbağ Arasında Kırsal Kalkınmayı Destekleyici Turizmin Olabilirliği ve Yerel Halkı