Bu yazıda, Seyahatname'de geçen dillerle ve Türk dili ile ilgili bölümler üç bakımdan değerlendirmektedir: İlk bölümde Seyahatname'de Evliya Çelebi' nin dillere genel bakışı, ikinci olarak Seyahatname 'de Anadolu Ağızlarından verilen örnekler, son bölümde ise Seyahatname'de geçen Türkçe ağız örneklerinden bazı kelimelerin Divanü Lügati't Türk ve Çağdaş Türk lehçeleri ile karşılaştırılması.
📌 3 Key Takeaways
🎯
Objective & Hypothesis:Öz Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi 17. yüzyılla ilgili özellikle tarihi ve coğrafi konular yanında folklor, etnoloji, mimari ve sosyoloji gibi alanlarda da zengin malzeme sunmaktadır.
📊
Key Findings & Data:Bu konuların yanında Evliya Çelebi, eserinde çok sayıda dünya diline ve Türkçeye de yer vermektedir.
💡
Conclusion & Impact:Bu yazıda, Seyahatname'de geçen dillerle ve Türk dili ile ilgili bölümler üç bakımdan değerlendirmektedir: İlk bölümde Seyahatname'de Evliya Çelebi' nin dillere genel bakışı, ikinci olarak Seyahatname 'de Anadolu Ağızlarından verilen örnekler, son bölümde ise Seyahatname'de geçen Türkçe ağız örneklerinden bazı kelimelerin Divanü Lügati't Türk ve Çağdaş Türk lehçeleri ile karşılaştırılması.
🔬Design:Research Article
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Domain Parameters
Özet
Öz Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi 17. yüzyılla ilgili özellikle tarihi ve coğrafi konular yanında folklor, etnoloji, mimari ve sosyoloji gibi alanlarda da zengin malzeme sunmaktadır. Bu konuların yanında Evliya Çelebi, eserinde çok sayıda dünya diline ve Türkçeye de yer vermektedir. Bu yazıda, Seyahatname'de geçen dillerle ve Türk dili ile ilgili bölümler üç bakımdan değerlendirmektedir: İlk bölümde Seyahatname'de Evliya Çelebi' nin dillere genel bakışı, ikinci olarak Seyahatname 'de Anadolu Ağızlarından verilen örnekler, son bölümde ise Seyahatname'de geçen Türkçe ağız örneklerinden bazı kelimelerin Divanü Lügati't Türk ve Çağdaş Türk lehçeleri ile karşılaştırılması.
🔖
Cite This Article
TEKCAN, M. (2010). EVLİYA ÇELEBİ'NİN SEYAHATNAMESİNDE DİLLER VE TÜRK LEHÇELERİ. Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, Cilt: 11 - Sayı: 27, 67–75. https://ajindex.com/articles/62383