Journals / Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi / 2017 / Cilt: 0 - Sayı: 44

İKAMET ETTİKLERİ YERDEN UZAK BİR KURUMDA ÇALIŞMANIN ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ VE ÖZEL YAŞAMLARINA ETKİLERİ

Pages
115–145
Publication Date
2022-10-18
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Dolayısıyla, bu çalışmada öğretmenlerin yaşadıkları sorunların iyileştirilmesine yönelik çeşitli çözüm önerileri ve tavsiyeler geliştirilmiştir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Bu araştırmanın amacı, ikamet edilen yerden uzak bir kurumda çalışan öğretmenlerin yaşadığı sorunları ortaya çıkarmak ve bu sorunların öğretmenlerin mesleki hayatlarını nasıl etkilediğini anlayabilmektir.
📊
Key Findings & Data:Veriler, 13 ana soru ve 14 sonda sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile Burdur’un X ilçesinde görev yapan ancak orada ikamet etmeyen 12 öğretmen ile yüz yüze görüşme yapılarak elde edilmiştir.
💡
Conclusion & Impact:Dolayısıyla, bu çalışmada öğretmenlerin yaşadıkları sorunların iyileştirilmesine yönelik çeşitli çözüm önerileri ve tavsiyeler geliştirilmiştir.
🔬Design:Research Article
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Motivasyon · stres · işe ulaşmak için yolculuk yapma

Özet

Bu araştırmanın amacı, ikamet edilen yerden uzak bir kurumda çalışan öğretmenlerin yaşadığı sorunları ortaya çıkarmak ve bu sorunların öğretmenlerin mesleki hayatlarını nasıl etkilediğini anlayabilmektir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan olgubilim deseni kullanılmıştır. Veriler, 13 ana soru ve 14 sonda sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile Burdur’un X ilçesinde görev yapan ancak orada ikamet etmeyen 12 öğretmen ile yüz yüze görüşme yapılarak elde edilmiştir. Bu görüşmeler sonucunda 5 ana kategori ve 16 temadan oluşan Kategoriler ve Temalar tablosu hazırlanmış ve bu tabloya göre analiz yapılmıştır. Görüşme yapılan öğretmenlerin neredeyse hepsi, kurumlarına ulaşmada fizyolojik ve psikolojik olarak sıkıntı yaşadıklarını, bunların etkilerinin gün içerisinde de kendini gösterdiğini ifade etmişlerdir. Gün boyu evlerinden uzak olmaları; beslenme düzenlerini, aile hayatı ve motivasyonlarını olumsuz etkilediğini dile getiren öğretmenlerden bir kısmı, maddi destek sağlanması durumunda mesleğini bırakmak isteyeceklerini de dile getirmişlerdir. Ancak, yaşadıkları yere yakın bir kurumda çalışmaları durumunda ise mesleklerini bırakmak istemeyeceklerini de ifade etmişlerdir. Sonuç olarak, bu araştırmadan öğretmenlerin ikamet ettikleri yere uzak bir kurumda çalışmaları öğretmenlerin hem özel hayatlarını hem de mesleki yaşantılarını olumsuz etkilediği anlaşılabilmektedir. Dolayısıyla, bu çalışmada öğretmenlerin yaşadıkları sorunların iyileştirilmesine yönelik çeşitli çözüm önerileri ve tavsiyeler geliştirilmiştir.

🔖

Cite This Article

ÖNEN, Ö., DOĞANER, Y. A. (2022). İKAMET ETTİKLERİ YERDEN UZAK BİR KURUMDA ÇALIŞMANIN ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ VE ÖZEL YAŞAMLARINA ETKİLERİ. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt: 0 - Sayı: 44, 115–145. https://ajindex.com/articles/565717

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (13)

  1. Ada, Ş., Akan, D., Ayık A., Yıldırım, İ., & Yalçın, S. (2013). Öğretmenlerin motivasyon etkenleri. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 17(3), 151-166.
  2. Alkış, H., & Öztürk, Y. (2009). Otel işletmelerinde motivasyon faktörleri üzerine bir araştırma. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 8(28), 213-236.
  3. Altınkurt, Y., Yılmaz, K., & Erol, E. (2014). Pedagojik formasyon programı öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine yönelik motivasyonları. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4(1), 48-62.
  4. Avşaroğlu, S., Kahraman, A., & Deniz, M. (2005). Teknik öğretmenlerde yaşam doyumu iş doyumu ve mesleki tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14, 115-129.
  5. Balaban, J. (2000). Temel eğitimde öğretmenlerin stres kaynakları ve başa çıkma teknikleri. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7, 1-8.
  6. Bakırcı, B. (2012). Ortaöğretim kurumlarında çalışan öğretmenleri etkileyen örgütsel stres kaynakları nelerdir? (Edirne ili örneği) (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Edirne. Beck, C.L., & Gargiulo, R.M.(1983). Burnout in teachers of retarded and nonretarded children. Journal of Educational Research, 76(3), 169-173.
  7. Büyüköztürk, Ş. (2012). Örnekleme Yöntemleri.(http://w3.balikesir.edu.tr./ ~msackes/wp/wpcontent/uploads/2012/03/BAY-Final Konuları.pdf adresinden 22.02.2016 tarihinde alınmıştır. Cevit, Y., & Karadeniz, B. (2009). Sınıf öğretmenlerinin motivasyonunun iş tatmini üzerine etkisi. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi,2(9), 507-519.
  8. Custers, R., & Aarts, H. (2010). The unconscious will: How the pursuit of goals operates outside of conscious awareness. Science, 329(5987), 47-50.
  9. Çakar, N., & Ceylan, A. (2005). İş motivasyonunun çalışan bağlılığı ve işten ayrılma eğilimi üzerindeki etkileri. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 6(1), 52-66.
  10. Çelebi, H.F. (2000). Toplam kalite yönetiminde motivasyon, dr. Herzberg’in motivasyon teorisi ve çalışanların iş tatmini üzerine etkisi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  11. Dipaola, M., & Walther, C. (2003). Principals and special education: The critical role of School Leaders. Center on Personnel Studies in Special Education. University of Florida, 4-29.
  12. Eruemegbe, G. O. (2015). Impact of busıness envıronment on organızatıon performance ın Nigeriaa study of union bank of Nigerıa. European Scientific Journal, 11(10), 478-494.
  13. Fındıkçı, İ. (1999). İnsan kaynakları