Böbrek hastalıkları erken dönemde tanımlanır ve komplikasyonlar erken dönemde tedavi edilirse,hastalığın seyri iyileştirilebilir ve maliyeti azaltılabilir.
📌 3 Key Takeaways
🎯
Objective & Hypothesis:Üremi, böbrek fonksiyonlarında ilerleyici bozulma sonucundasıvı-elektrolit, hormon dengesizlikleri ve metabolikanormallikler gelişen klinik bir sendromdur.
📊
Key Findings & Data:Diyaliz öncesi ve diyaliz tedavisi sırasındatüm bu faktörler atheroskleroz gelişlimi, kardiyovasküler hastalık, malnütrisyon, anemi, renal osteodistrofi, hiperparatiroidizmvb. çok ciddi komplikasyonlar›n yanı sıra, hastalarınyaşam kalitesini ve prognozu önemli derecede etkileyen ciddisorunlara yol açar.
💡
Conclusion & Impact:Böbrek hastalıkları erken dönemde tanımlanır ve komplikasyonlar erken dönemde tedavi edilirse,hastalığın seyri iyileştirilebilir ve maliyeti azaltılabilir.
🔬Design:Research Article
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Üremi · Metabolik değişiklikler · Komplikasyonlar
Özet
Üremi, böbrek fonksiyonlarında ilerleyici bozulma sonucundasıvı-elektrolit, hormon dengesizlikleri ve metabolikanormallikler gelişen klinik bir sendromdur. Böbreklerde yaşamsalbazı metabolik düzenleyicilerin (eritropoetin, aktif Dvitamini vb) sentezinin bozulması da bu değişikliklere önemlikatı› sağlar. Diyaliz öncesi ve diyaliz tedavisi sırasındatüm bu faktörler atheroskleroz gelişlimi, kardiyovasküler hastalık, malnütrisyon, anemi, renal osteodistrofi, hiperparatiroidizmvb. çok ciddi komplikasyonlar›n yanı sıra, hastalarınyaşam kalitesini ve prognozu önemli derecede etkileyen ciddisorunlara yol açar. Böbrek hastalıkları erken dönemde tanımlanır ve komplikasyonlar erken dönemde tedavi edilirse,hastalığın seyri iyileştirilebilir ve maliyeti azaltılabilir.
Carrero JJ, Witasp A, Stenvinkel P, et al. Visfatin is increased in chronic kidney disease patients with poor appetite and correlates negatively with fasting serum amino acids and triglyceride levels. Nephrol Dial Transplant. Mar 2010;25(3):901-6. Üremide Metabolizma De¤ifliklikleri 3. Levey AS, Atkins R, Coresh J, Cohen EP, Collins AJ, Eckardt KU, Nahas ME, Jaber BL, Jadoul M,Levin A, Powe1 NR, Rossert J, Wheeler DC, Lameire N and Eknoyan G. Chronic kidney disease as a global public health problem: Approaches and initiatives – a position statement from Kidney Disease Improving Global Outcomes. Kidney International advance online publication, 13 June 2007; 1-13
Cibulka R, Racek J, Vesela E. The importance of L-carnitine in patients with chronic renal failure treated with hemodialysis (in Czech). Vnitr Lek 2007;.51: 1108-1113
Cibulka R, Racek J. Metabolic Disorders in Patients with Chronic Kidney Failure Physiol. Res. 2007;56: 697-705
Porth CM. Pathophysiology Concepts of Altered Health States. 6th ed. Philadelphia, Pa: Lippincott; 2002
Price S, Wilson L. Pathophysiology: Clinical Concepts of Disease Processes. 6th ed. St Louis, Mo: Mosby; 2003
Metheny N. Fluid and Electrolyte Balance. 4th ed. Philadelphia, Pa: Lippincott Williams & Wilkins; 2000
Wallace M. Anatomy and physiology of the kidney. AORN J. 1998; 68:799-780, 803-804, 806, 808, 810-811, 813-816, 819-824, 827-828
Ik›zler TA, W›ndgard RL, Harvell J, Shyr Y, Hak›m RM: Association of morbidity with markers of nutrition and inflammation in chronic hemodialysis patients: a prospective study. Kidney Int 1999; 55: 1945-1951
National Kidney Foundation. K/DOQI clinical practice guidelines for chronic kidney disease: guideline, assessment of proteinuria. Available at: http://www.kidney.org /professionals/kdoqi/guide lines_ckd /p5_lab_g5.htm. (Eriflim Tarihi 15.05. 2006)
Alvestrand A. Carbohydrate and insulin metabolism in renal failure. Kidney Int Suppl 62: S48-S52, 1997
Rigalleau V, Gin H: Carbohydrate metabolism in uremia. Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2005; 8: 463-869
Shinohara K, Shoj› T, Emoto M, Tahara H, Koyama H, Ish›mura E, M›k› T, Tabata T, N›sh›zawa Y: Insulin resistance as an independent predictor of cardiovascular mortality in patients