Journals / Doğu Coğrafya Dergisi / 2008 / Cilt: 13 - Sayı: 20

SİVAS ŞEHRİNDE TURİZM ALTYAPISI VE KENTSEL ALTYAPININ TURİZMİ DESTEKLEME DÜZEYİ/Substructure of Tourisim in Sivas and The Level of Support of Urban Substructure for Tourism.

SİVAS ŞEHRİNDE TURİZM ALTYAPISI VE KENTSEL ALTYAPININ TURİZMİ DESTEKLEME DÜZEYİ

Pages
303–326
Publication Date
2008-07-25
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗

Abstract

-

Özet

Bir destinasyonun turist çekebilmesi için birçok bileşenin var olması ve bir birini desteklemesi gereklidir. Bunları çekicilikler, turizm altyapısı ve kentsel altyapı şeklinde sıralamak mümkündür. Turizm tanıtımla başlayan, ulaştırma ve iletişimle devam eden, konaklama tesisleri, kentsel hizmetler ve onların tamamlayıcıları ile son bulan bir mekanizmadır. Bu mekanizma içerisinde bütün bileşenler önemlidir. Ancak, turizm altyapısı ve kentsel altyapı turizm hareketinin temel belirleyicilerindendir. Diğer bir ifadeyle dünyada eşi olmayan özel bir çekiciliğe sahip olsanız dahi bunu destekleyen turizm ve kentsel altyapınız yoksa turizmi harekete geçiremezsiniz. Bu anlamda önemli ölçüde turizm çekiciliğine sahip olduğunu düşündüğümüz Sivas şehri ve hatta bütün il, aynı oranda turist alamamaktadır. Dolayısıyla çalışmamızda bu tezat durum bütün yönleriyle ele alınmış ve temel belirleyicilerden olan turizm altyapısı ve kentsel altyapı araştırılmıştır. Ortaya çıkan araştırma bulguları farklı oranlarda olmakla beraber, Sivas şehrinde turizm altyapısı ve kentsel altyapının büyük oranda turizmi desteklemediği görülmüştür.

🔖

Cite This Article

ALAEDDİNOĞLU, F. (2008). SİVAS ŞEHRİNDE TURİZM ALTYAPISI VE KENTSEL ALTYAPININ TURİZMİ DESTEKLEME DÜZEYİ/Substructure of Tourisim in Sivas and The Level of Support of Urban Substructure for Tourism.. Doğu Coğrafya Dergisi, Cilt: 13 - Sayı: 20, 303–326. https://ajindex.com/articles/45773

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (21)

  1. Avcıkurt, C., 2003, Turizm Sosyolojisi; Turist-Yerel Halk Etkileşimi, Detay Yayınları 71, Ankara.
  2. Boniface, G.B., Cooper, C. 1994: The Geography of Travel and Tourism. Second Edition. Butterworth-Heinemann Ltd. Oxford. Çetiner, A., 1992, Şehircilik Çalışmalarında Donatım İlkeleri, İTÜ Matbaası, İstanbul.
  3. Darkot, B., 1960,
  4. İslam Ansiklopedisi, Sivas Maddesi, C. X, İstanbul.
  5. Doğan, H.Z., 1987,
  6. Turizmin Sosyo Kültürel Temelleri, Uğur Ofset Matbaacılık ve Tic., İzmir.
  7. Doğaner, S., 2001,
  8. Türkiye Turizm Coğrafyası, Çantay Kitapevi, İstanbul Egli, A.E., 1957, Şehirciliğin ve Memleket Planlamasının Esasları, TODEİE, Ankara.
  9. Ersoy, M., (1994),
  10. Kentsel Alan Kullanım Normları, ODTÜ Mim. Fak. Yay. No: 94.02, Ankara.
  11. Falkenmark, M., L.Andersson, L., Castensson, R., Sundblad. K., in collaboration with Batchelor, C., Gardiner, J., Lyle, C.,Peters, N.,Pettersen, B., Quinn, P., Rockström, J., and Yapijakis, C., 1999, Water a Reflection of Land use: Options for counter acting land and water mismanagement, Uppsala, Sweden. ISBN 91 546 0 3587. Goodall, B. 1989: “Tourist Accommodation” Built Environment, Volume:15, Number:2. pp.75-77.
  12. Gunn, C, A., 1988,
  13. Tourism Planning, Second Edition, Taylor &Francis, New York http://www.odpm.gov.uk/index.asp?docid=1162287. 14,09,2005 Inskeep; E., 1991, Tourism Planning: An Integrated and Sustainable Development Approach, Van Nostrand Reinhold, New York İçöz, O, ve Kozak, M., 1988,
  14. Turizm Ekonomisi, Turhan Kitapevi, Birnci Baskı,
  15. Ankara.
  16. İçöz, O., 1991, Turizm Talebinin Yapısal Analizleri ve Türkiye’ye Yönelik Turizm Talebini Etkileyen Faktörler, yayınlanmış Doçentlik Çalışması, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir. Mccain,G., Ray, N.M. 2003. “Legacy Tourism: The Search For Personel Meaning In Heritage Travel”, Tourism Management 24, 713-717.
  17. Mcgettian, F., BURNS, K. 2001. “Clonmacnoise: a Monastic Site, Burial Ground and Tourist Attraction”, Cultural Attractions and European Tourism (Edited by Greg Richards), 135-159,
  18. CABI Publishing, UK. Mıll, R.C. and Morrıson, A.M. 1985. The Tourism System. An Introductry Text. Prentice- Hall International, New Jersey Ökmen, M., 1999, “Sivas’ta Kentsel Gelişme” C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 2, Sayı1, s 239-264
  19. Prideaux, B. 2003, “Creating Visitor Attractionsin Peripheral Areas”, Managing Visitor Attractions (Edited By Alan Fyall, Brian Garrod And Anna Leask, Elsevier Printed, Burlington s.58-73,
  20. Rijsberman, F., R., 2000,
  21. The Use of Water Today, World Water Vision Studies. Sivas Belediyesi, 20