Journals / Milli Eğitim Dergisi / 2022 / Cilt: 51 - Sayı: 233

NURETTİN TOPÇU’NUN “İSYAN AHLÂKI” ESERİNE ÖZEL ATIFLA: ÖĞRETMEN VE ŞAHSİYET MİMARİSİ

Pages
791–816
Publication Date
2022-02-15
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Bu çalışmamızda Nurettin Topçu özelinde değeri görelilik-mutlaklık açmaz tartışmalarından sıyırarak, kişi eylemini (burada eğitici-öğretmen) tüm arka planıyla birlikte ele almayı; değer taşıyan varlığın (eğitici) değere konu eylemlerinin kişi-kişi, kişi-toplum ve kişi-evrensel insan ilişkileri içerisinde -ki bu ilişki bağlamsal olarak etik bir ilişkidir artık- anlamaya/bilmeye dönük olan, sonra bu bilme merkezli oluşturulmuş normatifliğin işaret ettiği değerlilerin belirlenmesinin izlerini sürmeyi ve en nihayetinde doğru eylemin hangi etik ilişkiler ve normlar içerebileceğini ele almayı deneyeceğiz.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Sokrates’in Delf Mâbedi’ndeki “Kendini bil”, Yunus Emre’nin “İlim kendin bilmektir”, Hacı Bayram Veli’nin “sen seni bil, sen seni”, Hegel’in “kendini tanı” ifadeleri ve insanın tarih boyunca yaptığı bilme yolculuğunda ‘olması gereken’ eylemlerin neliğinin ardına düşen zihinlerin benzeri arayışlarında, yaşamın düşünceye konu yapılarak ideal bir evren/insan isteği ile iradeleri mayalama kişiyi; ‘acaba’ sözcüğüne, “ya yanılıyorsam” kritiğine aşina özne elinde şaşma’ya, hayrete, kendi tecrübesini ötekinin yaşanmışlığı ile mukayese ederek fidelenecek yeni yetkin/olgun bir insan özlemine ulaştıracak soruyu imler: Kimim ben?
📊
Key Findings & Data:Sokrates’in Delf Mâbedi’ndeki “Kendini bil”, Yunus Emre’nin “İlim kendin bilmektir”, Hacı Bayram Veli’nin “sen seni bil, sen seni”, Hegel’in “kendini tanı” ifadeleri ve insanın tarih boyunca yaptığı bilme yolculuğunda ‘olması gereken’ eylemlerin neliğinin ardına düşen zihinlerin benzeri arayışlarında, yaşamın düşünceye konu yapılarak ideal bir evren/insan isteği ile iradeleri mayalama kişiyi; ‘acaba’ sözcüğüne, “ya yanılıyorsam” kritiğine aşina özne elinde şaşma’ya, hayrete, kendi tecrübesini ötekinin yaşanmışlığı ile mukayese ederek fidelenecek yeni yetkin/olgun bir insan özlemine ulaştıracak soruyu imler: Kimim ben?
💡
Conclusion & Impact:Bu çalışmamızda Nurettin Topçu özelinde değeri görelilik-mutlaklık açmaz tartışmalarından sıyırarak, kişi eylemini (burada eğitici-öğretmen) tüm arka planıyla birlikte ele almayı; değer taşıyan varlığın (eğitici) değere konu eylemlerinin kişi-kişi, kişi-toplum ve kişi-evrensel insan ilişkileri içerisinde -ki bu ilişki bağlamsal olarak etik bir ilişkidir artık- anlamaya/bilmeye dönük olan, sonra bu bilme merkezli oluşturulmuş normatifliğin işaret ettiği değerlilerin belirlenmesinin izlerini sürmeyi ve en nihayetinde doğru eylemin hangi etik ilişkiler ve normlar içerebileceğini ele almayı deneyeceğiz.
🔬Design:Research Article
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:İrade · Nurettin Topçu · Sorumluluk

Özet

Sokrates’in Delf Mâbedi’ndeki “Kendini bil”, Yunus Emre’nin “İlim kendin bilmektir”, Hacı Bayram Veli’nin “sen seni bil, sen seni”, Hegel’in “kendini tanı” ifadeleri ve insanın tarih boyunca yaptığı bilme yolculuğunda ‘olması gereken’ eylemlerin neliğinin ardına düşen zihinlerin benzeri arayışlarında, yaşamın düşünceye konu yapılarak ideal bir evren/insan isteği ile iradeleri mayalama kişiyi; ‘acaba’ sözcüğüne, “ya yanılıyorsam” kritiğine aşina özne elinde şaşma’ya, hayrete, kendi tecrübesini ötekinin yaşanmışlığı ile mukayese ederek fidelenecek yeni yetkin/olgun bir insan özlemine ulaştıracak soruyu imler: Kimim ben? Bu çalışmamızda Nurettin Topçu özelinde değeri görelilik-mutlaklık açmaz tartışmalarından sıyırarak, kişi eylemini (burada eğitici-öğretmen) tüm arka planıyla birlikte ele almayı; değer taşıyan varlığın (eğitici) değere konu eylemlerinin kişi-kişi, kişi-toplum ve kişi-evrensel insan ilişkileri içerisinde -ki bu ilişki bağlamsal olarak etik bir ilişkidir artık- anlamaya/bilmeye dönük olan, sonra bu bilme merkezli oluşturulmuş normatifliğin işaret ettiği değerlilerin belirlenmesinin izlerini sürmeyi ve en nihayetinde doğru eylemin hangi etik ilişkiler ve normlar içerebileceğini ele almayı deneyeceğiz.

🔖

Cite This Article

BASAT, O. (2022). NURETTİN TOPÇU’NUN “İSYAN AHLÂKI” ESERİNE ÖZEL ATIFLA: ÖĞRETMEN VE ŞAHSİYET MİMARİSİ. Milli Eğitim Dergisi, Cilt: 51 - Sayı: 233, 791–816. https://ajindex.com/articles/406334

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (21)

  1. Altuğ, Taylan. (2018),
  2. Son Bakışta Sanat, Yapı Kredi Yayınları,
  3. İstanbul Descartes, Rene. (1994),
  4. Metot Üzerine Konuşma, Sosyal Yayınları,
  5. İstanbul Kuçuradi, İonna. (2011),
  6. Etik, Türkiye Felsefe Kurumu, Ankara Kuçuradi, İonna. (2013),
  7. Sanata Felsefeyle Bakmak, Türkiye Felsefe Kurumu, Ankara Öner, Necati. (1982),
  8. İnsan Hürriyeti, Selçuk Yayınları,
  9. Ankara Ricciardone, T. Chiara. “Disease and Difference in Three Platonic Dialogues: Gorgias, Phaedo and Timaeus” Published by Proquest LLC, 2018, usa Said W. Edward. (2003),
  10. Şarkiyatçılık, Metis Yayınları,
  11. İstanbul Said W. Edward. (2013), Entelektüel, çev. Tuncay Birkan, Ayrıntı Yayınları,
  12. İstanbul Said W. Edward. (2011),
  13. Entelektüellerin Sorumluluğu, Bgst Yayınları,
  14. İstanbul Sartre, J.P. (1997), Existentialisme (Varoluşçuluk), Çev. Asım Bezici, Say Yayınları,
  15. İstanbul Topçu, Nurettin. (2002), İsyan Ahlâkı, Dergâh Yayınları,
  16. İstanbul Topçu, Nurettin. (1999),
  17. Varoluş Felsefesi-Hareket Felsefesi, Dergâh Yayınları,
  18. İstanbul Topçu, Nurettin. (2005), İslâm ve İnsan,-Mevlana ve Tasavvuf, Dergâh Yayınları,
  19. İstanbul Topçu, Nurettin. (1999), Ahlâk Nizamı, Dergâh Yayınları,
  20. İstanbul Topçu, Nurettin. (1999),
  21. Reha, Dergâh Yayınları, İstanbul