Journals / OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi / 2021 / Cilt: 18 - Sayı: 44

Investigation of Financial Performance with Vertical Analysis: An Implementation on Galatasaray A.Ş.

Finansal Performansın Yüzde Yöntemi ile Analizi: Galatasaray A.Ş.’ye Yönelik Bir Uygulama

Pages
8172–8197
Publication Date
2021-12-26
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

However, the organization is lowering its inventories and its commercial receivables are decreasing, which are positive indicators.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:This study used Galatasaray A.Ş.’s public balance sheets dated between 31.05.2016 - 31.05.2018 and public income statements dated between 01.06.2016 - 31.05.2018 to determine the percentage changes on its financial statements as well as probable reasons of these mentioned changes.
📊
Key Findings & Data:Thus, financial statements dated 2015-2017 ae included in the analyses.
💡
Conclusion & Impact:However, the organization is lowering its inventories and its commercial receivables are decreasing, which are positive indicators.
🔬Design:Research Article
📍Scope:2016 Verileri
⚙️Variables:Muhasebe · Finans · Dikey Analiz

Abstract

This study used Galatasaray A.Ş.’s public balance sheets dated between 31.05.2016 - 31.05.2018 and public income statements dated between 01.06.2016 - 31.05.2018 to determine the percentage changes on its financial statements as well as probable reasons of these mentioned changes. Thus, financial statements dated 2015-2017 ae included in the analyses. Based on research findings, costs of sales of Galatasaray A.Ş. is higher than its net sales for both periods. Also, general administrative expenses and marketing expenses are increasing. Additionally, financial expenses of the company are increasing as well. Net capital of the organization is negative. Plus, current assets of the firm can not match its short-term liabilities. Besides, the company does not have an owner’s equity weighted resource structure. The organization is financed with short-term and long-term liabilities. The fact that firm’s financial liabilites are higher than its commercial liabilities is dangerous, since this condition eliminates flexibility. Morover, it is a negative issue that Galatasaray A.Ş.’s other receivables account is highering. Furthermore, the fact that company owns negative owner’s equity, experiences losses for previous periods and faces net loss for the term signals financial risk and fragility. However, the organization is lowering its inventories and its commercial receivables are decreasing, which are positive indicators.

Özet

Bu çalışmada, Galatasaray A.Ş.’nin 31.05.2016 - 31.05.2018 tarihleri arasında kamuyla paylaşılmış bilançosundan ve 01.06.2016 - 31.05.2018 tarihleri arasında kamuyla paylaşılmış gelir tablosundan yararlanılarak, mali tablolarındaki yüzdelik değişimler ile belirtilen değişimlerin olası nedenleri belirlenmeye çalışılmıştır. Dolayısıyla, analize 2015-2017 dönemine ait mali tablolar dahildir. Araştırma bulgularına göre, Galatasaray A.Ş.’nin satışların maliyeti kalemi her iki dönem için de net satışlar (hasılat) kaleminden daha yüksektir. Genel yönetim giderleri ile pazarlama giderleri de artmaktadır. İşletmenin finansman giderleri de yükselmektedir. Firmanın net işletme sermayesi negatiftir. İşletmenin dönen varlıkları, kısa vadeli yabancı kaynaklarını karşılayamamaktadır. Aynı zamanda, işletme öz sermaye ağırlıklı bir kaynak yapısına sahip değildir. Firma, kısa vadeli yabancı kaynaklar ve uzun vadeli yabancı kaynaklar ile finanse edilmektedir. Firmanın finansal borçlarının ticari borçlarından yüksek olması da esnekliğe imkan tanımaması nedeniyle tehlikelidir. Galatasaray A.Ş.’nin diğer alacaklar kaleminin artması da negatif bir durumdur. Ayrıca, firmanın negatif öz sermayeye sahip olması, geçmiş yıl zararları ve net dönem zararı ile karşı karşıya olması finansal risk ve kırılganlık teşkil etmektedir. Firmanın stoklarını eritmesi ve ticari alacaklarını azaltması ise pozitif hususlardır.

🔖

Cite This Article

ASLAN, T., KIZIL, C. (2021). Investigation of Financial Performance with Vertical Analysis: An Implementation on Galatasaray A.Ş.. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, Cilt: 18 - Sayı: 44, 8172–8197. https://ajindex.com/articles/405757

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (16)

  1. Aslan, T. (2018). Futbol kulüplerinin finansal performansının Oran Yöntemi ile analizi: Bist’de işlem gören futbol kulüpleri üzerine uygulama. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi, 11(3), 349-362.
  2. Bardia S. C. (2012). Predicting financial distress and evaluating long-term solvency: An empirical study. The IUP Journal of Accounting Research and Audit Practices, 6(1), 47-61.
  3. Bilici, N. ve Aydın, N. (2018). Konaklama işletmelerinde finansal analizlere ilişkin bir örnek olay incelemesi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 22(4), 2333-2355.
  4. Buraimo, B., Simmons, R. ve Szymanski, S. (2006). English football. Journal of Sports Economics, 7(1), 29-46.
  5. Çatı, K., A. Eş ve O. Özeyin. (2017). Futbol takımlarının finansal ve sportif etkinliklerinin entropi ve topsis yöntemiyle analiz edilmesi: Avrupa’nın 5 Büyük Ligi ve Süper Lig üzerine bir uygulama. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 13(1), 200-222.
  6. Dimitropoulos, P. (2010). The financial performance of the greek football clubs. Sport Management International Journal, 6(1), 5-28.
  7. Duque, J. ve Brantes Ferreira, A. (2004). Explaining share price performance of football clubs listed on the euronext Lisbon. Instituto Superior De Economia E Gestao, 1-38.
  8. Ersoy, E., Çıtak, L. ve Gülal, Ö. (2015). Yerli ve yabancı futbol kulüplerinin transfer harcamaları bağlamında etkinliklerinin karşılaştırılması. Maliye Finans Yazıları, 105, 133-152.
  9. Frick, B. ve Prinz, J. (2006). What crisis? Football in Germany. Journal of Sports Economics, 7(1), 60-75.
  10. Gürkan, D. (2009). Basın işletmelerinin finansman sorunları ve bir fina nsal analiz uygulaması. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 29, 23-52.
  11. Huang, L. ve Chao-Lin. (2006). Exploiting corporate governance and common size analysis for financial distress Detecting Models. In: JCIS, 1-6.
  12. Karadeniz, E., Koşan, L. ve Günay, F. (2016). UEFA finansal Fair Play Kuralları bağlamında Borsa İstanbul’da işlem gören spor şirketlerinin performanslarının analizi. TİSK Akademi, 11(22), 250-269.
  13. Kızıl, C. ve Aslan, T. (2019). Finansal performansın Rasyo Yöntemiyle Analizi: Borsa İstanbul’da (Bist’de) İşlem gören havayolu şirketleri üzerine bir uygulama. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi (MANAS Journal of Social Studies), 8(2), 1778-1799.
  14. Kızıl, C., Kahve, F. ve Aydınyılmaz, O. (2013). Muhasebe ve finans perspektifinden renault-nissan birleşmesi ile daimler stratejik ortaklığı. İstanbul:
  15. Derin Yayınları.
  16. Kızıl, C., Selvi Hanişoğlu, G. ve Aslan, T. (2019). Kripto para