İkincisi, vektör otoregresif model (VAR) çerçevesinde Granger nedensellik testleri, Türkiye ekonomisi için ihracat ile GSYİH arasında nedensellik ilişkisinin olmadığını göstermektedir.
📌 3 Key Takeaways
🎯
Objective & Hypothesis:Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normal Tablo"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Bu çalışmada Türkiye'de 1982-2002 dönemi için ihracat ve iktisadi büyüme arasındaki nedensellik ilişkisi araştırılmaktadır.
📊
Key Findings & Data:Her iki serinin logaritması alındıktan sonra uygulanan genelleştirilmiş Dickey-Fuller ve Phillips-Perron testleri serilerin durağan olmadığını, ilk farkları alındıktan sonra durağan olduklarını göstermektedir. Bu çalışmadan iki temel sonuç çıkmaktadır.
💡
Conclusion & Impact:İkincisi, vektör otoregresif model (VAR) çerçevesinde Granger nedensellik testleri, Türkiye ekonomisi için ihracat ile GSYİH arasında nedensellik ilişkisinin olmadığını göstermektedir.
🔬Design:Modeling & Simulation
📍Scope:2002 Verileri
⚙️Variables:Domain Parameters
Özet
Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normal Tablo"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Bu çalışmada Türkiye'de 1982-2002 dönemi için ihracat ve iktisadi büyüme arasındaki nedensellik ilişkisi araştırılmaktadır. Her iki serinin logaritması alındıktan sonra uygulanan genelleştirilmiş Dickey-Fuller ve Phillips-Perron testleri serilerin durağan olmadığını, ilk farkları alındıktan sonra durağan olduklarını göstermektedir. Bu çalışmadan iki temel sonuç çıkmaktadır. İlki, koentegrasyon test sonuçları iki değişken arasında uzun dönem ilişkisinin olmadığını göstermektedir. İkincisi, vektör otoregresif model (VAR) çerçevesinde Granger nedensellik testleri, Türkiye ekonomisi için ihracat ile GSYİH arasında nedensellik ilişkisinin olmadığını göstermektedir.
🔖
Cite This Article
Yavuz, N. (2010). Türkiye'de İhracat ve İktisadi Büyüme Arasındaki Nedensellik Analizi. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, Sayı: 49, 0. https://ajindex.com/articles/372650