Journals / Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi / 2020 / Cilt: 7 - Sayı: 1

The Effect of Psychological Capital on Business Performance: An Application in Health Care Workers

Psikolojik Sermayenin İş Performansına Etkisi: Sağlık Çalışanlarında Bir Uygulama

Pages
127–146
Publication Date
2020-01-15
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Therefore, it can be said that psychological capital and its sub-dimensions would contribute to increase work performance.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:This study was carried out to determine the effect of psychological capital on job performance in health care workers.
📊
Key Findings & Data:The number of health workers working in different units of health institutions that accepted to participate in the study was 137.
💡
Conclusion & Impact:Therefore, it can be said that psychological capital and its sub-dimensions would contribute to increase work performance.
🔬Design:Research Article
📍Scope:2007 Verileri
⚙️Variables:Sağlık Çalışanları · Pozitif Psikoloji · Psikolojik Sermaye

Abstract

This study was carried out to determine the effect of psychological capital on job performance in health care workers. The number of health workers working in different units of health institutions that accepted to participate in the study was 137. In the study, Turkish version of the “Psychological Capital Scale” developed by Luthans et al. (2007) that adapted into Turkish by Çetin and Basım (2012) and“ Work Performance Scale ’developed by Tercan (2017) were used. As a result of the study, it was determined that there was a statistically significant difference between the psychological capital perception and gender, educational status, total professional year and the duration of work in the institution. It was determined that psychological capital had a statistically significant and positive effect on job performance. The self-efficacy and hopes of the sub-components of psychological capital are statistically significant and positively affect on the work performance. Therefore, it can be said that psychological capital and its sub-dimensions would contribute to increase work performance.

Özet

Bu çalışma, sağlık çalışanlarında psikolojik sermayenin iş performansına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya katılmayı kabul eden sağlık kurumlarının farklı birimlerinde çalışmakta olan sağlık çalışanı sayısı 137’dir. Çalışmada, Luthans vd., (2007)’nin geliştirmiş olduğu Türkçe’ye uyarlaması ise Çetin ve Basım (2012) tarafından yapılan “Psikolojik Sermaye Ölçeği” ve Tercan (2017) tarafından geliştirilen “İş Performansı Ölçeği” kullanılmıştır. Çalışma sonucunda psikolojik sermaye ölçeği ile cinsiyet, eğitim durumu, toplam mesleki yıl ve bulundukları kurumda çalışma süresi arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. Psikolojik sermayenin iş performansı üzerinde istatiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. Psikolojik sermayenin alt bileşenlerinden öz yeterlilik ve umut istatiksel olarak iş performansını anlamlı ve pozitif yönde etkilemektedir. Buna göre psikolojik sermayenin ve alt boyutlarının iş performansının arttırılmasında katkısı olacağı söylenebilir.

🔖

Cite This Article

KARAMAN, M., MACİT, M., KARATEPE, H. K. (2020). The Effect of Psychological Capital on Business Performance: An Application in Health Care Workers. Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi, Cilt: 7 - Sayı: 1, 127–146. https://ajindex.com/articles/34293

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (17)

  1. Akçay, H.V. (2012). Pozitif psikolojik sermayenin iş tatmini ile ilişkisi. KSÜ İİBF Dergisi, 2(1), 123-140.
  2. Akdemir, B. ve Açan M.A. (2017). Psikolojik sermaye ve iş tatmini ilişkisini belirlemeye yönelik bir araştırma. Akademik Yaklaşımlar Dergisi, 8(2), 57-79.
  3. Akgündüz, Y. (2012). Konaklama işletmelerinde otantik liderlik ve öz yeterlilik arasındaki ilişkinin analizi, Doktora Tezi, İzmir:
  4. Dokuz Eylül Üniversitesi,
  5. Sosyal Bilimler Enstitüsü. Alpar, R. (2018). Spor, sağlık ve eğitim bilimlerinde örneklerle uygulamalı istatistik ve geçerlilik-güvenirlik. Ankara:
  6. Detay Yayıncılık. Argon, T. ve Tükel, H. (2016). Maarif müfettişlerinin örgütsel psikolojik sermaye algıları ve tükenmişlik düzeylerinin incelemesi. Çağdaş Yönetim Bilimleri Dergisi, 1(1), 1-16.
  7. Ateş, M., Turgut, H., & Çelik, M. (2018). Psikolojik sermayenin iş performansına etkisinde örgütsel özdeşleşmenin aracılık rolü. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 17. UİK Özel Sayısı, 81-798.
  8. Atlı, Y. ve Yücel, N. (2018). Sağlık kurumları, sağlık kurumlarında marka ve elazığ ili sağlık sektörü. Fırat Üniversitesi İİBF Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 2(2), 45-64.
  9. Barutçugil, İ. (2015). Performans yönetimi. İstanbul:
  10. Kariyer Yayınları.
  11. Büte, M. (2011). Etik iklim, örgütsel güven ve bireysel performans arasındaki ilişki. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 25(1), 171-192.
  12. Büyükgöze, H. (2014). Lise Öğretmenlerinin Görüşlerine Göre Algılanan Örgütsel Destek ve Psikolojik Sermaye İlişkisi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Cömert, Y. ve Yürür, S. (2017). Pozitif psikolojik sermayenin bir belirleyicisi olarak algılanan örgütsel desteğin rolü. İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 5(3), 17-34.
  13. Çetin, F. ve Basım, H.N. (2012). Örgütsel psikolojik sermaye: Bir ölçek uyarlama çalışması. Amme İdaresi Dergisi, 45(1), 121-137.
  14. Doğan, V. ve Yılmaz, C. (2017). Yönetim bilimleri ve pazarlama alanında bağımsız değişkenlerin karşılaştırılması ve bastırıcı etki tespiti. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 13(2), 385-406.
  15. Durrah, O., Al-Tobasi, A., Abu A’aqoulah, A., & Ahmad, M., (2016). The Impact of the Psychological Capital on Job Performance: A Case Study on Faculty Members at Philadelphia University. International Review of Management and Marketing, 6, 183-191.
  16. Erkmen, T. ve Esen E. (2013). Psikolojik Sermaye Ölçeğinin Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması. Öneri Dergisi, 39(10),23-30.
  17. Erkmen, T. ve Esen, E. (