Journals / Meandros Medical And Dental Journal / 2018 / Cilt: 19 - Sayı: 4

İnsülinomada Nöroglikopenik Semptomların Epilepsi ile Karışıklığı, İki Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi

Confusion of Insulinoma’s Neuroglycopenic Symptoms with Epilepsy, Two Case Presentation and a Review of Literature

Pages
357–359
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Sonuç olarak nöbet ile gelen hastalarda uzun süreli gereksiz antiepileptik kullanımını önlemek amacıyla altta yatan organik beyin lezyonu ya da metabolik bir durum olup olmadığını belirlemek gerekir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:İnsülinoma, aşırı insülin salınımı ve buna bağlı hipoglisemi ile karakterli, beta hücrelerinden köken alan endokrin bir pankreas tümörüdür.
📊
Key Findings & Data:Hipoglisemide ortaya çıkan semptomlar beynin glikozsuz kalması (nöroglikopeni) sonucu, somnolans, irritabilite, konfüzyon, anormal davranış, epileptik atak ve hatta koma görülebilir.
💡
Conclusion & Impact:Sonuç olarak nöbet ile gelen hastalarda uzun süreli gereksiz antiepileptik kullanımını önlemek amacıyla altta yatan organik beyin lezyonu ya da metabolik bir durum olup olmadığını belirlemek gerekir.
🔬Design:Research Article
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Domain Parameters

Abstract

İnsülinoma, aşırı insülin salınımı ve buna bağlı hipoglisemi ile karakterli, beta hücrelerinden köken alan endokrin bir pankreas tümörüdür. Hipoglisemide ortaya çıkan semptomlar beynin glikozsuz kalması (nöroglikopeni) sonucu, somnolans, irritabilite, konfüzyon, anormal davranış, epileptik atak ve hatta koma görülebilir. Biz, burada, nöroglikopenik semptomlarla başvuran iki insülinoma olgusunu sunduk. Epilepsi hastalığı ile takip edilen hastaların kan şekeri düşük saptanması üzerine kliniğimize refere edilmiş. Her iki olguda insülinoma tanısı, uzun açlık testinde hiperinsülinemik hipoglisemi, pankreasta kitle tespit edilmesiyle kondu. Cerrahi kliniğinde pankreastaki kitle laparoskopik olarak eksize edildi, post-operatif takiplerde hastaların kliniği tamamen düzeldi. Sonuç olarak nöbet ile gelen hastalarda uzun süreli gereksiz antiepileptik kullanımını önlemek amacıyla altta yatan organik beyin lezyonu ya da metabolik bir durum olup olmadığını belirlemek gerekir.

Özet

Insulinoma is a pancreatic endocrine tumour which origins from beta cells and characterized by excessive insulin secretion and hypoglycemia due to this. Symptoms seen in hypoglycemia are due to brain’s lack of glucose (neuroglycopenia) such as somnolence, irritability, confusion, abnormal behaviour, epileptic seizure and even coma. In this study, we presented two insulinoma cases who applied to our clinic with neuroglycopenic symptoms. Patients followed up with epilepsy diagnosis were referred to us because of low blood glucose rates. Hyperinsulinemic hypoglycemia in the prolonged fasting test and a mass in pancreas were detected in both patients and so they were diagnosed as insulinoma. The mass was excised by laparoscopic ways in surgical clinic and patients clinic were completely recovered postoperative. In conclusion, it is necessary to determine whether there is an underlying organic brain lesion or a metabolic condition in order to prevent long-term use of unnecessary antiepileptic in patients presenting with seizures.

🔖

Cite This Article

GÖKOSMANOĞLU, F., ÇOLAK, R. (2018). İnsülinomada Nöroglikopenik Semptomların Epilepsi ile Karışıklığı, İki Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. Meandros Medical And Dental Journal, Cilt: 19 - Sayı: 4, 357–359. https://ajindex.com/articles/282895

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (5)

  1. Vig S, Lewis M, Foster KJ, Stacey-Clear A. Lessons to be learned: a case study approach insulinoma presenting as a change in personality. J R Soc Promot Health 2001; 121: 56-61.
  2. Burns AR, Dackiw AP. Insulinoma. Curr Treat Options Oncol 2003; 4: 309-17.
  3. Imad H, Zelano J, Kumlien E. Hypoglycemia and risk of seizures: a retrospective cross-sectional study. Seizure. 2015; 25: 147-9.
  4. Alış H, Akın BV, Kapan S, Turhan AN, Aygün E. Pankreasın Endokrin Tümörlerinden İnsülinoma: Olgu sunumu. Bakırköy Tıp Dergisi 2005; 1: 33-5.
  5. Brentjens R, Saltz L. Islet cell tumors of the pancreas. Surg Clin North Am. 2001; 82: 527-42.