Journals / Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi / 2017 / Cilt: 14 - Sayı: 38

ARAŞTIRMA VE SORGULAMAYA DAYALI ÖĞRENME YAKLAŞIMININ İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN BİLİMSEL SÜREÇ BECERİLERİNE ETKİSİ

Pages
71–89
Publication Date
2017-07-28
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Çalışmanın sonucunda deney grubu öğrencilerinin bilimsel süreç becerilerinde kontrol grubu öğrencilerine göre artış sağlandığını görülmüştür.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Öz Bu araştırmada, ilkokul 4.sınıf Vücudumuzun Bilmecesini Çözelim ünitesinde ASDÖ (Araştırma ve Sorgulamaya Dayalı Öğrenme) yaklaşımına uygun etkinlikler yaptırılarak bu yaklaşımın dördüncü sınıf öğrencilerinin bilimsel süreç becerilerinin gelişimine etkisi incelenmiştir.
📊
Key Findings & Data:Çalışma grubu, 2013-14 eğitim öğretim yılında İstanbul ilinde bir ilkokul da öğrenim gören toplam 76 dördüncü sınıf öğrencisinden oluşmaktadır.
💡
Conclusion & Impact:Çalışmanın sonucunda deney grubu öğrencilerinin bilimsel süreç becerilerinde kontrol grubu öğrencilerine göre artış sağlandığını görülmüştür.
🔬Design:Research Article
📍Scope:2013 Verileri
⚙️Variables:Anahtar Kelimeler Araştırma sorgulamaya dayalı öğrenme · fen eğitimi · bilimsel süreç becerileri

Özet

Öz Bu araştırmada, ilkokul 4.sınıf Vücudumuzun Bilmecesini Çözelim ünitesinde ASDÖ (Araştırma ve Sorgulamaya Dayalı Öğrenme) yaklaşımına uygun etkinlikler yaptırılarak bu yaklaşımın dördüncü sınıf öğrencilerinin bilimsel süreç becerilerinin gelişimine etkisi incelenmiştir. Çalışmada, öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma grubu, 2013-14 eğitim öğretim yılında İstanbul ilinde bir ilkokul da öğrenim gören toplam 76 dördüncü sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Çalışmada araştırma ve sorgulamaya dayalı öğrenme uygulamalarının yapıldığı deney grubu (n=38) ve fen programının uygulandığı kontrol grubu (n=38) olmak üzere iki grup ile çalışılmıştır. Çalışmada bilimsel süreç beceri testi veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Veriler, SPSS.20 istatistik programı kullanılarak t-testleri ile incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda deney grubu öğrencilerinin bilimsel süreç becerilerinde kontrol grubu öğrencilerine göre artış sağlandığını görülmüştür.

🔖

Cite This Article

YILDIRIM, M., ALTAN, S. T. (2017). ARAŞTIRMA VE SORGULAMAYA DAYALI ÖĞRENME YAKLAŞIMININ İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN BİLİMSEL SÜREÇ BECERİLERİNE ETKİSİ. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt: 14 - Sayı: 38, 71–89. https://ajindex.com/articles/266627

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (9)

  1. Akben, N. (2011). Öğretmen Adayları İçin Bilimsel Sorgulama Destekli Laboratuar Dersi Geliştirilmesi. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  2. Aydoğdu, B. (2009). Fen ve Teknoloji Dersinde Kullanılan Farklı Deney Tekniklerinin Öğrencilerin Bilimsel Süreç Becerilerine, Bilimin Doğasına Yönelik Görüşlerine, Laboratuvara Yönelik Tutumlarına ve Öğrenme Yaklaşımlarına Etkileri. Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  3. Bahadır, H., (2007). Bilimsel yöntem sürecine dayalı ilkögretim fen egitiminin bilimsel süreç becerilerine, tutuma, basarıya ve kalıcılıga etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe üniversitesi, Ankara.
  4. Bowman, Donovan & Burns, (2001). Eager to learn: educating our preschoolers. National Academy of Science, Washington DC. ss 8-9.
  5. Bozan, M. ve Küçüközer, H. (2008). İlköğretim 7. sınıf öğrencilerinin basınç ünitesi hakkında tutumları ve onların üst bilişsel problem çözme becerileri. e-Journal of New World Sciences Academy 2008, Volume: 3. Bozdoğan, A. E. (2007). Bilim ve teknoloji müzelerinin fen öğretimindeki yeri ve önemi. Doktora tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Bozkurt, O. (2012). Fen eğitiminde araştırmaya dayalı öğrenme yaklaşımının öğrencilerin akademik başarılarına ve bilimsel süreç becerilerine etkisi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 9(18), s. 187-200.
  6. Cohen, L., Manion, L. ve Marrison, K., (2000). Research methods in education (5th ed), RoutledgeFalmer is an imprint of the Taylor & Francis Group. Duban, N. (2008). İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersinin Sorgulamaya Dayalı Öğrenme Yaklaşımına Göre İşlenmesi: Bir Eylem Araştırması. Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitü. Duschl, R.A., Schweingruber, H. A. & Shouse, A.W. (2007). Taking Science to School: Learning and Teaching Science in Grades K-8. Washington, DC: The National Academies Press.
  7. Enger, S. K. ve Yager, R. E. (1998).
  8. The Iowa Assessment Handbook, Iowa City, IA: The University of Iowa Science Education Center. Fraenkel, J. R., & Wallen, N. E. (2006). How to design and evaluate research in education (5th ed.). New York: McGraw-Hill Publishing, s.267. Germann, J. P., Haskıns, S. ve Auls, S. (1996). Analysis of nine high school biology laboratory manuals: promoting scientifıc inquiry. Journal of Research in Science Teaching. 33(5). 475-499.
  9. Gül, Z. (2011). Sorgulamaya Dayalı Öğrenme Sürecinde Alternatif Bir Araç “T- Diyagramı”: Enzimler ve Enzimlerin Çalışmasına E