Journals / Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi / 2019 / Cilt: 19 - Sayı: 3

MOĞOL ÖĞRENCİLERİN TÜRKİYE VE TÜRKÇE ALGILARI

Pages
1016–1028
Publication Date
2019-10-11
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Öğrencilerin ürettikleri metaforlar ile kur sonunda aldıkları puanlar karşılaştırıldığında ise olumsuz metaforlara rağmen öğrencilerin puanlarının yüksek olduğu tespit edilmiştir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Bu araştırmada, Moğol öğrencilerin Türkçe öğrenme başarıları ile dil becerilerine ilişkin algıları arasındaki ilişki incelenmiştir.
📊
Key Findings & Data:Araştırmanın katılımcıları Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (TÖMER) Türkçe öğrenen B2 seviyesindeki 5 Moğol öğrencidir.
💡
Conclusion & Impact:Öğrencilerin ürettikleri metaforlar ile kur sonunda aldıkları puanlar karşılaştırıldığında ise olumsuz metaforlara rağmen öğrencilerin puanlarının yüksek olduğu tespit edilmiştir.
🔬Design:Lab & Field Experiment
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Metafor · Algı · Temel Dil Becerileri

Özet

Bu araştırmada, Moğol öğrencilerin Türkçe öğrenme başarıları ile dil becerilerine ilişkin algıları arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma olgu bilim (fenomenoloji) desenine uygun olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın katılımcıları Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (TÖMER) Türkçe öğrenen B2 seviyesindeki 5 Moğol öğrencidir. Araştırmaya veri toplamak amacıyla öğrencilerden Türkçe, Türkiye ve dil becerilerine yönelik yazılı olarak metafor üretmeleri ve bu metaforun gerekçesini yazmaları istenmiştir. Araştırma verilerinin toplanması konusunda ayrıca kur sonunda öğrencilerin dil becerilerinden aldıkları puanlar kullanılmıştır. Böylelikle Moğol öğrencilerin Türkiye, Türkçe, dil bilgisi ve dört temel dil becerisi ile ilgili algıları belirlenmiştir. Öğrencilerin algıları Türkçe öğrenme başarılarıyla birlikte yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda öğrenciler Türkiye hakkında; “tabiat, yiyecek ve tatlı, kitap ve güneş, müze ve saat, çok kültürlülük, sığınak” gibi olumlu metaforlar üretmişlerdir. Türkiye ile ilgili ürettikleri olumsuz bir metafor yoktur. Öğrenciler Türkçe öğrenme süreciyle ilgili “fidan ve gül yetiştirmek, merdiven çıkmak, nazik konuşma, sanat türü, su, önemli bir köprü, zengin sözlük, önceden okuduğum kitap, bisiklet” ifadeleriyle olumlu metaforlara yer vermişlerdir. Türkçe öğrenmenin zorluklarını “rubik küp, matematik teorisi, labirent, lego, karışık bir roman” gibi olumsuz metaforlarla anlatmışlardır. Okuma becerisiyle ilgili “oyuncak, yürümek, bilgi kaynağı, müzik” gibi olumlu metaforlar; olumsuz olarak da “savaş” metaforu üretmişlerdir. Yazma becerisiyle ilgili “trafik kuralı, kadın ve resim” gibi olumlu metaforlar; olumsuz olarak da “büyük bir ağaç ve satranç oyunu” metaforlarını oluşturmuşlardır. Dinleme becerisiyle ilgili “film, müzik ve başarı anahtarı” gibi olumlu metaforlar; olumsuz olarak da “deprem ve gürültü” metaforlarını üretmişlerdir. Konuşma becerisiyle ilgili “su, internet, pencere, deniz feneri ve güçlü bir silah” gibi olumlu metaforlar üretirken herhangi bir olumsuz metafor üretmemişlerdir. Dil bilgisiyle ilgili olumlu olarak sadece “çiçek” metaforunu üretirken; olumsuz olarak “otobüs, kalabalık ülke, okyanus ve saç” gibi metaforlar üretmişlerdir. Öğrencilerin ürettikleri metaforlar ile kur sonunda aldıkları puanlar karşılaştırıldığında ise olumsuz metaforlara rağmen öğrencilerin puanlarının yüksek olduğu tespit edilmiştir.

🔖

Cite This Article

KARATAY, H., KARTALLIOĞLU, N. (2019). MOĞOL ÖĞRENCİLERİN TÜRKİYE VE TÜRKÇE ALGILARI. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt: 19 - Sayı: 3, 1016–1028. https://ajindex.com/articles/207

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (19)

  1. Alyılmaz, S., Şengül, K. (2017). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde dil öğrenme stratejileri. İstanbul:
  2. Kesit Yayınları.
  3. Akkaya, A. (2013). Suriyeli mültecilerin Türkçe algıları. Ekev Akademi Dergisi,17 (56), 179-190.
  4. Arslan, M. M. ve Bayrakçı, M. (2006). Metaforik düşünme ve öğrenme yaklaşımının eğitim-öğretim açısından incelenmesi. Millî Eğitim, 35(171), 100-108.
  5. Başaran-Ugur, A. R. ve Baysal S. (2017). Ortaokul öğrencilerinin İngilizce öğretmeni kavramına ilişkin metaforik algıları. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 110, (52), 730-737
  6. Boylu E. ve Işık Ö. F. (2017). Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenenlerin Türkçeye yönelik algılarının metaforlar aracılığı ile belirlenmesi. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 5(3), 450-471.
  7. Bozpolat E. (2015).Türkçe öğretmen adaylarının dört temel dil becerisine ilişkin metaforik algıları. Turkish Studies, 10(11), 313-340.
  8. Cebeci O. (2013). Metafor ve şiir dilinin yapısal özellikleri. İstanbul:
  9. İthaki. Cerit, Y. (2008). Öğretmen kavramı ile ilgili metaforlara ilişkin öğrenci, öğretmen ve yöneticilerin görüşleri. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 6 (4), 693-712.
  10. Coşkun, A. (2015). Parents and Young Learners' Metaphorical Perceptions about Learning English. Journal of Education and Training Studies. 3 (5), 231-241
  11. Çalışkan, N. (2013). Kavramsal anahtar modeli ile metafor ve deyim öğretimi. Bilig,(64), 95-122.
  12. Dinçer A. (2017). EFL learners' beliefs about speaking English and being a good speaker: A metaphor analysis. Universal Journal of Educational Research 5(1): 104-112.
  13. Farjami H. (2012). EFL learners’ metaphors and images about foreign language learning. Studies in Second Language Learning and Teaching. 2 (1). 93-109.
  14. Gömleksiz, M. N. (2013). Öğretmen adaylarının yabancı dil kavramına ilişkin metaforik algıları. Turkish Studies, 8 (8), 649-664
  15. Güvendir, E., Yıldız, I.G. (2014). Dil edinimi. Ankara:
  16. Anı Yayıncılık. Karapınar, M. (2016). 8. sınıf öğrencilerinin ana dili kavramına ve dört temel dil becerilerine yönelik metaforik algıları. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Erciyes Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü: Kayseri Karatay, H. (2016). Iraklı öğrencilerin Türkiye ve Türkçe metaforu. Yeni Türkiye. 22(84), 69-72.
  17. Kızıltepe, Z. (2017). Nitel araştırma yöntem, teknik, analiz ve yaklaşımları. F. N. Seggie, Y. Bayyurt, (Ed.). S.253-267. Ankara:
  18. Anı Yayıncılık Lakoff, G. & Johnson, M. (2015). Metaforlar: hayat, anlam ve dil. (Çev. G. Y. Demir). İstanbul: İthaki Yayınları.
  19. Liaquat S. ve Naz A. (2016). Analytical study