Journals / OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi / 2021 / Cilt: 17 - Sayı: Pandemi Özel Sayısı

2020 Global Economic Crisis and Different Approaches to Self-sufficiency: January 2020 - May 2020

2020 Küresel Ekonomik Krizi ve Kendi Kendine Yeterli Olma Konusunda Farklı Yaklaşımlar: 2020 Ocak – 2020 Mayıs

Pages
3673–3698
Publication Date
2021-04-30
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

In the following part of the study, self-sufficiency status was given and overall evaluations were made in the conclusion section.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Throughout history, there have been outbreaks facing humanity.
📊
Key Findings & Data:The latest outbreak facing humanity has been Covid-19, which emerged in the People's Republic of China in 2019 and soon expanded its scope globally.
💡
Conclusion & Impact:In the following part of the study, self-sufficiency status was given and overall evaluations were made in the conclusion section.
🔬Design:Review & Systematic Survey
📍Scope:2019 Verileri
⚙️Variables:global economic crisis · Covid-19 · 2020 economic crisis

Abstract

Throughout history, there have been outbreaks facing humanity. Almost every one of these outbreaks has been as deadly as the wars, and some have had social effects for hundreds of years. The latest outbreak facing humanity has been Covid-19, which emerged in the People's Republic of China in 2019 and soon expanded its scope globally. The epidemic has affected economic policies as well as health policies and has forced governments to make quick and effective decisions. In this study, a review was conducted by examining various examples from different sources related to the global economic crises. Afterwards, the formation process and causes of the crisis, which entered the summer of 2020 as the global economic crisis, were examined and some economic indicators of the seven countries were compared with the 2019 data. The change in employment, consumer prices index, foreign trade and economic growth data between the same months of 2019 and 2020 is presented through tables and their changes are interpreted. In the following part of the study, self-sufficiency status was given and overall evaluations were made in the conclusion section. The difference in the economic data is remarkable and it has been concluded that countries should focus on production areas that they did not care about before, at least in some sectors.

Özet

Tarih boyunca insanlığın karşı karşıya kaldığı salgınlar olmuştur. Bu salgınların neredeyse herbiri, en az savaşlar kadar ölümcül olmuş ve kimisinin sosyal etkileri yüzlerce yıl etkisini göstermiştir. İnsanlığın karşılaştığı son salgın ise 2019 yılında Çin Halk Cumhuriyeti’nde ortaya çıkan ve kısa sürede küresel çapta kapsamını genişleten Covid-19 olmuştur. Salgın, sağlık politikaları kadar ekonomi politikalarını da etkilemiş ve hükûmetlerin hızlı ve etkili kararlar almasını zorunlu kılmıştır. Bu çalışmada ise öncelikle küresel ekonomik krizlere ilişkin farklı kaynaklardan çeşitli örnekler ele alınarak bir inceleme yapılması yoluna gidilmiştir. Sonrasında ise yazına 2020 Küresel Ekonomik Krizi olarak giren krizin oluşum süreci ve nedenleri incelenmiş, yedi ülkenin bazı ekonomik göstergeleri 2019 yılı verileriyle karşılaştırılmıştır. İstihdam, tüketici fiyatları endeksi, dış ticaret ve ekonomik büyüme verilerinin 2019 ve 2020’nin aynı ayları arasındaki değişim tablolar aracılığıyla sunulmuş ve değişimleri yorumlanmıştır. Çalışmanın takip eden bölümündeyse kendi kendine yetebilir olma durumuna yer verilip sonuç kısmında genel değerlendirmeleri yapılmıştır. Ekonomik verilerdeki farklılık dikkat çekici bulunup ülkelerin en azından bazı sektörlerde önceden önem vermedikleri üretim sahalarına yönelmeleri sonucuna ulaşılmıştır.

🔖

Cite This Article

ÖRKİ, A., TOL, M. A., ARIKAN, N. (2021). 2020 Global Economic Crisis and Different Approaches to Self-sufficiency: January 2020 - May 2020. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, Cilt: 17 - Sayı: Pandemi Özel Sayısı, 3673–3698. https://ajindex.com/articles/206683

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (15)

  1. Aka, A. ve Ürünal, A. A. (2018). Türkiye’de dış ticaret uygulamaları: 4458 sayılı Gümrük Kanunu özelinde, Balkan Sosyal Bilimler Dergisi, 7(13), 154-170.
  2. Akbay, O. S. (2011). Küresel finansal krizin kökenleri üzerine bir değerlendirme, Sosyal Bilimler Metinleri, 2, 1-13.
  3. Aydın, S. (2000). Asya krizi ve sermaye hareketlerinin vergilendirilmesi, Maliye Dergisi, 133, 13-30.
  4. Bahar, O. ve Çelik İlal, N. (2020). Coronavirüsün (Covid-19) turizm sektörü üzerindeki ekonomik etkileri, International Journal of Social Sciences and Education Research, 6(1), 125-139.
  5. Baum, M. A. ve Lake, D. A. (2003). The political economy of growth: Democracy and human capital, American Journal of Political Science, 47(2), 333-347.
  6. Bocutoğlu, E. ve Ekinci, A. (2009). Genel teori, küresel krizler ve yeniden maliye politikası, Maliye Dergisi, 156, 66-82.
  7. Borowy, I. (2011). Similar but different: Health and economic crisis in 1990s
  8. Cuba and Russia, Social Science & Medicine, 72(9), 1489-1498.
  9. Budak, F. ve Korkmaz, Ş. (2020). Covid-19 pandemi sürecine yönelik genel bir değerlendirme: Türkiye örneği, Sosyal Araştırmalar ve Yönetim Dergisi, 1, 62-79.
  10. Cicioğlu, Ş. ve Yıldız, A. (2018). Lale krizinden günümüze ekonomik krizler: Temel yaklaşımlar ve ortak özellikler, Uluslararası Yönetim ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 5(9), 25-38.
  11. Dağlar Macar, O. ve Asal, U. Y. (2020). Covid-19 ile uluslararası ilişkileri yeniden düşünmek: Tarih, ekonomi ve siyaset ekseninde bir değerlendirme, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 19(37), 222-239.
  12. Dinçer, S. E., Ersun, O. ve Ün, T. (2010). Global krizde Türk Yan Sanayi Borsası’nın genel durumu ve beklentileri, İstanbul: İTO Yayınları. Dünya Bankası, (2020).
  13. GNI per Capita, Atlas Method (current US$). 02.07.2020 tarihinde https://data.worldbank.org/indicator/NY.GNP.PCAP.CD sitesinden erişildi. Erdoğan, N. (2019). 156 yıllık tarihi, ulusal ve uluslararası kimliği ile T. C. Ziraat Bankası A. Ş.nin Türk ekonomisindeki rolü ve 2001 Şubat ekonomik krizi sonrasındaki yeniden yapılandırma başarısı, Ufuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16, 79-96.
  14. Ersoy, H., Gürbüz, A. O. ve Fındıkçı, M. (2020). Covid-19’un Türk bankacılık ve finans sektörü üzerine etkileri: Alınabilecek önlemler. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 19(37), 146- 173. Goldstein, J. S. ve Pevehouse, J. C. (2017). Uluslararası ilişkiler. (H. Özdemir, Çev.). (2. bs). Ankara: BB101. (Orijinal çalışmanın basım yılı 2014).
  15. Gopinath, G. (2020). The great lock