Journals / Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi / 2014 / Cilt: 3 - Sayı: 3

Evaluation of Insomnia Frequency, Beliefs and Attitudes Related Insomina in Primary Care

Birinci Basamakta İnsomnia Sıklığı ve İlişkili İnanç ve Tutumların Değerlendirilmesi

Pages
156–161
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Uyku bozuklukları değerlendirme anketi ile değerlendirilmesi var olan sorunların tanımlanması için önemlidir. (Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi 2014; 3: 156-161)

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Amaç: Uyku bozuklukları toplumda bireylerin yaşam kalitesini etkileyen bir sağlık sorunudur.
📊
Key Findings & Data:Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Eylül 2009-Eylül 2012 tarihleri arasında Ankara’da bir aile hekimliği polikliniğine uyku sorunu ile başvuran olgular incelenmiştir.
💡
Conclusion & Impact:Uyku bozuklukları değerlendirme anketi ile değerlendirilmesi var olan sorunların tanımlanması için önemlidir. (Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi 2014; 3: 156-161)
🔬Design:Experimental Field Trial
📍Scope:2009 · 230 hasta
⚙️Variables:Domain Parameters

Abstract

Amaç: Uyku bozuklukları toplumda bireylerin yaşam kalitesini etkileyen bir sağlık sorunudur. Bu çalışmamızda bir aile hekimliği polikliniğine gelen hastaların uyku bozukluğu sıklığını tespit etmek, hastaların uyku problemleriyle baş edebilme yöntemlerini öğrenebilmek ve uyku bozukluğu hakkındaki algılarını incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Eylül 2009-Eylül 2012 tarihleri arasında Ankara’da bir aile hekimliği polikliniğine uyku sorunu ile başvuran olgular incelenmiştir. Uyku sorunu olan hastalarla birebir görüşme yapılarak Uyku Bozuklukları Değerlendirme Anketi, Uykusuzluk Şiddeti İndeksi (UŞİ) ve Uykusuzluk Hakkında işlevsiz İnanç ve tutumlar anketi (DBAS) uygulandı. Çalışmada uyku sorunları (dalma güçlüğü, aşırı uyuma gibi) demografik bilgiler, ek kronik hastalıklar, sigara, çay kahve tüketimi ve uyku alışkanlıkları incelenmiştir. Bulgular: Çalışmamıza toplam 230 hasta dâhil edilmiştir. Bu hastaların 180’i (%78.4) kadın, 50’si (%21.6) erkek hastadır. Hastaların 12’si (%5.2) 18-24; 23’ü (%9.9) 25-34; 33’ü (%14.2) 35-44.66’sı (%28.4) 45-54; 46’sı (%19.8) 55-64; 50’si (%22.1) 65 yaş üstü tespit edilmiştir. Kadın hastaların 92’si (%40.1) menapozal dönemde olduklarını belirtmişlerdir. Hastaların 137’sinde (%60) eşlik eden kronik bir hastalığı mevcut iken 93’ünde (%40) eşlik eden kronik hastalığı yoktu. Uyku Hakkında İşlevsiz İnançlar ve Tutumlar Anketi (DBAS) skoru kadın hastalarda anlamlı yüksek tespit edilmiştir (p<0.001). Uykusuzluk Şiddeti İndeksine (UŞİ) göre ise kadın ve erkek hastalar arasında anlamlı fark yoktu. Uyku bozukluğu ayrıntılı incelendiğinde kadın hastalar arasında uykuya dalma güçlüğü anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p<0.001). Buna karşılık uykuyu sürdürme güçlüğü, sabah erken kalkma, sabah dinlenmemiş olarak kalkma erkek hastalarda anlamlı olarak daha fazla tespit edilmiştir (p<0.001). Menapozda olan hastalarda DBAS skorlarında menapozda olmayan hastalara göre anlamlı fark tespit edilmiştir (p<0.01). USİ skoru değerlendirildiğinde ise menapozal hastalarda anlamlılık tespit edilmemiştir. Sonuç: Uykuya dalma, sürdürme güçlüğü önemli uykusuzluk sorunları olarak aile hekimliği uygulamasında sık karşılaşılan durumlardır. Uyku bozukluğu olguları arasında huzursuz bacak, karabasan, dinlenmemiş uyanma ve uykuyu sürdürme güçlüğü kadınlarda daha çok izlenmiştir. Uyku bozukluğu olgularının birçok kez tedavide gözden kaçırıldığı bir gerçektir. Uyku bozuklukları değerlendirme anketi ile değerlendirilmesi var olan sorunların tanımlanması için önemlidir. (Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi 2014; 3: 156-161)

Özet

Amaç: Uyku bozuklukları toplumda bireylerin yaşam kalitesini etkileyen bir sağlık sorunudur. Bu çalışmamızda bir aile hekimliği polikliniğine gelen hastaların uyku bozukluğu sıklığını tespit etmek, hastaların uyku problemleriyle baş edebilme yöntemlerini öğrenebilmek ve uyku bozukluğu hakkındaki algılarını incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Eylül 2009-Eylül 2012 tarihleri arasında Ankara'da bir aile hekimliği polikliniğine uyku sorunu ile başvuran olgular incelenmiştir. Uyku sorunu olan hastalarla birebir görüşme yapılarak Uyku Bozuklukları Değerlendirme Anketi, Uykusuzluk Şiddeti İndeksi (UŞİ) ve Uykusuzluk Hakkında işlevsiz İnanç ve tutumlar anketi (DBAS) uygulandı. Çalışmada uyku sorunları (dalma güçlüğü, aşırı uyuma gibi) demografik bilgiler, ek kronik hastalıklar, sigara, çay kahve tüketimi ve uyku alışkanlıkları incelenmiştir. Bulgular: Çalışmamıza toplam 230 hasta dâhil edilmiştir. Bu hastaların 180'i (%78.4) kadın, 50'si (%21.6) erkek hastadır. Hastaların 12'si (%5.2) 18-24; 23'ü (%9.9) 25-34; 33'ü (%14.2) 35-44.66'sı (%28.4) 45-54; 46'sı (%19.8) 55-64; 50'si (%22.1) 65 yaş üstü tespit edilmiştir. Kadın hastaların 92'si (%40.1) menapozal dönemde olduklarını belirtmişlerdir. Hastaların 137'sinde (%60) eşlik eden kronik bir hastalığı mevcut iken 93'ünde (%40) eşlik eden kronik hastalığı yoktu. Uyku Hakkında İşlevsiz İnançlar ve Tutumlar Anketi (DBAS) skoru kadın hastalarda anlamlı yüksek tespit edilmiştir (p<0.001). Uykusuzluk Şiddeti İndeksine (UŞİ) göre ise kadın ve erkek hastalar arasında anlamlı fark yoktu. Uyku bozukluğu ayrıntılı incelendiğinde kadın hastalar arasında uykuya dalma güçlüğü anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p<0.001). Buna karşılık uykuyu sürdürme güçlüğü, sabah erken kalkma, sabah dinlenmemiş olarak kalkma erkek hastalarda anlamlı olarak daha fazla tespit edilmiştir (p<0.001). Menapozda olan hastalarda DBAS skorlarında menapozda olmayan hastalara göre anlamlı fark tespit edilmiştir (p<0.01). USİ skoru değerlendirildiğinde ise menapozal hastalarda anlamlılık tespit edilmemiştir. Sonuç: Uykuya dalma, sürdürme güçlüğü önemli uykusuzluk sorunları olarak aile hekimliği uygulamasında sık karşılaşılan durumlardır. Uyku bozukluğu olguları arasında huzursuz bacak, karabasan, dinlenmemiş uyanma ve uykuyu sürdürme güçlüğü kadınlarda daha çok izlenmiştir. Uyku bozukluğu olgularının birçok kez tedavide gözden kaçırıldığı bir gerçektir. Uyku bozuklukları değerlendirme anketi ile değerlendirilmesi var olan sorunların tanımlanması için önemlidir. (Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi 2014; 3: 156-161)

🔖

Cite This Article

GAMSIZKAN, Z., ASLAN, S. (2014). Evaluation of Insomnia Frequency, Beliefs and Attitudes Related Insomina in Primary Care. Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi, Cilt: 3 - Sayı: 3, 156–161. https://ajindex.com/articles/175444

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (16)

  1. Ancoli-Israel S, Roth T (1999) Characteristicsvof insomni in the United States: Results of the 1991 National Sleep foundatiton survey. Sleep, 22:347-53
  2. Aslan S, Gulcat Z, Albayrak FS ve ark. (2006) Prevalence of insomni symtoms: results from an urban district in Ankara, Turkey. International Journal of Psychiatry in Clinical Practice,10:52-8.
  3. Carney CE, Edinger JD, Manber R ve ark. (2007) Bliefs about sleep in disorders characterized by sleep and mood disturbance. J Psychosom Res, 62:179-88.
  4. Carney CE, Edinger JD, Morin CM ve ark. (2010) Examining maladaptive bliefs about sleep across insomni patient groups. J Psychosom Res, 68:57-65.
  5. Chiu HF, Xiang YT, Dai J ve ark. (2012) The prevalence of sleep problems and their socio-demographic and clinical correlates in young Chinese rural residents. Psychiatry Res. 200:789-94.
  6. Ellis J, Hampson SE, Cropley M (2007) The role of dysfunctional beliefs and attitudes in late-life insomni. J Psychosom Res, 62:81-4.
  7. Espia CA, Inglis SJ, Harvey L ve ark. (2000) Psychometric properties of the Dysfunctional Bliefs and Attitudes about Sleep Scale and the Sleep Disturbance Questionnaire. J Psychosom Res, 4:141-8.
  8. Gureje O, Kola L, Ademola A ve ark. (2009) Profile, comorbidity and impact of insomni in the Ibadan study of ageing. Int J Geriatr Psychiatry, 24:686-93.
  9. Hajak G, SINE study Group Study of İnsomni in Europe (2001) Epidemiology of severe insomni and its consequences in Germany. Eur Arch Psychiatry Clin Neurosci, 251:49-56.
  10. Leger D, Guilleminault C, Bader G ve ark. (2002) Medical and socia-professional impact of insomni. Sleep, 25:625-9.
  11. Morin CM, LeBlanc M, Daley M ve ark. (2006) Epidemiology of insomni: Prevalance, self-help treatments and consultation initiated, and determinants of help-seeking behaviors. Sleep Med, 7:123-30
  12. Morin CM, Stone J, Trinkle D ve ark. (1993) Dysfunctional beliefs and attitudes about sleep among older adults with and without insomni complaints. Psychol Aging,8:463-7.
  13. Morin CM, Vallieres, Ivers H (2007) Dysfunctional beliefs and attitudes about sleep (DBAS): validation of a brief version (DBAS-16). Sleep, 30:1547-54.
  14. Nishino S, Mignot E (1999) Drug treatment of patients with insomni and excessive daytime sleepiness: pharmacokinetic considerations. Clin Pharmacokinet, 37:305-30.
  15. Ohayon M, Claudet M, Guilleminault C (1995) How a general population perceives its sleep and how this relates to complaint of insomni. Sleep, 20:715-23.
  16. Ohayon MM, Sagales T (2010) Prevalence of insomni and sleep charac