Journals / KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi / 2019 / Cilt: 5 - Sayı: 2

The Mediator Role of Mindfulness in Parenting in the Relationship Between Maternal Rejection Perceived by Mothers and Their Well-Being

Annelerin Annelerinden Algıladıkları Ret ile İyi Oluşları Arasındaki İlişkide Ebeveyn Bilinçli Farkındalığının Aracı Rolü

Pages
237–261
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Bulgular, ilgili alanyazın doğrultusunda tartışılmış ve çeşitli öneriler sunulmuştur.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Bu çalışmada amaç annelerin annelerinden algıladıkları ret ile iyi oluşları arasındaki ilişkide ebeveyn bilinçli farkındalığının aracı rolünü incelemektir.
📊
Key Findings & Data:Araştırmada veri toplamak için Yetişkinlik Ebeveyn Kabul Ret Ölçeği (Anne Formu), PERMA İyi Oluş Ölçeği ve Ebeveynlikte Bilinçli Farkındalık Ölçeği kullanılmıştır.
💡
Conclusion & Impact:Bulgular, ilgili alanyazın doğrultusunda tartışılmış ve çeşitli öneriler sunulmuştur.
🔬Design:Modeling & Simulation
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:annelerin annelerinden algıladıkları ret · iyi oluş · ebeveyn bilinçli farkındalığı

Özet

Bu çalışmada amaç annelerin annelerinden algıladıkları ret ile iyi oluşları arasındaki ilişkide ebeveyn bilinçli farkındalığının aracı rolünü incelemektir. Araştırmada veri toplamak için Yetişkinlik Ebeveyn Kabul Ret Ölçeği (Anne Formu), PERMA İyi Oluş Ölçeği ve Ebeveynlikte Bilinçli Farkındalık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu Türkiye’nin farklı bölgelerinde yaşayan ve yaş ortalaması 40.7 olan (SS=8,8) 347 kadından oluşmaktadır. Çalışmada annelerin annelerinden algıladıkları ret ile iyi oluşları arasındaki ilişkide ebeveyn bilinçli farkındalığının aracı rolü Temel Aracılık Modeli kullanılarak test edilmiştir. Araştırma sonucunda annelerin annelerinden algıladığı ret ile iyi oluşları arasında negatif yönde bir ilişki (r=-.309, p<.01), annelerin annelerinden algıladıkları ret ile ebeveyn bilinçli farkındalığı arasında da negatif yönde bir ilişki (r=-.269, p<.01) ve ebeveyn bilinçli farkındalığı ve iyi oluş arasında ise pozitif yönde bir ilişki tespit edilmiştir (r=.482, p<.01). Ayrıca annelerin annelerinden algıladıkları ret ile iyi oluşları arasındaki ilişkide ebeveyn bilinçli farkındalığının aracılık ettiği, kurulan modelin anlamlı olduğu (F(2, 346)=24.52, p<.001, R2=.23.8) ve toplam varyansın %23.8’ini açıkladığı görülmüştür. Bulgular, ilgili alanyazın doğrultusunda tartışılmış ve çeşitli öneriler sunulmuştur.

🔖

Cite This Article

ÖZCAN, N. A., YAKUT, A., İSLAMOĞLU, M. (2019). The Mediator Role of Mindfulness in Parenting in the Relationship Between Maternal Rejection Perceived by Mothers and Their Well-Being. KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi, Cilt: 5 - Sayı: 2, 237–261. https://ajindex.com/articles/166696

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (1)

  1. Antonakis, J. Bebdahan, S., Jacquart, P. & Lalive, R. (2010). On making casual claims: A review and recommendations, The Leadership Querterly, 21(6), 1086-1120.