Journals / Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi / 2005 / Cilt: 7 - Sayı: 2

TEK SAYFALI FAALİYET RAPORLARININ STANDARD & POOR ÖLÇEĞİNE GÖRE BİLGİ İÇERİĞİNİN ANALİZİ Yrd.Doç.Dr. Ali Rıza KAYMAZ, Doç.Dr.Veysel KULA

TEK SAYFALI FAALİYET RAPORLARININ STANDARD & POOR ÖLÇEĞİNE GÖRE BİLGİ İÇERİĞİNİN ANALİZİ

Pages
49–63
Publication Date
2005-12-01
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Ölçeğin alt gruplarına bakıldığında, en çok bilgi verilen konular yönetim kurulu yapısı, ortaklık yoğunlaşması ve iş odaklanması hakkında iken, en az bilgi verilen konular denetçiler, üst düzey yöneticilerin tazminatı ve yönetim kurulu görevleri hakkındadır.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Bu çalışma, anonim şirketlerin tek sayfadan oluşan faaliyet raporlarının bilgi içeriğinin analizini hedeflemiştir.
📊
Key Findings & Data:Türkiye'de faaliyet gösteren borsaya kote olmamış 40 adet anonim şirketin 2003 yılına ait faaliyet raporlarının Standard & Poors şirketinin Şeffaflık ve Açıklama ölçeğine göre incelenmesinde bu faaliyet raporlarının açıklama seviyesi düşük bulunmuştur.
💡
Conclusion & Impact:Ölçeğin alt gruplarına bakıldığında, en çok bilgi verilen konular yönetim kurulu yapısı, ortaklık yoğunlaşması ve iş odaklanması hakkında iken, en az bilgi verilen konular denetçiler, üst düzey yöneticilerin tazminatı ve yönetim kurulu görevleri hakkındadır.
🔬Design:Research Article
📍Scope:2003 · 40 adet
⚙️Variables:Domain Parameters

Abstract

Bu çalışma, anonim şirketlerin tek sayfadan oluşan faaliyet raporlarının bilgi içeriğinin analizini hedeflemiştir. Türkiye'de faaliyet gösteren borsaya kote olmamış 40 adet anonim şirketin 2003 yılına ait faaliyet raporlarının Standard & Poors şirketinin Şeffaflık ve Açıklama ölçeğine göre incelenmesinde bu faaliyet raporlarının açıklama seviyesi düşük bulunmuştur. Ölçeğin alt gruplarına bakıldığında, en çok bilgi verilen konular yönetim kurulu yapısı, ortaklık yoğunlaşması ve iş odaklanması hakkında iken, en az bilgi verilen konular denetçiler, üst düzey yöneticilerin tazminatı ve yönetim kurulu görevleri hakkındadır.

Özet

Bu çalışma, anonim şirketlerin tek sayfadan oluşan faaliyet raporlarının bilgi içeriğinin analizini hedeflemiştir. Türkiye'de faaliyet gösteren borsaya kote olmamış 40 adet anonim şirketin 2003 yılına ait faaliyet raporlarının Standard & Poors şirketinin Şeffaflık ve Açıklama ölçeğine göre incelenmesinde bu faaliyet raporlarının açıklama seviyesi düşük bulunmuştur. Ölçeğin alt gruplarına bakıldığında, en çok bilgi verilen konular yönetim kurulu yapısı, ortaklık yoğunlaşması ve iş odaklanması hakkında iken, en az bilgi verilen konular denetçiler, üst düzey yöneticilerin tazminatı ve yönetim kurulu görevleri hakkındadır.

🔖

Cite This Article

KAYMAZ, A. R., KULA, V. (2005). TEK SAYFALI FAALİYET RAPORLARININ STANDARD & POOR ÖLÇEĞİNE GÖRE BİLGİ İÇERİĞİNİN ANALİZİ Yrd.Doç.Dr. Ali Rıza KAYMAZ, Doç.Dr.Veysel KULA. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: 7 - Sayı: 2, 49–63. https://ajindex.com/articles/13075

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (7)

  1. CAMFFERMAN, Kees ve Terence E.COOKE, “An Analysis of Disclosure in the Annual Reports of UK and Dutch Companies”, Journal of International Accounting Research, 2002, Vol.1, ss.3-30. CLSA, “Corporate Governence in Emerging Markets”, CG Watch Report, 2001(www.clsa.com) COOKE, T.E., “The Impact of Size, Stock Market Listing and Industry Type on Disclosure in the Annual Reports of Japanese Listed Corporations”, Accounting and Business Research, 1992, Vol.22, No.87, ss.229-237.
  2. CRAIG, Russell ve Joselita D6GA, “Corporate Accounting Disclosure in ASEAN”, Journal of International Financial Management and Accounting, Vol.9, No.3, 1998, 246-274.
  3. NASER, Kamal, Khalid AL-KHAT6B ve Yusuf KARBHAR6, “Empirical Evidence on the Depth of Corporate Information Disclosure in Developing Countries: the Case of Jordan”, International Journal of Commerce and Management, 2002, Vol.12, No.3&4, ss. 122-155. OECD, “OECD Principles of Corporate Governance”, OECD Publications, France, 2004, s.67. PATEL, Sandeep A., Amra BAL6C ve Liliane BWAK6RA, “Measuring Transparency and Disclosure at Firm-Level in Emerging Markets”, Emerging Markets Review, 2002, Vol.3, ss.325-337.
  4. PATTON, James ve Ivan ZELENKA, “An Empirical Analysis of the Determinants of the Extent of Disclosure in Annual Reports of Joint Stock Companies in the Czech Republic”, The European Accounting Review, Vol.6, No.4, ss.605-626.
  5. ROBB, Sean W.G, Louise E. S6NGLE ve Marilyn T. ZARZESK6, “Nonfinancial Disclosures Across Anglo-American Countries”, Journal of International Accounting, Auditing & Taxation, 2001, Vol.10, ss.71-83.
  6. SANTEMA, Sicco ve Jeroen Van De R6JT, “Strategy Disclosure in Dutch Annual Reports”, European Management Journal, Vol.19, No.1, 2001, ss.101-108. STANDARD & POOR’S, “Transparency and Disclosure: Overview of Methodology and Study Results-United States”, 2002.
  7. WALLACE, R.S., OLUSEGUN, Kamal Nader and ARACEL6 Mora, “The Relationship Between the Comprehensiveness of Corporate Annual Reports and Firm Characteristics in Spain”, Accounting and Business Research, 1994, Vol.25, No.97, ss.41-53.